Oficialii unei firme care a montat aparate de aer condiţionat în Maternitatea Giuleşti au declarat pentru RL că reţeaua electrică era uzată şi supraîncărcată, sistemul de aer condiţionat – nepotrivit pentru un spital, iar conducerea maternităţii – total dezinteresată de revizia aparatelor.
Sistem electric vechi şi supraîncărcat, incubatoare băgate în banale prelungitoare, un sistem de aer condiţionat simplu, de tip casnic, nepotrivit pentru un spital, asta a găsit la Maternitatea Giuleşti Adrian Tomoşoiu, administratorul unei firme care a montat aparate de climatizare în acest spital. Societatea Tenax Climatechnic a instalat sisteme de aer condiţionat în trei săli de operaţii ale spitalului, dar nu şi în sala de Terapie Intensivă, unde a izbucnit incendiul care a dus la moartea a patru bebeluşi şi rănirea gravă a altor şapte. Potrivit lui Adrian Tomoşoiu, instalaţia electrică de la Giuleşti dădea încă de atunci semne că va ceda.
„Aparatul montat acolo, în sala cu incubatoarele, a fost unul obişnuit, casnic, nu unul pentru spital, nu ştiu cine l-a montat. Cele montate de noi au trei rânduri de protecţie pe partea electrică. Când am văzut instalaţia uzată, veche, de când era spitalul făcut, am cerut în mod expres ca instalaţiile mele de aer condiţionat să fie alimentate separat din tabloul general al spitalului, şi nu din alte surse în care să fie băgate şi alte echipamente, pentru că de aici apare şi supraîncărcare a cablurilor şi prizelor. Erau foarte multe echipamente electrice acolo, incubatoarele nu au o instalaţie electrică clară, sunt băgate în tot felul de prelungitoare”, a explicat Tomoşoiu. Acesta spune că maternitatea a refuzat un contract de service pentru sistemele de aer condiţionat instalate de firma sa în sălile de operaţie. „Îi mai sun eu din când în când, să le spun că ar trebui revizuite. Câteodată acceptă, câteodată nu”, adaugă administratorul Tenax Climatechnic.
Acuzaţii de omor din culpă
Conducerea Maternităţii Giuleşti şi o parte a personalului medical vor fi puşi sub învinuire pentru neglijenţă în serviciu, omor din culpă şi vătămare corporală gravă, au declarat pentru RL surse judiciare. Ar fi vorba despre directorul spitalului, Bogdan Marinescu, medicul-şef de secţie, asistenta şefă de la secţia de Terapie Intensivă, Florentina Cârstea, şi tot personalul care era de serviciu în momentul exploziei care a declanşat tragedia şi a provocat moartea a patru nou-născuţi. Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, i-a cerut ieri primarului Oprescu, în subordonarea căruia se află Maternitatea Giuleşti, demiterea echipei manageriale a acestei instituţii, din cauza defiecienţelor de administrare în urma tragedei care a avut loc luni seară. Până acum, Primăria Capitalei a suspendat, aseară, conducerea maternităţii, edilul Sorin Oprescu spunând că „cine greşeşte trebuie să plătească”, iar principala sa preocupare „ca primar general şi ca medic este ca acest gen de situaţii să nu se mai repete”. Viceprimarul Bucureştiului, Victor Iovici, a anunţat că „echipe de specialişti vor lua la verificat toate spitalele, din toate punctele de vedere”.
Directoarea interimară a maternităţii, implicată într-un caz de malpraxis
După ce conducerea Maternităţii Giuleşti a fost suspendată, directoare interimară a fost numită Victoria Nicolau, medic primar anestezist. Nicolau a fost unul dintre medicii acuzaţi de malpraxis în cazul Natalia Ionescu, ce a murit acum cu trei ani la Giuleşti, în urma unei naşteri prin cezariană. Pe 10 octombrie 2007, Natalia Ionescu, în vîrstă de 40 de ani, a fost adusă la spital şi a sângerat continuu timp de 12 ore, iar a doua zi a fost supusă unei cezariene. În urma operaţiei nu i s-a făcut nicio transfuzie, deşi pierduse mult sînge şi sîngera în continuare. Femeia a decedat pe 11 octombrie.
Un aparat de aer sau o priză?
Ancheta procurorilor a scos la iveală faptul că un cablu de alimentare a aerului condiţionat de la secţia de Terapie Intensivă a Maternităţii Giuleşti era înnădit. Din această cauză s-ar fi produs un scurtcircuit, în urma căruia instalaţia s-a aprins. „Au fost temperaturi mai mari de 100 de grade”, spun anchetatorii.
O echipă de specialişti în incendii şi explozii de la Petroşani au început, ieri, o nouă investigaţie la Maternitatea Giuleşti. Un expert în instalarea de aparate de aer condiţionat, Vasile Nea¬gu, care a luat parte ieri la investigaţie, susţine că aparatul de aer condiţionat nu a explodat, ci că o priză poate fi sursa focului. Neagu a explicat că, potrivit datelor pe care
le-a primit de la poliţişti, la demontarea părţii interioare a aparatului de aer condiţionat a existat o presiune, semn că gazul pe baza căruia funcţionează aceste aparate, respectiv freonul, nu a fost alterat şi nici nu a ieşit de pe sistemul intern al aparatului.
Cei şapte nou-născuţi care au supravieţuit flăcărilor de la Maternitatea Giuleşti şi care au fost transferaţi la Spitalul „Grigore Alexandrescu” sunt în stare stabilă, dar gravă, prognosticul fiind rezervat, a explicat managerul unităţii, dr. Dan Enescu. Însă, spune acesta, starea lor se poate modifica în orice clipă, deoarece „greutatea lor oscilează între unul şi două kilograme şi corpul lor este afectat în suprafaţă de peste 60-70%, inclusiv căile respiratorii”. Andrei Dragomirescu, tatăl unuia dintre bebeluşii răniţi în incendiul de la Maternitatea Giuleşti, care a fost anunţat ieri în mod eronat că i-a murit copilul, a declarat că îi va da în judecată pe responsabili, adică Poliţia Capitalei, care i-a transmis condoleanţe.
GORJ
Bebeluş grav bolnav, plimbat pe drumuri
Un bebeluş în vârstă de patru zile din municipiul Târgu-Jiu, născut prematur şi care are nevoie urgentă de tratament, nu poate fi internat într-un spital din Craiova. Potrivit Cameliei Roman, şefa Secţiei Maternitate din Spitalul Judeţean Târgu-Jiu, băieţelul suferă de hipoxie şi are nevoie de o evaluare neurologică urgentă, dar la Târgu-Jiu nu se poate face o astfel de examinare. „Nou-născutul a avut o suferinţă intrauterină şi starea lui era gravă. Am încercat să-l transferăm la Craiova. Cei de acolo ne-au spus că la ATI – terapie intensivă nu mai sunt locuri şi nu au nici tuburi de oxigen”, a declarat Camelia Roman. Managerul Spitalului nr. 1 din Craiova, Florin Petrescu, nu a putut fi contactat. Oana Paloş