11 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialToboganele de la Hajdu

Toboganele de la Hajdu

Pistele acvatice coboară dintr-un turn cu o înălţime de 12 metri, iar la ştrandul în aer liber sunt şi 13 piscine cu apă termală.

Deşi staţiunea ungurească situată la câteva zeci de kilometri de Oradea se mândreşte cu ape termale tămăduitoare, iar PR-ul este făcut având în minte oameni ce suferă de unele afecţiuni cronice precum reumatismul, toţi cei pe care îi ştiu merg la Hajdu cu un singur scop: să se distreze şi să-şi rupă costumul de baie pe toboganele din Aqua Park.
Hajdu, mai degrabă decât Hajduszoboszlo – denumirea completă – a intrat în vocabularul românilor din vestul ţării, şi nu numai, în urmă cu 10 ani, când s-a deschis aici parcul de distracţii acvatice. Cum mijeşte weekendul, graniţele de vest ale ţării sunt invadate de maşini pline cu vilegiaturişti, iar peisajul pe şosele este asemănător cu cel de pe Autostrada Soarelui în acelaşi interval de timp.
Aqua Park-ul a fost inaugurat în anul 2000 şi a fost primul de acest tip din Ungaria. Este localizat în interiorul ştrandului în aer liber şi, bineînţeles, principalele atracţii de aici sunt toboganele gigantice ce pornesc dintr-un turn cu o înălţime de 12 metri.

„Kamikaze” şi „Tirbuşonul”

Distracţiile au nume care mai de care mai sugestive: „Kamikaze”, „Gaura neagră” sau „Tirbuşonul”. Există chiar şi un tobogan cu patru piste care este foarte popular pentru jocuri de felul „cine ajunge primul jos”. Se spune că, însumată, lungimea acestor tobogane ar depăşi un kilometru.
Copiii au spaţiile lor special amenajate, printre care şi cele cu minitobogane şi castele construite chiar în mijlocul piscinelor.
Distracţia costă aici, pentru că, pe lângă biletul pe care-l plătiţi pentru a intra la ştrand, mai e nevoie de unul pentru Aqua Park. Însă preţurile sunt modice şi nu diferă mult de cele practicate în România.
Câteva cuvinte despre ştrandul în aer liber: există nu mai puţin de 13 piscine cu apă termală, răspândite pe o suprafaţă de 30 de hectare. Aici este şi plaja cu palmieri, deschisă, la fel ca întreg complexul, de la 1 mai până pe 30 septembrie. Ungurii au reuşit să redea perfect atmosfera de pe o insuliţă mediteraneană, cu tot cu farul obligatoriu şi cu corabia ameninţătoare a piraţilor.

Două ispite: bob-gulaşul şi papricaşul

Aqua park-uri şi ştranduri, cu apă termală sau nu, se găsesc şi la noi în ţară. Ce face diferenţa la Hajdu? Servirea ireproşabilă şi prezentarea demnă de o staţiune occidentală. Aici nu veţi vedea ospătari plictisiţi, interesaţi mai degrabă de bacşiş decât de a vă servi cum se cade. Nici patroni de terase sau pensiuni (deşi unii dintre ei sunt români neaoşi) care urmăresc profitul rapid.
La Hajdu este curat şi ordonat. Bucătăria specifică vă va trimite acasă cu mai multe kilograme în plus decât v-aţi dori. Încercaţi bob-gulaşul sau faimosul papricaş unguresc. Şi staţi cu încredere, la terase fără frică de manele sau alţi petrecăreţi gălăgioşi.
Deci nu există mare în Hajdu. Nici măcar celebrul Lac Balaton. Însă nu le veţi simţi lipsa. Dimpotrivă, atmosfera de aici seamănă mai bine cu cea de la malul mării decât malul mării în alte părţi.
Odată ajunşi la Hajdu, veţi vedea că staţiunea este mult mai mult decât un imens parc de distracţii. Am să pomenesc doar de Valea Tisei sau de unduirile domoale ale pustei maghiare îmbrăcate în viţă de vie, care sunt un spectacol în sine. Iar cui îi e dor şi de ceva shopping, Debrecen este cel mai apropiat oraş de Hajdu. Poate încercaţi o vacanţă aici vara asta sau data viitoare.

CAZARE
Preţuri bune la pensiuni

La pensiune preţurile sunt mai mici decât în România, aşternuturile sunt schimbate zilnic, iar micul-dejun inclus vă va aranja până seara. Pentru cei cu buget mai mic există posibilitatea de cazare la particulari, iar cei care vor mai mult confort îl găsesc la hoteluri de patru stele.

 

Cele mai citite

Agenția Europeană pentru Securitatea Aeriană avertizează asupra riscurilor de zbor deasupra Rusiei

Agenția Europeană pentru Securitatea Aeriană (EASA) a emis vineri un nou „buletin de securitate cu privire la zonele de conflict,” recomandând companiilor aeriene să...

Barometru economic: Majoritatea firmelor din România își îngheață investițiile în 2025

Multe firme din România vor îngheța investițiile în 2025, potrivit unui barometru realizat de Frames pentru Sierra Quadrant. Principalele cauze sunt incertitudinile economice, inflația...

FCSB – Hamburg 2-1. Florin Tănase și Octavian Popescu au înscris golurile

FCSB - Hamburg 2-1. Campioana României a debutat cu o victorie în primul meci de pregătire din cantonamentul din Antalya, învingând formația germană Hamburger...
Ultima oră
Pe aceeași temă