Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat încheiată pandemia de gripă A, dar unele comunităţi autonome din Spania au rămas cu stocuri mari de vaccinuri nefolosite. În Comunitat Valenciana s-au înregistrat 6 decese în urma gripei A. Doar 37,8 la sută din dozele cumpărate de autorităţile locale au fost administrate: în total 222.944 de vaccinuri, informează miercuri ziarul Las Provincias, citată de Agerpres.
Gripa A a izbucnit în aprilie 2009 şi a fost considerată prima pandemie a secolului XXI. Cum era de aşteptat, alarma mondială a fost dată imediat. La 16 luni după ce populaţia globului s-a familiarizat cu numele virusului AH1N1, care aminteşte de cel al roboţelului din Războiul Stelelor, OMS anunţa sfârşitul epidemiei.
„Omenirea nu se mai află în faza 6 de alertă pandemică. Am trecut de faza pandemiei”, a declarat directorul general al organizaţiei, Margaret Chan, care a luat marţi decizia de a ridica alerta, la sfatul Comitetului de Urgenţă al OMS.
În Comunitat Valenciana, gripa A a făcut, din iulie anul trecut, cel puţin şase decese şi a lăsat 366.436 de vaccinuri neadministrate, după o investiţie a guvernului local de 6 milioane de euro.
„A fost o chestiune de noroc: virusul nu a suferit mutaţii în timpul pandemiei la o formă mai letală, iar vaccinul a fost un răspuns bun la circulaţia virusului şi a corespuns excelent din punct de vedere al siguranţei”, notează într-un comunicat OMS.
Ceea ce nu înseamnă că virusul a dispărut. Mai exact, trebuie spus că a fost stabilizat şi că gripa A va continua să circule ca o gripă comună, motiv pentru care vaccinurile rămase vor putea fi folosite în viitor. De fapt, Margaret Chan a recomandat guvernelor ca la iarnă să continue campaniile de vaccinare a persoanelor cu grad înalt de risc.
În acest sens, administraţia sanitară a Comunitat Valenciana a asigurat că va respecta indicaţiile Ministerului Sănătăţii spaniol cu privire la destinaţia dozelor care nu au fost utilizate. Pentru campania de vaccinare împotriva gripei A, care a început la 16 noiembrie, autorităţile au achiziţionat în total 589.380 de vaccinuri.
Până la urmă doar 37,8% din persoanele incluse în categoria de risc – gravidele, bolnavii cronici, cei cu probleme respiratorii, copiii, personalul medical şi sanitar – au decis să se vaccineze. În total au fost administrate 222.944 de doze.
Potrivit OMS, pe baza datelor disponibile şi a experienţei pandemiilor precedente, „este posibil ca virusul să aibă în continuare o gravă morbiditate la categoriile de vârstă mai tinere, în perioada postpandemică imediată”. În periplul său prin lume, virusul AH1N1 a provocat moartea a 19.000 de persoane.