1.5 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăReuters: Pericol de instabilitate sociala în România din cauza preţului cerealelor

Reuters: Pericol de instabilitate sociala în România din cauza preţului cerealelor

Creşterea preţurilor la cereale ca urmare a secetei şi a incendiilor din Rusia va pune presiune pe populaţiile deja afectate de criza financiară şi ar putea provoca instabilitate socială, îndeosebi în Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi părţi din Europa, în particular în România, scrie miercuri Reuters, într-un comentariu citat de Agerpres.

Preţul cerealelor a crescut cu aproape 70% din iunie, în condiţiile în care Rusia suferă cea mai mare secetă din ultimii 130 de ani. Analiştii avertizează că, dacă preţurile vor rămâne ridicate, atunci va creşte şi pericolul violenţelor de stradă – cel puţin până la un anumit punct, îndeosebi pe pieţele emergente, unde populaţia cheltuieşte cea mai mare parte din venituri pe mâncare.

Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, îndeosebi Egiptul, sunt văzute ca fiind extrem de vulnerabile, la fel şi ţările emergente şi statele din Europa de Sud, unde există deja un nivel ridicat de nemulţumire ca urmare a reducerilor severe ale cheltuielilor publice, asistenţei sociale şi veniturilor.

„Importurile de grâne sunt deosebit de sensibile în Orientul Mijlociu şi în Africa de Nord – pâinea este parte importantă din dietă. Şi Europa de Est este o zonă de risc evidentă”, a declarat Metsa Rahimi, analist la Janusian, grup de consultanţă în privinţa riscurilor.

Nivelul de instabilitate socială în Europa a fost mai redus decât era de aşteptat în condiţiile crizei financiare – deşi revoltele din Grecia, din mai, au neliniştit pieţele globale – dar se estimează că riscurile vor creşte în această toamnă, pe fondul apelurilor la grevă ale sindicatelor şi al efectelor tot mai puternice ale reducerilor cheltuielilor bugetare.

Ţările din Europa Centrală şi de Est au adoptat măsuri dure pentru a putea primi asistenţă financiară din partea Fondului Monetar Internaţional şi a Uniunii Europene, însă analiştii sunt de părere că răbdarea începe să se epuizeze, în special în România. Şi situaţia din Spania, Italia, Franţa şi din ţările baltice este monitorizată atent.

Ceea ce urmează va depinde în mare parte de cât de mult vor mai continua să crească preţurile la cereale şi în ce măsură această creştere se va reflecta şi în alte bunuri, mai ales cele alimentare. Dacă tendinţa de creştere continuă, atunci există riscul ca mulţimi furioase de oameni să iasă pe străzi, în special în ţări relativ sărace, cu regimuri autoritare, unde aprovizionarea cu alimente este văzută ca reprezentând o responsabilitate a guvernelor, apreciază analiştii consultaţi de Reuters.

„Stocurile adecvate de grâne au fost mereu asociate cu stabilitatea socială în Rusia”, a scris recent Stratfor, care aprecia că autorităţile de la Moscova ar putea folosi criza pentru a-şi determina vecinii – Belarus, Kazahstan şi Ucraina – să formeze un cartel regional al cerealelor. „Moscova a folosit făţiş resursele de energie ca armă politică, fie prin creşterea preţurilor, fie prin reducerea aprovizionării. Exporturile de grâne fac parte din arsenalul de pârghii economice al Moscovei”, scrie Stratfor.

Mai mulţi importatori importanţi de grâne din Rusia – precum Arabia Saudită, Turcia şi Iordania – s-au grăbit să anunţe că au suficiente stocuri şi că această criză a cerealelor nu va avea impact imediat asupra oamenilor de rând. Însă dau semne de nervozitate, notează Reuters.

Alte ţări în care situaţia merită urmărită îndeaproape pentru eventuale semne de instabilitate sunt Algeria, Siria – afectată de secetă, şi Yemen, ţară instabilă. Prin comparaţie, nu se întrevede un impact imediat asupra Africii, în parte datorită producţiei bune din acest an la alte recolte, mai ales cea de porumb, în partea sudică a continentului negru. Chiar şi în Sahel, în vestul Africii, agenţiile de asistenţă umanitară spun că actuala criză rusă a cerealelor şi creşterea preţurilor la nivel global au cel mult un impact local redus.

Cele mai citite

Opinii globale despre un posibil al doilea mandat al lui Donald Trump: Europa îngrijorată, restul lumii mai optimist

Un sondaj desfășurat în 24 de țări arată că europenii sunt în mare parte sceptici cu privire la o posibilă revenire a lui Donald...

Coreea de Sud ar putea colabora cu Kievul pentru transferul soldaților nord-coreeni capturați de Ucraina

Ministerul de Externe al Coreei de Sud anunță că va colabora cu Ucraina dacă soldații nord-coreeni capturați cer să defecteze, scrie Kyiv Independent. Declarația...

Ce se întâmplă cu pensiile, salariile și concedierile în 2025

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat liniile directoare ale bugetului pentru anul 2025, subliniind o abordare „prudentă” în construcția acestuia Premierul a subliniat că legea bugetului...
Ultima oră
Pe aceeași temă