Primăria Sectorului 5 a acordat cele mai multe ajutoare sociale dintre primăriile de sector. Vârful acestora a fost înregistrat anul trecut, în plină perioadă electorală.
Aproape 35.000 de locuitori ai Capitalei au primit ajutoare de urgenţă din partea primăriilor de sector, de la începutul anului 2009 până în prezent. Valoarea totală a acestor ajutoare financiare se ridică la aproximativ 8,2 milioane de euro, iar campionul este primarul PSD Marian Vanghelie: în sectorul 5, peste 22.000 de persoane au primit bani de la primărie sub formă de ajutor de urgenţă.
Coincidenţă sau nu, urgenţele cele mai mari au apărut în perioadele electorale. Conform legii, astfel de ajutoare pot fi acordate persoanelor afectate de calamităţi, incendii, accidente sau orice alte situaţii deosebite stabilite după bunul plac al primăriei.
Record de primăvară
În trimestrul 2 al anului 2009 (aprilie-iunie), primăria condusă de Marian Vanghelie a acordat ajutoare de urgenţă unui număr-record de 12.170 de persoane, în contextul în care alegerile europarlamentare au avut loc în iunie 2009.
În trimestrul 4 din 2009 (octombrie-decembrie), aceeaşi instituţie a înregistrat un nou val de urgenţe sociale: 7.271 de cazuri. În acea perioadă, în lunile noiembrie şi decembrie, au avut loc alegerile prezidenţiale.
Următorul clasat în topul ajutoarelor de urgenţă, la mare distanţă, este primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, care a acordat bani la aproape 6.500 de persoane, din 2009 până în prezent. Urgenţele cele mai multe au apărut, ca şi în sectorul 5, tot în perioadele electorale: 1.469 de cazuri în trimestrul 2 şi 1.988 în trimestrul 4 al anului 2009.
Protecţie socială sau pomană electorală?
Un responsabil al Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei Sectorului 5 susţine că primăria a respectat legea, că deţine o evidenţă a beneficiarilor de ajutoare şi că numărul de urgenţe care a crescut brusc în pe¬rioadele electorale este o pură coincidenţă. „Sectorul 5, la periferii, este mai mult decât sărac. Şomajul este foarte mare, la fel abandonul şcolar şi numărul persoanelor care revin din detenţie. Noi urmărim să înlăturăm o stare de dificultate în rândul unei categorii sociale. Nici o persoană nu a primit ajutor de urgenţă mai mult de o dată pe an”, susţine oficialul. Primarul Marian Vanghelie nu a putut fi contactat pentru comentarii.
Nu de aceeaşi părere este Adrian Moraru, directorul adjunct al Institutului de Politici Publice, care este convins că primarii abuzează de lege: „Este evident că aceste ajutoare de urgenţă maschează şpaga electorală. Mi se pare normal că domnul Vanghelie a considerat alegerile prezidenţiale din 2009 o catastrofă. Poate că banii i-a dat după alegeri, poate că i-a dat între cele două tururi de scrutin, când a văzut că nu iese cum vrea el”.
În urma unui control recent, prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, le-a recomandat primarilor de sector să revizuiască criteriile după care acordă ajutoare de urgenţă şi „să nu încurajeze nemunca sau frauda”. Reprezentanţii Prefecturii ne-au declarat că „nu există dovezi” că ajutoarele de urgenţă au fost folosite pe post de mită electorală.
Topul ajutoarelor
*În medie, în perioada 2009-2010, fiecare beneficiar de ajutor de urgenţă din Bucureşti a primit 1.000 de lei.
*În afară de sectorul 5, singura primărie care a înregistrat variaţii ale numărului de beneficiari de ajutoare de urgenţă în perioadele electorale a fost cea a sectorului 2, condusă de Neculai Onţanu, fost membru PSD.
*În rest, topul ajutoarelor de urgenţă acordate între 2009 şi 2010 arată astfel: Primăria Sectorului 1 (aproape 5.000 de cazuri), Primăria Sectorului 4 (293 de cazuri), Primăria Sectorului 3 (129 de cazuri) şi Primăria Sectorului 6 (patru cazuri).