7.8 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăAlegeri 2016Programatorul "transpiră intelectual" 90% din timp

Programatorul „transpiră intelectual” 90% din timp

Cunoaşterea unor programe precum Java, C# sau PHP, dar şi absolvirea unei facultăţi de profil tehnic sunt principalele cerinţe pentru a avea acces la profesie. Odată intrat în domeniu, studiul continuu nu trebuie să lipsească.

Profesia de programator este una care necesită absolvirea unei facultăţi de profil tehnic pentru a putea fi înţelese toate cunoştinţele cu care se operează. „Principalele abilităţi sunt câştigate în timpul facultăţii. Majoritatea celor care lucrează în domeniul acesta sunt absolvenţi de Politehnică sau Cibernetică în cadrul Academiei de Studii Economice”, spune Eugen Nistor, administratorul unei firme cu profil IT.
Mai mult, pe lângă aceste diplome, un programator trebuie să dovedească abilităţi mai complexe. „Meseria de programator îţi cere cel puţin spirit analitic, acumulare continuă de cunoştinţe şi o limbă străină, de preferat engleza”, explică Andrei Ignat, most valuable professional în C# pe România, care lucrează în domeniu de
13 ani.
Pe lângă acestea, Eugen Nistor precizează că majoritatea angajatorilor caută persoane capabile de a studia şi a lucra atât în mod independent, cât şi în echipă, dar să aibă şi experienţă, care poate fi dovedită măcar printr-un proiect realizat în timpul facultăţii. „Fiecare activitate care este dovedită prin ceva palpabil poate fi un argument bun în a fi angajat”, completează Nistor.

Sarcini de lucru

Îndatoririle unui programator sunt specifice fiecărui job. „Nu am o fişă de post bine definită, dar cel mai important lucru în programare este să discuţi cu utilizatorii sau clienţii despre natura produsului final sau despre rezolvarea anumitor probleme”, precizează Ionuţ Gavrilă, programator independent.
În plus, Andrei Ignat adaugă că activitatea unui programator poate fi definită cu ajutorul procentajelor, care pot varia în funcţie de etapa realizării proiectului. „Timpul este împărţit astfel: 10% – încearcă să se menţină la curent cu trendul în dezvoltarea de software, 50% – încearcă să înţeleagă specificaţiile aplicaţiei la care lucrează, 30% – se gândeşte la codul pe care îl scrie) astfel încât, la versiunea a doua, să-l rescrie cât mai puţin, iar 10% – scrie codul propriu-zis”, explică Ignat.
Programarea WEB, de aplicaţii desktop, economică, de prospecţie sau în baze de date sunt câteva dintre domeniile în care poate să-şi desfăşoare activitatea un programator. „Indiferent de sectorul în care activează, programatorul trebuie să ştie să lucreze în Java, C#, PHP, Ruby sau Python”, consideră Eugen Nistor.

Între 200 şi 500 de euro

Veniturile lunare ale unui programator pe o poziţie de junior depind de compania angajatoare, de programul de lucru şi de volumul de muncă. „Un programator are un salariu între 200 şi 500 de euro, dar asta variază în funcţie de firmă sau dacă beneficiază de scutire de impozit”, susţine Andrei Ignat.
Dar pentru a avansa cât mai repede pe poziţii cât mai înalte, nu trebuie uitat că studiul continuu este cel mai important. „Este nevoie de muncă şi lectură multă, mai ales că programarea înseamnă 90% «transpiraţie intelectuală»”, conchide Ignat.

PONTURI
Cum să deveniţi mai bun?

Învăţaţi să fiţi un bun autodidact.

Învăţaţi să faceţi debugging.

Învăţaţi să vă organizaţi codul.

Învăţaţi să testaţi performanţa aplicaţiei.

Învăţaţi să folosiţi optim memoria sistemului.

Învăţaţi tehnici de design al codului.

Învăţaţi să testaţi bucăţile individuale de cod.

Învăţaţi să vă utilizaţi timpul corect.

Învăţaţi să lucraţi în echipă.

Sursa: http://calin-iepure.blogspot.com/

LINK-URI UTILE

http://ronua.ro/CS/
http://www.programare.org/
http://www.phpromania.net/
http://msprogrammer.
serviciipeweb.ro/
https://mvp.support.
microsoft.com/

 

Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Cele mai citite

Piața de spa și wellness din România, în creștere accelerată după pandemie

Industria spa și wellness a înregistrat o dezvoltare semnificativă în ultimii ani, cu o rată de creștere anuală de 12% în perioada 2018-2022, conform...

350 de persoane au participat la căutarea unui băiat de 13 ani care s-a rătăcit în pădure. A fost găsit la o distanță de...

O mobilizare impresionantă a avut loc în județul Mureș, la Sovata, pentru salvarea unui băiat de 13 ani, care s-a rătăcit în pădure în...

Numărul debitorilor cu credite ipotecare a scăzut semnificativ, în timp ce creditele de consum cresc

Numărul românilor cu credite ipotecare a scăzut cu 2.676 în august 2023, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Astfel, numărul total...
Ultima oră
Pe aceeași temă