8.9 C
București
marți, 22 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum a devenit Clujul interesant pentru australieni

Cum a devenit Clujul interesant pentru australieni

Cluj-Napoca nu are prea mulţi turişti din Australia, dar a ajuns într-un top al oraşelor necunoscute australienilor, care sunt recomandate pentru a fi vizitate.

Capitala Transilvaniei a fost inclusă în Top 10 al celor mai in­teresante des­tinaţii europene, la categoria „oraşelor despre care australienii nu au auzit încă”, realizat de publicaţia Sydney Morning Herald. Clasamentul este destinat celor care vor să exploreze Europa şi să meargă mai departe de destinaţiile clasice şi, e drept, mai scumpe, precum Veneţia, Paris ori Londra.

„Călători în mai”

Oraşul este recomandat prin faptul că dispune de o bună conexiune cu liniile aeriene continentale, ceea ce îl face uşor de vizitat chiar şi pentru cei care au un buget mai mici de călătorie. Cluj-Napoca, mai scrie Sydney Morning Herlad, poate fi totodată „o bună bază pentru excursiile în zona rurală a Transilvaniei”. Un alt element luat în calcul ţine de numărul mare de studenţi, dar şi de barurile amenajate în pivniţele palatelor din centrul vechi al oraşului, care l-ar face eligibil şi într-un ipotetic top al capitalelor petrecerilor. Australienii sunt sfătuiţi să călătorească în Cluj în luna mai, atunci când este programat un festival al vinurilor. „Clujul este faimos şi prin marele număr de muzee, cu o bogată încărcătură culturală”, mai scriu jurnaliştii australieni. Ei menţionează Muzeul Etnografic, Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei, Muzeul Farmaciei ori Institutul de Speologie „Emil Racoviţă”.

Alături de Ohrid şi Compiegne

În topul realizat de Sydney Morning Herald, Clujul concurează cu staţiunea Ohrid din Macedonia, faimoasă pentru plajele de pe marginea unuia dintre cele mai mari lacuri din Balcani, ori cu Cetinje, oraşul muntenegrean situat într-o zonă montană fabuloasă. Topul mai include oraşe precum Kutna Hora din Cehia, Kuressaare din Estonia, Keszthely din Ungaria, Torun din Polonia, Compiegne din Franţa, Tampere din Finlanda ori Maribor din Slovenia.

Vicepreşedintele Asociaţiei Hotelierilor Clujeni, Gabriel Predescu, care este şi cadru didactic la Unversitatea „Babeş-Bolyai”, spune că „acest top demonstrează faptul că Clujul este o destinaţie turistică în adevăratul sens al cuvântului, deşi autorităţile locale au încercat să ne convingă că nu este. Totuşi, avem o infrastructură hotelieră bine dezvoltată. La noi, hotelurile de patru stele chiar au patru stele”. Gabriel Predescu mai spune că, în prezent, cea mai importantă parte a turismului clujean este reprezentată de turismul de afaceri. „Nu avem mulţi oaspeţi din Australia, dar îi aşteptăm cu plăcere”, completează Gabriel Predescu. La rândul său, istoricul Leonard Horvath este de părere că „Clujul trebuie să mizeze pe centrul său vechi, cum ar fi Piaţa Unirii cu Biserica Catolică „Sfântul Mihail” pentru a-i atrage pe turişti”.  

Ce atuuri are Clujul 

Michel Garnier a condus hoteluri pe patru continente, inclusiv unele exclusiviste, precum francizele Sheraton. El este de părere că la Cluj există un potenţial bun pentru dezvoltarea turismului „de plăcere”, însă pentru aceasta trebuie promovate noi servicii. „De exemplu, vrem să deschidem un bar doar cu vinuri româneşti, care sunt foarte bune. De asemenea, turiştii care vin în oraş pot să viziteze minele de sare ori lacurile sărate din împrejurimi, dar pot să se plimbe şi în Grădina Botanică”, a spus managerul canadian care va deschide la Cluj un hotel chiar în această toamnă.

 

Pontul Sydney Morning Herlad: Cluj-Napoca poate fi „o bună bază pentru excursiile în zona rurală a Transilvaniei”.

Aceeaşi jurnalişti de la publicaţia Sydney Morning Herald răsturnau recent o prejudecată veche, dar cu priză printre turiştii străini: „Uitaţi de Dracula şi veniţi la Tiff!”, promovând astfel un festival de film devenit emblemă pentru Cluj-Napoca.

Cele mai citite

Gigi Becali, după victoria FCSB-ului cu Dinamo: „N-am avut nicio emoție” – VIDEO

FCSB a obținut o victorie clară, 2-0, împotriva lui Dinamo în derby-ul de duminică seara, disputat pe Arena Națională în fața a 45.000 de...

Un zâmbet sănătos, o viață mai bună: Prevenția în sănătatea dentară

Un zâmbet frumos este cartea noastră de vizită, dar și un indicator al sănătății noastre generale. Dinții sănătoși nu sunt doar o chestiune estetică,...

Motivul pentru care un câine Akita a mușcat-o pe fetița din București

O fetiță în vârstă de 6 ani, care mergea la școală împreună cu mama ei, a fost mușcată pe față de un câine din...
Ultima oră
Pe aceeași temă