Construcţiile şi consumul îşi vor reveni, spun experţii FMI, dar Guvernul trebuie să dea afară 15.000 de bugetari anul viitor.
Măsurile de austeritate adoptate de Guvern în 2010 trebuie continuate şi nu va fi nevoie de noi măsuri suplimentare pentru a atinge ţinta de deficit bugetar de 4,4% din PIB, a declarat şeful misiunii FMI de evaluare a acordului cu România, Jeffrey Franks. Cât priveşte evoluţia economiei româneşti, reprezentanţii instituţiei inter-naţionale sunt optimişti, estimând că, după o scădere economică de 1,7-1,9% în acest an, economia va avansa cu 1,5% sau chiar mai mult din al doilea trimestru din 2011 şi se va menţine pe tot parcursul anului.
„Slăbiciunile cererii interne, incertitudinile regionale, precum şi inundaţiile din ultima perioadă pot avea efecte negative asupra economiei. Ne-am revizuit în jos estimarea privind contracţia economiei în 2010, la 1,9%. Economia va creşte cu 1,5% – 2% anul viitor şi chiar mai mult în 2012″, a afirmat Jeffrey Franks. Deşi construcţiile şi consumul se află încă la niveluri foarte joase, experţii consideră că acestea îşi vor reveni după ce ajustările fiscale îşi vor face efectul. Alte sectoare ale economiei, printre care exporturile, au început să aibă creşteri care vor contribui la avansul economic.
Recuperarea pierderilor
Evoluţia exporturilor din ultimele luni arată că, într-adevăr, în acest sector ritmul de recuperare a pierderilor este unul important. Reprezentanţii exportatorilor susţin că, dacă creşterile vor continua, ieşirea din criză a sectorului ar putea fi chiar spre sfârşitul acestui an. „În perioada noiembrie 2008-octombrie 2009, pierderile de volum la export au fost de 4,7 miliarde euro. În ultimele şapte luni, am recuperat 3,6 miliarde euro şi tendinţa de creştere se menţine. Dacă în perioada următoare nu vor apărea derapaje legate de majorarea TVA sau a altor impozite şi dacă piaţa externă va evolua într-o direcţie bună, sperăm să putem spune că am ieşit din criză”, ne-a declarat Mihai Ionescu, secretar general al ANEIR. În schimb, reprezentanţii asociaţiilor oamenilor de afaceri susţin că, dacă măsurile de austeritate adoptate de Guvern pentru sectorul bugetar au fost evidente, lipsesc stimulentele pentru mediul de afaceri. „Măsurile au vizat preponderent reducerea cheltuielilor bugetar, însă nu au fost oferite soluţii şi facilităţi pentru stimularea investiţiilor”, susţine Cristian Pârvan, secretar general al AOAR. Potrivit acordului cu FMI, bugetul pentru 2011 trebuie construit în limitele unor cheltuieli cu personalul de 39 miliarde lei, iar în scrisoarea de intenţie anterioară autorităţile s-au angajat să disponibilizeze 70.000 de angajaţi publici.
O parte din profesori, fără loc de muncă
Guvernul a efectuat deja peste 30.000 de concedieri în sistemul public, aproape jumătate din cifra stabilită în acordul cu FMI, de 70.000, iar în luna septembrie o parte din profesori urmează să îşi piardă locul de muncă, a declarat pentru Mediafax şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional în România, Jeffrey Franks. Potrivit Mediafax, în 2011, Guvernul ar mai trebui să renunţe la minim 15.000 de bugetari. „Dacă va exista un control ferm al cheltuielilor, se va putea face loc pentru anumite majorări de salarii. Sfatul nostru este ca scăderea cu 25% a salariilor bugetarilor să nu fie inversată anul viitor”, a spus Franks. El a explicat că o creştere a salariilor va putea avea loc doar în condiţiile în care procesul concedierilor va fi unul mai accelerat.