Aproximativ jumătate dintre românii emigrați nu vor să se întoarcă în țară din cauza corupției, neîncrederii în clasa politică și a birocrației, conform unui studiu despre diaspora, comandat de RePatriot și realizat de Open-I Research.
Chiar dacă dorul de casă e mare, aceste bariere îi țin departe de casă mai ales pe românii tineri, cu studii superioare. „Dintre românii care nu vor să se întoarcă în țară (43% din românii emigrați), 82% declară că principalul motiv este corupția și 70% clasa politică. Dacă aceste probleme s-ar ameliora, împreună cu îmbunătățirea sistemului sanitar și reducerea birocrației, aceștia ar lua în considerare repatrierea. Din păcate, cei care nu vor să se întoarcă în țară sunt cei în care s-a investit cel mai mult pentru educație în ultimii ani, ei având, mai mult decât media, studii superioare și vârstă între 25 și 45 de ani“, a declarat Adina Nica, managing director Open-I Research.
Potrivit studiului, ca să se întoarcă în țară, românii din diaspora ar vrea, în primul rând, eradicarea corupției și îmbunătățirea sistemului sanitar (81% din respondenți). Apoi, consideră că e nevoie de reducerea birocrației (75%) și schimbarea clasei politice, dar și îmbunătățirea sistemului educațional.
Oportunități de investiții
Pe de altă parte, 57% din români s-ar întoarce acasă, principalul motiv fiind dorul de casă. Un procent de 39% din ei ar începe o afacere în România, considerând că cele mai atractive domenii sunt turismul (37%) și agricultura (38%), însă principala lor barieră este corupția din România. „Pentru a investi în țara lor, românii au nevoie de încredere și de oportunități“, a declarat Marius Bostan, inițiatorul RePatriot.
Dintre cei care ar vrea să se întoarcă acasă, cei mai mulți sunt din Italia (68%), Marea Britanie (63%), Franța (61%), Canada (60%), Spania (52%), SUA (47%), Germania (47%). „Un trend interesant și explicabil în contextul Brexit se observă la românii din Marea Britanie, care, pe lângă faptul că vor să se întoarcă în țară în procent foarte mare, vor să și investească în România, marea majoritate dorind să înceapă o afacere (56%). Românii din diaspora cu experiență în mediul de business sunt cel mai potrivit catalizator pentru atragerea de investiții românești și străine noi“, a declarat Claudiu Vrînceanu, unul din liderii proiectului RePatriot.
De ce s-ar întoarce
Pentru românii care vor să se întoarcă, principalul motiv este regăsirea „cuibului“ (68% spun că vor să fie „din nou acasă“). Foarte promițător, 47% vor să facă ceva pentru România, iar 39% vor să înceapă o afacere în țară. Dintre românii din Marea Britanie care vor să se întoarcă în țară, 56% vor să înceapă o afacere. Ei se declară optimiști cu privire la potențialul de schimbare al României și, în plus, vor să folosească aici lucrurile pe care le-au învățat, și să ajute la schimbarea în bine a mentalității românești. Totodată, 43% din românii din diaspora estimează că în următorii ani lucrurile se vor îmbunătăți în România, iar 26% cred că lucrurile se vor înrăutăți.
56% din românii emigrați vor să investească în România.