7.3 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSportE posibil un guvern de serviciu?

E posibil un guvern de serviciu?

Disensiunile dintre PSD şi PNL, care au decis că nu vor mai guverna împreună, s-ar putea atenua în ipoteza unui guvern de tehnocraţi, după eventuala cădere a Guvernului Boc. Ideea ar putea ajuta şi PDL.

În faţa reticenţei PSD de a repeta alianţa din 2009, PNL insistă că pentru succesul moţiunii de cenzură în toamnă este nevoie de o alternativă.

Strategia anti-Boc a celor două partide este în mod evident diferită. În aceste zile, filialele PSD din toată ţara s-au apucat să strângă semnături pentru demiterea Guvernului, iar liderul Victor Ponta a refuzat să se întâlnească cu delegaţia FMI prezentă în aceste zile la Bucureşti pe motiv că „Fondul girează toate deciziile stupide ale Guvernului”. Cotat cu aproape 40% în sondaje, PSD este mai puţin preocupat de ceea ce ar putea urma după plecarea Guvernului Boc. Victor Ponta a declarat pentru RL că nu s-ar discutat în partid care va fi strategia după o eventuală cădere a Guvernului Boc. Deputatul PSD Valeriu Zgonea a detaliat în schimb că „ţinta noastră este să dăm joc Cabinetul Boc, să eliminăm răul. În rest, este responsabilitatea actualei majorităţi să rezolve situaţia politică” şi a adăugat că „dacă Băsescu va dori să pună un Guvern de tehnocraţi pentru organizarea alegerilor anticipate, atunci vom negocia cu şeful statului”. Vicepreşedintele PSD Titus Corlăţean a declarat şi el recent că ar putea fi negociat un guvern de tranziţie, având misiunea de a organiza alegeri anticipate.

De partea cealaltă, PNL merge în primul rând pe latura parlamentară a problemei şi propune „un guvern de serviciu”, după cum s-a exprimat Crin Antonescu, până la anticipate. Vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu spune însă că acest guvern cu mandat limitat „ar trebui să aibă susţinerea tuturor partidelor”, deci inclusiv pe cea a PDL. La rândul său, deputatul Eugen Nicolăescu a explicat că, în lipsa negocierilor pentru un eventual guvern de tehnocraţi, „moţiunea nu-şi atinge scopul decât pe jumătate. Dăm jos Guvernul PDL de la putere, dar, împreună cu PSD, este necesar să venim cu variante concrete”. Iar spre deosebire de PSD, liderii PNL se vor întâlni cu Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI.

Chiar dacă opoziţia va ajunge la un acord cu privire la „ce se întâmplă a doua zi” după o moţiune de succes, soluţia trebuie să fie agreată de PDL şi Palatul Cotroceni. Or, PDL nu s-a hotărât încă. Ieri, într-un interviu la RFI, Cristian Preda l-a calificat pe liderul partidului Emil Boc drept „arogant” şi a comparat insistenţa sa de a nega realitatea cu un drum cu bicicleta spre Lună, spre binele PSD, care redevine dominant ca în 2000-2004. Prin vocea vicepreşedintelui Gheorghe Flutur, partidul l-a chemat pe europarlamentarul Preda la o discuţie cu liderii din conducerea restrânsă.  Între timp, varianta oficială pe care merge PDL este că un guvern de tehnocraţi nu ar fi bun pentru că dă un semnal de instabilitate şi că cea mai bună soluţie este remaniere. Cu alte cuvinte, un guvern Boc restructurat. 

Cele mai citite

Angel Tîlvăr: Nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat, marți seară, la Antena 3 CNN, că nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România....

Angel Tîlvăr: Nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat, marți seară, la Antena 3 CNN, că nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România....

O mașină de jucărie cu explozibil a fost depistată pe aeroportul din Chișinău

O jucărie sub formă de maşină, care avea componentele unui obiect explozibil, a fost depistată pe aeroportul internaţional Chişinău, a confirmat şeful Inspectoratului General...
Ultima oră
Pe aceeași temă