13.9 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialPolo românesc, relansat

Polo românesc, relansat

Reprezentativa de polo a României a încheiat Cupa Mondială de la Oradea, 
pe locul cinci, în urma victoriei de ieri, cu 9-5, în faţa echipei Australiei, meci 
în care a dominat din primele minute.

Naţionala de polo a României a reuşit ieri, la Oradea, să se califice la Campionatul Mondial din China, de la Shanghai, reuşind totodată să şteargă ruşinea suferită în urmă cu mai bine de doi ani tot la Oradea, când a ratat uluitor biletele pentru Jocurile Olimpice tot din China, dar de la Beijing. Poloiştii noştri pregătiţi de ungurul Istvan Kovacs, adus în această funcţie de preşedintele onorific al federaţiei de specialitate George Gaiţă, au încheiat cu capul sus Cupa Mondială găzduită de Oradea, după ce ieri s-au impus clar în faţa reprezentanţilor Australiei. Tricolorii au dominat partida de la început până la final, românii reuşind să se distanţeze din primele minute. Australienii au ripostat de-a lungul reprizei a treia, dar la ultima pauză scorul era favorabil tot României, 6-4. În aplauzele şi încurajările publicului orădean, echipa noastră a încheiat victorioasă, 9-5 contra Australiei, şi s-a clasat pe locul cinci în ierarhia Cupei Mondiale, care i-a adus şi biletele pentru Mondialul de la Shanghai, din 2011.

Fericit, după meci, Anatolie Grinţescu, preşedintele FR Polo, nu a ascuns că a avut mici emoţii vizavi de calificarea la Campionatul Mondial. „Băieţii mi-au făcut cel mai frumos cadou de ziua mea (n.r – Anatolie Grinţescu şi-a serbat ieri ziua de naştere), o victorie extrem de preţioasă. Nu am avut vreun gând că nu ne vom califica, dar jocul e joc, se poate întâmpla orice. Echipa a jucat foarte bine şi sper ca la Europene să intrăm în primii opt”, a declarat Anatolie Grinţescu. Şeful FR de polo are motive de bucurie, mai ales că poloiştii noştri antrenaţi de Istvan Kovacs au demonstrat că nu sunt departe de Serbia, campioana mondială en-titre, Spania, vicecampioana lumii, Croaţia, medaliata cu aur mondial în 2007, şi SUA, vicecampioană olimpică la Beijing în 2008, adică primele patru clasate la Cupa Mondială care au obţinut accesul direct la CM de anul viitor. România s-a calificat de pe locul cinci la CM, deoarece în careul de aşi de la Oradea s-a aflat şi Serbia, care era deja calificată la CM din 2011 în calitate de câştigătoare a Ligii Mondiale.

Oradea i-a dat pe spate pe granzii FINA

În afară de succesul important repurtat de reprezentativa de polo, România, respectiv au-torităţile locale din Oradea, oraşul gazdă al Cupei  Mondiale, i-au impresionat  pe granzii Federaţiei Internaţionale de Nataţie (FINA) prin modul cum au organizat competiţia. „Autorităţile locale şi forul român de polo merită toate laudele pentru organizarea ireproşabilă a Cupei Mondiale”, a spus Cornel Mărculescu, directorul executiv al FINA, prezent la Oradea. „Este extrem de important pentru polo mondial că această disciplină atrage din ce în ce mai mulţi spectatori. La Oradea tribunele au fost arhipline la meciurile ţării gazdă şi sperăm ca în viitor să fie la fel de pline şi la întâlnirile celorlalte combatante. Pentru aceasta trebuie îmbunătăţit spectacolul din apă, pentru că polo este un joc spectaculos. Pe de altă parte, chiar dacă de multă vreme nu mai urmăresc îndeaproape  polo, pot spune că actuala echipă a României, pe care am văzut-o evoluând Cupa Mondială, are potenţial bun. Am remarcat câteva elemente interesante în echipă şi, chiar dacă mai este foarte mult de muncă atât pe plan tehnic, cât şi tactic, cred că vom putea vedea o echipă de polo a României la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012″, a spus Cornel Mărculescu, director executiv al FINA.

Arbitru suspendat

Rusul Andrey Shaydakov, unul din cei doi arbitri care au condus meciul România-SUA, a fost suspendat, după ce s-a constatat că, din cele 36 de decizii luate în timpul partidei decisive pentru calificarea directă în semifinale şi, implicit, la CM din 2011, 29 au fost împotriva tricolorilor.   

Două victorii contra Australiei

La Cupa Mondială de la Oradea, în grupa A, România s-a impus în faţa Iranului cu 26-1, cu 11-9 în faţa Australiei şi a pierdut, 8-14, cu Spania. În sferturile de finală România a fost învinsă, 12-14, de SUA, şi a obţinut victoria cu 26-4 în faţa Iranului, în primul meci din turneul pentru locurile 5-8. În partida pentru locurile 5-6, şi, implicit pentru calificarea la CM din 2011, România a învins din nou Australia 9-5. În grupa B au evoluat Serbia, Croaţia, China şi SUA.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă