Şi pentru că anul acesta se împlinesc 135 de ani de la naşterea Reginei Maria a României, 65 de ani de la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial şi 100 de ani de relaţii diplomatice între România şi Ducatul Luxemburg, Festivalul de Film Istoric ne invită la o călătorie în timp, pentru a urmări atât filme despre cele trei teme istorice menţionate, cât şi producţii noi de film istoric.
Această ediţie aduce în faţa publicului controversatul film „Odessa în flăcări” (o coproducţie româno-italiană 1942) (foto), difuzat doar de două ori în România. Prima difuzare a avut loc în 1943, imediat după obţinerea unui premiu la Veneţia. Apoi, pelicula din România a fost distrusă de autorităţi, iar filmul s-a întors în sălile cinematecii abia în 2005, într-o formă refăcută de producătorul italian. Proiecţia filmului marchează şi centenarul naşterii sopranei şi actriţei Maria Cebotari, personaj principal în „Odessa în flăcări”.
Alte premiere sunt „Ziua fiarei”, un film de ficţiune art-movie, în care personajele şi atmosfera celui de-al Doilea Război Mondial se construiesc fără a se recurge la dialog, sau filmul documentar „Cooking History”, un film despre zece reţete culinare din timpul a şase războaie.
Înainte de începerea filmului, în grădina Cetăţii Râşnov, într-o popotă improvizată în stilul celui de-al Doilea Război Mondial, se va găti ca la cazarmă, iar spectatorii vor fi invitaţii organizatorilor.
Festivalul aduce în faţa publicului şi producţii noi, ce abordează teme diferite de cele alese pentru această ediţie, cum ar fi „Avocatul terorii”, „Duşmanul duşmanului meu”, „Băieţii de pe Strada Soarelui” ori producţii ale unor regizori cunoscuţi şi apreciaţi precum Mungiu, Amenabar, Radu Gabrea, Lunghin şi mulţi alţii.