17.2 C
Bucureศ™ti
vineri, 6 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialCele 28 de minciuni ale ministrului Liviu Pop

Cele 28 de minciuni ale ministrului Liviu Pop

Ministrul Educaศ›iei a anunศ›at, triumfalist, cฤƒ a recuperat întârzierile din domeniul Educaศ›iei care i-au fost fatale predecesorului sฤƒu. O analizฤƒ punctualฤƒ aratฤƒ cฤƒ Pop nu a reparat aproape nimic din dezastru lฤƒsat de Pavel Nฤƒstase.

Pentru a-l putea îndepฤƒrta Sorin Gridneanu, liderul PSD, Liviu Dragnea ศ™i Marius Vâlcov au fฤƒcut o analizฤƒ a modului în care fostul executiv a pus în aplicare. Fostul ministru al Educaศ›iei, Pฤƒavel Nฤƒstase, avea de îndeplinit, în primul trimestru al anul 2017, un numฤƒr de 28 de mฤƒsuri. Potrivit analziei, ar fi fost îndeplinitฤƒ una singurฤƒ, opt au fost parศ›ial îndeplinite parศ›ial, iar de 19 au fost complet ratate.

Consolidarea înseamnฤƒ restrângere

Crezând cฤƒ nu verificฤƒ nimeni ceea ce declarฤƒ, la finalul sฤƒptฤƒmânii trecute Liviu Pop a precizat cฤƒ toate întârzierile cauzate de Guvernul Sorin Grindeanu au fost recuperate. „Având în vedere cฤƒ toate punctele din programul de guvernare care au fost întârziate pe zona de Educaลฃie le-am adus la zi alฤƒturi de colegii mei din minister, nu am decât o singurฤƒ restanลฃฤƒ din cele 28 de puncte din programul de guvernare. Eu cred cฤƒ din punct de vedere guvernamental mi-am fฤƒcut datoria“, a spus Pop, prezent la Comisia de învฤƒลฃฤƒmânt de la Camerฤƒ. 

O minciunฤƒ uluitorare. Majoritatea covârศ™itoare a celor 28 de mฤƒsuri care i-au fost imputate lui Pavel Nฤƒstase au rฤƒmas nerezolvate ศ™i în mandatul lui Liviu Pop. 

Mฤƒsura: „modificarea Legii Educaศ›iei ศ™i elaborarea Legii manualului pentru învฤƒศ›ฤƒmântul preuniversitar“ a rฤƒmas restantฤƒ ศ™i în mandatul lui Pop. Legea educaศ›iei a fost anunศ›atฤƒ de Pop pentru anul viitor, deศ™i în programul de guvernare este programatฤƒ pentru 1 ianuarie 2018. 

Pop nu a îndeplinit alte douฤƒ mฤƒsuri care i-au fost imputate predecesorului sฤƒu. Este vorba de „Consolidarea programelor de educaศ›ie ศ™i burselor oferite etnicilor români din strฤƒinฤƒtate ศ™i diaspora”. În Ucraina lucrurile s-au înrฤƒutฤƒศ›it dupฤƒ intrarea în vigoare a noii Legi a Educaศ›iei. 

Cât despre mฤƒsura „Programe de calificare în vederea angajฤƒrii celor care nu au promovat bacalaureatul”, acelaศ™i eศ™ec.

Internaศ›ionalizarea educaศ›iei

Ar fi extraordinar dacฤƒ ministrul Pop ne-ar explica modul în care a pus în practicฤƒ o altฤƒ mฤƒsurฤƒ pe care Dragnea a imputat-o Executivului Grindeanu: „Sprijinirea elevilor români din strฤƒinฤƒtate, pentru reintegrarea facilฤƒ la întoarcerea în ศ›arฤƒ“. Un studiu recent aratฤƒ cฤƒ unu din doi români ar vrea sฤƒ se întoarcฤƒ acasฤƒ dacฤƒ ar gฤƒsi facilitฤƒศ›i pentru deschiderea unei afaceri. Ultimele mฤƒsuri economice dau frisoane ศ™i firmelor care, deja, activeazฤƒ în România. 

Liviu Pop nu a fฤƒcut nimic pentru a implementa: „încurajarea internaศ›ionalizฤƒrii universitฤƒศ›ilor româneศ™ti“. Mฤƒsura se aflฤƒ în Programul de guvernare PSD pe primul semestru 2017. ศ˜i reprezintฤƒ un eศ™ec pentru Liviu Pop.  

Investiศ›ii în computere care nu merg

Prin declaraศ›ia datฤƒ la finalul sฤƒptฤƒmânii trecute, Liviu Pop susศ›ine ศ™i cฤƒ a bifat o altฤƒ mฤƒsurฤƒ: „politici educaศ›ionale extraศ™colare ศ™i extracurriculare precum educaศ›ie civicฤƒ, artisticฤƒ, rutierฤƒ, ecologicฤƒ“. Pop a fฤƒcut doar un manual de Dirigenศ›ie, sacrificând exact ora unde se puteau desfฤƒศ™ura activitฤƒศ›ile de mai sus.

„Dezvoltarea învฤƒศ›ฤƒmântului profesional“ a rฤƒmas o vorbฤƒ în vânt ศ™i o cerinศ›ฤƒ a mediului economic ศ™i de afaceri. 

Pop încearcฤƒ sฤƒ ne convingฤƒ cฤƒ a rezolvat alte douฤƒ mฤƒsuri imputate Executivului Grindeanu: „Conectarea tuturor ศ™colilor la Internet prin conexiuni de mare vitezฤƒ“ ศ™i „modernizarea procesului de predare cu tehnologiile informaศ›iilor ศ™i comunicฤƒrii“. Douฤƒ minciuni demontate de un studiu recent care aratฤƒ cฤƒ: un sfert din unitฤƒลฃile ศ™colare dispun de câte un computer pentru fiecare clasฤƒ medie de elevi, iar aproape jumฤƒtate din unitฤƒลฃi dispun de douฤƒ computere pe clasฤƒ. 

Lista cu cele 28 de mฤƒsuri pe care Pop se laudฤƒ, în fals, cฤƒ le-a îndeplinit se regฤƒsesc pe Internet în „Raportul de evaluare a Guvernului Grindeanu pe primul semestru”. Printre ele: „Sprijin pentru creศ™terea nou-nฤƒscuศ›ilor, prin integrarea acestora în creศ™e” sau „Programe de dezvoltare ศ™i formare a tuturor copiilor, de la naศ™tere, pânฤƒ la majorat”. De curând, PSD a respins propunerea liberalฤƒ de creศ™tere la 200 de lei a alocaศ›iei pentru copii.   

Esec. ศ˜coala a început, manualele nu au venit

În analiza fฤƒcutฤƒ fostului guvern de Liviu Dragnea se menศ›iona ca mฤƒsurฤƒ parศ›ial îndeplinitฤƒ: “Reforma curicularฤƒ ศ™i înnoirea tuturor manualelor, disponibile în print ศ™i digital”. Liviu Pop a reuศ™it sฤƒ o retrogradeze la mฤƒsurฤƒ neîndeplinitฤƒ dat fiind cฤƒ elevii de clasa a V-a nu au avut manuale noi la începutul ศ™colii.

Ei învaศ›ฤƒ dupฤƒ o invenศ›ie a lui Liviu Pop: manualul unic cu de toate (materiile). În aceeaศ™i conferinศ›ฤƒ de presฤƒ, Ministrul Educaลฃiei Naลฃionale, Liviu Pop, a arฤƒtat cฤƒ «manualele pentru clasa a V-a chiar alaltฤƒieri am semnat un lot pentru cele care au fost finalizate în contestaลฃii, astฤƒzi am primit informaลฃia cฤƒ ลŸi pentru manualul de Matematicฤƒ s-a finalizat contestaลฃia, nu s-a acceptat în sensul acesta.

Urmeazฤƒ ca mâine sau poimâine sฤƒ semnฤƒm acordul, urmând ca într-o sฤƒptฤƒmânฤƒ elevii, profesorii sฤƒ opteze. Mฤƒ refer la elevii din clasa a V-a ลŸi profesorii care predau. În maxim 20 – 25 de zile sฤƒ ajungฤƒ manualele conform contractului în unitฤƒลฃile ลŸcolare. Pânฤƒ atunci existฤƒ compendiul în care toลฃi elevii au suportul de curs pentru orele din primele opt sฤƒptฤƒmâni». ศ˜coala a început de aproape o lunฤƒ.

Reacศ›ie. Soldatul partidului

Printre cele 28 de mฤƒsuri pe care Liviu Pop se laudฤƒ cฤƒ le-a îndeplinit se regฤƒseศ™te ศ™i: „Program naศ›ional de investiศ›ii în cluburile sportive ศ™colare, universitare, Palatele Copiilor ศ™i Casele de Culturฤƒ Studenศ›eศ™ti“. Nu doar cฤƒ aศ™a ceva nu existฤƒ, dar ministrul Pop nu a avut niciun comentariu de fฤƒcut atunci când Executivul a decis cฤƒ banii publici pot fi folosiศ›i de administraศ›iile locale pentru a sponsoriza echipe profesioniste de fotbal. Strategia PSD este clarฤƒ: milioane pentru sportul profesionist ศ™i nimic pentru sportul de masฤƒ.

 

Consultฤƒ ziarul integral în format .PDF AICI

Cele mai citite

Hei, coศ™mar, coศ™marโ€ฆ

De la un timp, noaptea, am coลŸmaruri. Pentru cฤƒ totuลŸi sunt un om echilibrat, am hotฤƒrรขt sฤƒ visez ziua, cu ochii deschiลŸi. De...

Dialog satiric รฎntre vaci: Din ciclul Fermier la UE m-aศ™ duce

โ€“ Ole, Torero! โ€“ Oleu, teroare! Cฤƒ de cรขnd am intrat รฎn UE, s-a dus liniลŸtea boilor ลŸi taurilor noลŸtri! โ€“ AลŸa e! Nu vezi...

Hei, coศ™mar, coศ™marโ€ฆ

De la un timp, noaptea, am coลŸmaruri. Pentru cฤƒ totuลŸi sunt un om echilibrat, am hotฤƒrรขt sฤƒ visez ziua, cu ochii deschiลŸi. De...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ