15.1 C
București
joi, 24 octombrie 2024
AcasăSpecialCum şi-a regăsit familia un copil dat dispărut acum 22 de ani

Cum şi-a regăsit familia un copil dat dispărut acum 22 de ani

Dan Dan Dumitru Ena­che avea şapte ani când a urcat singur într-un tren care l-a dus la Oradea. Timp de 22 de ani, familia sa l-a căutat, fără a-i da de urmă. A fost găsit aproape din întâmplare, de o poliţistă din Buzău. În tot acest timp, tânărul nu a trăit pe stradă, ci s-a aflat în grija mai multor instituţii pentru protecţia minorilor, ceea ce arată că, în multe situaţii, insti­tuţiile statului nu reu­­şesc să colaboreze deloc.

Tânărul a dispărut din Capitală în luna mai a anului 1988, după ce a fost lăsat de o mătuşă să se joace cu alţi copii, pe stradă. „El vorbea mai greu, spunea câteva cuvinte, dar nu putea să lege conversaţii. Mătuşa stătea lângă o staţie de autobuz. Poate că a luat un autobuz şi a ajuns până la gară. Cred că s-a rătăcit, altfel nu pleca de-acasă. Îi făceam toate poftele”, a povestit Constanţa Tudor, mama copilulului. La data dispariţiei, băiatul ştia doar că îl cheamă Dan.

Copilul a fost găsit, după trei luni, în Gara Oradea, iar ulterior a ajuns la Căminul Spital de la Cighid, unde a fost instituţionalizat. „Nu vorbea articulat, spunea doar Dan Dan. Sub acest nume a şi fost înregistrat în evidenţele instituţiilor de protecţie socială, până acum”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor (DGASPC), Ştefan Goţia. Potrivit unui oficial al DGASPC Bihor „responsabilitatea găsirii copilului revenea Miliţiei Bucureşti, acolo unde rudele sale au anun­ţat dispariţia băieţelului .

Identificat cu ajutorul testului ADN

Tânărul a ajuns din nou în sânul familiei, după 22 de ani, mai mult din întâmplare. Anul trecut, Poliţia Bihor i-a contactat pe reprezentanţii DGASPC Bihor în legătură cu acest caz după ce o reprezentantă a Poliţiei din Buzău a sesizat, căutând în arhivele IGPR, că o persoană cu identitate necunoscută, numită Dan Dan şi aflată în Bihor, seamănă destul de mult cu un copil dat dispărut în 1988, în Bucureşti. Datele culese de Poliţie au coincis cu cele ale copilului dispărut. „În anul 2009, Poliţia Bihor a început să cerceteze cu mare atenţie acest caz, iar în 2010, poliţiştii i-au propus lui Dan Dumitru Enache să se supună testului ADN. Tânărul a acceptat”, a spus Ştefan Goţia.

„Am ştiut că e el”

Testul ADN a dovedit că Dan şi Constanţa Tudor sunt mamă şi fiu. Cei doi s-au întâlnit, pentru prima dată după mai bine de două decenii, sâmbătă, la Oradea. „Când l-am văzut, l-am recunoscut. Seamănă cu mine şi am ştiut că e el”, a povestit mama tânărului. Femeia locuieşte în localitatea Pietrele din Giurgiu, este şomeră si a ajuns la Oradea prin bunăvoinţa unor cunoştinţe, care i-au oferit sprijinul financiar pentru călătorie. Tânărul a urmat cursurile Şcolii Profesionale „George Ba­riţiu” din Oradea, profilul zidărie, absolvite în anul 2004, de când este angajat la o firmă de construcţii. El spune că în toamnă va reveni la numele pe care l-a avut întotdeauna: Dan Dumitru Enache. În prezent, tânărul locuieşte într-un apartament al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor.

Cele mai citite

Inteligența Artificială de pe Samsung va opera și în limba română

Samsung va extinde suportul pentru Galaxy AI, incluzând noi limbi, printre care și limba română. Inteligența Artificială de pe Samsung va opera și în limba...

Nicușor Dan, detalii despre referendum: Este necesară o prezenţă la urne de 30%

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a explicat marţi că este necesară o prezenţă la urne de 30% pentru ca referendumul local să fie valid. Totodată, Biroul...

DNA efectuează percheziții la Clubul Sportiv Rapid

 UPDATE. Vizat de procurorii DNA este fostul director general al clubului, Bogdan Vasiliu, suspectat că ar fi cerut mită pentru atribuirea unor contracte.Procurorii Direcţiei...
Ultima oră
Pe aceeași temă