Codul Fiscal urmează să fie modificat din toamnă, astfel încât costurile cu reabilitarea locuinţei să fie deductibile fiscal, iar cumpărătorii de bunuri şi servicii să beneficieze de o primă în schimbul bonurilor fiscale adunate.
Premierul Emil Boc şi ministrul Economiei Adriean Videanu au anunţat o serie de măsuri propuse spre aplicare din toamnă pentru contracararea evaziunii fiscale. Măsurile au fost anunţate la modul general, fără a se preciza un calcul estimat al sumelor ce urmează să fie atrase la buget şi fără precizări suplimentare privind metodele de aplicare. În limita unui plafon anual stabilit de Guvern, persoanele fizice care achiziţionează bunuri şi servicii vor primi de la stat, potrivit afirmaţiilor primului ministru Boc, un procent, în funcţie de valoarea bonurilor fiscale adunate, ca o metodă de combatere a evaziunii fiscale. În urmă cu o lună, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu atenţiona că deşi nu există date statistice oficiale privind piaţa neagră, estimările arată că aceasta se situează în intervalul 20-40% din total.
„Vrem să punem în practică, prin modificările propuse la începutul toamnei la Codul Fiscal, astfel încât să beneficieze de bonificaţii cetăţenii care îşi realizează amenajări ale casei, ale apartamentului, prin deduceri fiscale. Acele lucruri pe care ei le fac li se va scădea din impozitul pe care îl au de plătit. De asemenea, o măsură avută în vedere este ca toţi cei care vor avea bonuri fiscale adunate până la un anumit plafon să beneficieze de o primă din acea sumă de bani, pentru a-i încuraja să ceară bonuri fiscale pentru produse care se cumpără în România, de la pâine până la lucruri foarte scumpe şi de folosinţă medie sau îndelungată ori de lucrări”, a declarat Emil Boc.
Referitor la recentele măsuri anunţate de guvernanţi, reprezentanţii oamenilor de afaceri spun că pentru aplicare e nevoie de o revizuire a sistemului de fiscalitate. Astfel de măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale dar şi pentru relansare economică sunt aplicate deja în alte ţări ale lumii, respectiv ale Uniunii Europene. Ar trebui să existe o coordonare în aplicarea măsurilor anunţate, susţine Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), şi nu să fie doar declaraţii propagandistice. „Vor trebui operate modificări la Codul Fiscal şi stabilit clar cum se acordă bonificaţiile în schimbul bonurilor fiscale de la magazin. Ar trebui să se precizeze cum se va face deductibilitatea în cazul amenajării locuinţelor. Se va face din salariu, din venit? Încă nu ştie nimeni nimic, nu există nimic scris. Este bine să se ţină seama că aplicarea unor astfel de măsuri se realkizează în unele ţări, iar experinţa de acolo ar trebui avută în vedere. De exemplu, într-o ţară precum Franţa, salariile plătite cu carte de muncă pentru menajere, bone sau grădinari sunt deductibile”, a precizat Cristian Pârvan.
Măsurile anunţate de guvernanţi sunt considerate bune I de reprezentantul Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu care însă susţine că nu vor avea eficienţa scontată, în condiţiile în care marea evaziune semnalată la nivelul economiei româneşti apare pe lanţul intermediarilor. „Aproape 80% din marfă se rulează prin lanţurile mari şi foarte mari de magazine. În aceste tipuri de magazine se dau bonuri fiscale, se lucrează corect. Problema este doar în micile magazine, în magazinele de cartier nu se dau bonuri. În plus marea evaziune se derulează fie prin lanţul de intermediari fie când se introduce marfa în ţară. În domeniul alimentar evaziunea este în medie de 40-50%, iar vârfurile sunt în sectorul legume-fructe, cu ponderi de 70-80% evaziune, la panificaţie atinge 50% etc.”, ne-a declarat Dragoş Frumosu.
Cum au făcut grecii şi chinezii
În Taiwan şi în China funcţionează de ani buni o loterie a bonurilor fiscale, numită „Lottery Receipt”, un program destul de popular şi cu impact asupra diminuării evaziunii fiscale. Pe fiecare bon fiscal este înscripţionat un număr de o anumită culoare, care este şi încercuit. Cumpărătorul păstrează bonul şi la tragerea la sorţi, care are loc la la fiecare două luni pe data de 25, stă cu ochii pe numărul încercuit. Spre exemplu, pentru bonurile fiscale strânse în lunile ianuarie şi februarie tragerea la sorţi are loc pe 25 martie. Cu fiecare nouă perioadă de colectare a bonurilor fiscale, culoarea numerelor inscripţionate se schimbă. Există două categorii de premii, Marele Premiu, care se obţine când întreg numărul de pe un bon fiscal coincide cu cel format din cifrele extrase, şi a doua categorie de premii, care se obţin când doar o parte din cele 8 cifre extrase coincid cu cele de pe un bon fiscal.
În Taiwan, Marele Premiu ajunge la echivalentul a 50 de mii de euro, iar celelalte premii sunt cuprinse între 5 şi 5.000 de euro, în condiţiile în care salariul minim în Taiwan este 400 de euro. Şi guvernul condus de Papandreou, în urma crizei severe cu care se confruntă Grecia, a hotărât să încurajeze populaţia să solicite bonuri fiscale. În Grecia, cetăţenii cu venituri anuale declarate de sub 12.000 € sunt scutiţi de plata impozitului pe venit. Potrivit ultimelor măsuri, pentru a beneficia de această scutire, vor trebui să aducă facturi, chitanţe şi bonuri fiscale care să dovedească cheltuirea a minimum 30% din suma declarată ca venit. Scopul este reducerea furnizării de bunuri şi servicii la negru. Măsura are şi consecinţe cuantificabile: în aprilie 2010, încasările la buget din plata TVA au fost cu 7,8% mai mari faţă de aprilie 2009.
3.500 de firme, fără case de marcat
Garda Financiară a suspendat, în primul semestru, activitatea comercială a peste 3.500 de firme pentru nedotarea cu case de marcat electronice şi pentru neemiterea bonurilor fiscale, număr aproape dublu faţă de cel al agenţilor economici suspendaţi, din aceleaşi motive, în ianuarie-iunie 2009. Neemiterea bonului fiscal este contravenţie şi se sancţionează cu amenzi cuprinse între 8.000 de lei şi 40.000 de lei, atrăgând şi suspendarea activităţii firmei în cauză pentru trei luni. „Agenţia Naţională de Administrare Fiscală atenţionează agenţii economici că neîndeplinirea obligaţiei de a se dota şi de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, emiterea de bonuri cu o valoare inferioară celei reale, precum şi neintroducerea datelor înscrise pe rola jurnal privind tranzacţiile efectuate de la ultima închidere zilnică până în momentul ştergerii memoriei operative constituie contravenţii sau, după caz, infracţiuni”, se arată într-un comunicat al ANAF.
„Măsurile antievaziune şi de relansare economică propuse de premierul Boc nu vor putea fi puse în practică fără o modificare a actualului Cod Fiscal. Va trebui precizat clar cum se fac deductibilităţile în cazul lucrărilor de renovare a unei locuinţe, dar şi cum se dau bonificaţiile pentru cumpărătorii de bunuri şi servicii care adună teancurile de bonuri fiscale.” Cristian Pârvan, secretar general AOAR