0 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSpecialCum se infiltrează muzicienii în lumea „piraţilor" DC++

Cum se infiltrează muzicienii în lumea „piraţilor” DC++

Inspectorii Asociaţiei Industriei Muzicale din România (AIMR) au strâns probe împotriva a 40 de utilizatori care distribuiau pe internet cantităţi mari de fişiere cu muzică piratată şi le-au trimis poliţiei, care urmează să înceapă cercetările penale. AIMR este o asociaţie care reprezintă interesele mai multor case de discuri din România. Ca să-i prindă pe „piraţi”, e însă nevoie să se infiltreze printre ei şi să joace jocul lor: inspectorii înşişi descarcă fişiere care încalcă legea drepturilor de autor şi intră în contact cu utilizatorii comunităţii de file-sharing (distribuirea de conţinut piratat), ca să strângă dovezi pe care să le pună la dispoziţia Poliţiei. Oamenii AIMR intră zi de zi pe DC++, program care permite descărcarea de fişiere piratate de la utilizator la utilizator, precum şi pe torrente, pagini de internet folosite cu acelaşi scop, şi urmăresc traficul cu muzică piratată. „Inspectorii noştri intră pe torrente şi hub-uri DC++ şi fac dosare cu probe pentru utilizatorii urmăriţi. Preiau şi verifică IP-uri, filmează monitorul în timp ce descarcă fişierele-probă, stochează lista de sharing a utilizatorului şi ce melodii are acolo”, spune Florin Ciuică, director executiv al AIMR.

Sunt urmăriţi „peştii mari”

Din zecile de mii de utilizatori ai programelor care permit descărcarea de fişiere piratate, inspectorii AIMR nu aleg însă la întâmplare. Sunt luaţi la ochi cei care distribuie cantităţi mari de fişiere şi care dispun de viteză foarte mare a conexiunii de descărcare: „Degeaba pui la dis¬poziţie 100 de gigabytes de muzică, dacă poţi să-i descarci doar cu o viteză de 3 kilobiţi pe secundă nici nu contezi. Cei cu viteză mare sunt cei mai nocivi”, explică Ciuică. AIMR urmăreşte să-i incrimineze mai ales pe cei care pun fişierele la dispoziţia publicului, nu neapărat pe cei care descarcă propriu-zis fişierele piratate, mai spune şeful asocia¬ţiei: „Ne interesează mai ales nodurile de distribuţie, nu neapărat o persoană care descarcă o melodie strict pentru el”. În cazul celor 40 de „piraţi” reclamaţi la poliţie, aceştia distribuiau de pe calculatoarele personale între 80 şi 250 gigabytes de fişiere-pirat. Recordul pe luna iunie a fost înregistrat la Buftea, unde o persoană distribuia 250 gigabytes de muzică piratată, ceea ce ar putea fi echivalat cu aproximativ 500.000 de melodii. Şeful AIMR spune că astfel de „piraţi” nu urmăresc vreun câştig material, ci o fac ca pe un hobby.

4 miliarde de melodii pe zi

Oamenii AIMR trimit dosarele cu probele pe care le strâng la Serviciile de Investigare a Fraudelor din Inspectoratele Judeţene de Poliţie, în funcţie de locaţia fiecărui „pirat” pe care l-au filat. „După ce poliţia face cercetările preliminare şi identifică persoanele cu ajutorul furnizorilor de internet, procurorii cer mandat de percheziţie de la judecător pentru a se constata ce conţine calculatorul pe care se află marfa piratată”, ne-a explicat procurorul Monica Pop, şefa Biroului de urmărire penală în domeniul drepturilor de proprietate intelectuală al Parchetului General.

Deşi legea pedepseşte cu închisoare de la 1 la 4 ani faptele „piraţilor” de pe internet, în România nu a fost nimeni închis încă. Doar două persoane au plătit amenzi penale de aproximativ 100 milioane de lei vechi, după ce au fost prinse pe DC++ şi torrente. „Multe cazuri se rezolvă amiabil, adică persoanele vor să scape de penal şi plătesc paguba creată. Există câteva sute de dosare în lucru”, susţine Florin Ciuică. Şeful AIMR ştie însă că nu are cum să eradicheze pirateria online: „Vrem ca cei care fac asta să fie conştienţi că sunt pasibili de dosar penal şi că e posibil să ajungem la oricare dintre ei”, spune Florin Ciuică.

De la începutul anului 2010, aproximativ 170 de site-uri de torrente au fost închise şi 50 s-au mutat pe servere din afara României. În luna iunie, 75.000 de români au intrat în medie zilnic pe camerele DC++, iar seara şi în weekend cifra se ridică la 100.000, conform AIMR. Cantitatea de fişiere piratate ajunge la 17.000 de terabytes pe zi (un tera înseamnă o mie de gigabytes), adică echivalentul a 4 miliarde de melodii sau 24 de milioane de filme piratate.

Cele mai citite

Benjamin Netanyahu spune că Hamas nu va mai conduce Fâșia Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, marți, în timpul unei vizite în Gaza, că Hamas nu va conduce enclava palestiniană după încheierea războiului și...

O nouă manifestație de protest în Georgia. Se cere anularea scrutinului parlamentar

Mii de manifestanţi au denunţat din nou la Tbilisi, marţi seara, victoria controversată a partidului aflat la putere în alegerile legislative din octombrie în...

Ciucă sugerează că Simion l-ar putea învinge pe Ciolacu în turul al doilea: Simion nu e Vadim

Nicolae Ciucă, liderul PNL și candidatul partidului la prezidențiale, a declarat, marți, că dacă Marcel Ciolacu (PSD) și George Simion (AUR) vor ajunge în...
Ultima oră
Pe aceeași temă