CCR a anunţat, vineri, că a stabilit termen pentru 27 mai pentru a dezbate sesizarea referitoare la Legea pentru aprobarea OUG nr.37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori.
Tot în 27 mai, CCR va dezbate şi sesizarea referitoare la Legea privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale.
Cele două sesizări au fost depuse de către PNL, după ce legile au fost adoptate în cursul zilei de joi de către parlamentari.
În legătură cu legea pentru aprobarea OUG 37, liderul PSD, Marcel Ciolacu, anunţa, miercuri, că au fost ”corectate” ordonanţele Guvernului PNL.
Ciolacu a prezentat amendamentele votate în comisiile de specialitate şi care au intrat la votul final:
– eliminarea dobânzii la dobândă pentru toate tipurile de credit;
– posibilitatea ca şi restanţierii – care sunt cei mai vulnerabili – să beneficieze de amânarea ratelor;
– extinderea măsurilor de amânarea a ratelor la creditele bancare şi pentru firmele ale căror venituri s-au diminuat cu 15% din cauza crizei (nu cu 25% aşa cum prevăzuse Guvernul PNL);
– posibilitatea amânării ratelor, cu până la 18 luni, pentru producătorii agricoli ale căror culturi au fost compromise anul acesta din cauza secetei;
– extinderea, până la 25 octombrie, a termenului de plată pentru impozitului pe profit;
– acordarea unei bonificaţii de 10% tuturor firmelor care achită la scadenţele normale impozitul de profit (corectând discriminarea făcută de PNL).
Anterior, PNL a atacat la Curtea Constituţională a României (CCR) şi două legi promovate de PSD şi adoptate, în 3 aprilie, de Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională.
Este vorba despre Legea pentru suspendarea rambursării creditelor şi Legea pentru acordarea unor facilităţi pentru contribuabilii operatori economici pe teritoriul României, pe care liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, le consideră ”neserioase, amatoriste şi populiste”.
Sesizarea respectivă va fi dezbătură în 6 mai de către judecătorii constituţionali.