Plasturele cu ajutorul căruia ar urma să fie administrate vaccinurile are 100 de mici ace, cu lungimea de 0,65 milimetri. Testele au arătat că eficienţa noii metode este mai mare decât a celei clasice.
Un plasture-vaccin ar putea să înlocuiască acele dureroase, dar şi să mărească eficienţa imunizării împotriva afecţiunilor precum gripa, spun cercetătorii americani. Plasturele-minune are ace microsopice care se dizolvă în piele, iar testele de laborator pe şoareci au arătat că tehnologia produce un răspuns mai bun la imunizare, în comparaţie cu înţepătura convenţională, potrivit BBC News. Fiecare astfel de leucoplast, creat de cercetătorii de la Universitatea Emory şi Institutul Tehnologic din Georgia (SUA), conţine 100 de ace microscopice, de doar 0,65 de milimetri lungime. Construite pentru a penetra stratul superior al pielii, acele se dizolvă în momentul contactului cu epiderma.
Pentru a testa noua tehnologie, cercetătorii au încărcat acele cu vaccin antigripal. Un grup de şoareci a fost vaccinat cu acul tradiţional, hipodermic, iar alt grup a fost vaccinat cu ajutorul plasturelui. Trei luni mai târziu, oamenii de ştiinţă au descoperit că plasturele a produs un efect de imunizare mai mare decât cel al vaccinului prin metoda clasică. Dacă şi testele viitoare îi vor dovedi eficienţa, plasturele va transforma vaccinarea într-o procedură nedureroasă, care poate fi făcută acasă. În plus, ar putea simplifica procedurile de vaccinare la scară largă, în cazul unei pandemii, de exemplu, sunt de părere cercetătorii.
Va costa cât unul normal
Deşi studiul a fost realizat numai cu vaccinul antigripal, inventatorii speră că plasturele va fi util şi pentru alte imunizări, iar costul va fi aproximativ acelaşi ca al unui vaccin normal. „Viziunea noastră este că oamenii vor primi plasturele prin poştă sau îl vor cumpăra de la farmacie, apoi îl vor aplica singuri”, a spus Sean Sullivan, liderul echipei de cercetători de la Georgia Tech. Richard Compans, de la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Emory, a explicat că nu este necesar ca vaccinul să penetreze foarte adânc, fiindcă există celule pentru imunizare chiar sub primul strat de piele. „Sper că se vor face câteva teste şi pe oameni, în următorii doi ani”, a spus Compans.
Vaccinul anticancer
Un nou vaccin revoluţionar a fost creat de cercetătorii britanici şi opreşte răspândirea în organism a tumorilor provocate de cele mai periculoase tipuri de cancer: mamar, intestinal şi cervical. Mii de vieţi ar putea fi salvate în fiecare an cu ajutorul acestui vaccin, care pare să fie eficient şi în cazul cancerului de pancreas şi al celui ovarian, a declarat inventatorul său, profesorul Ray Iles de la Universitatea Middlesex din Marea Britanie. În opinia sa, noul vaccin ar putea ajunge pe piaţă într-un interval de cel mult cinci ani.
Medicamentul micşorează tumorile şi, fapt crucial, le împiedică să formeze metastaze. Testele efectuate mai întâi pe animale s-au dovedit extrem de încurajante, iar cele realizate pe oameni nu au declanşat reacţii secundare. Noul vaccin revitalizează sistemul imunitar şi-l ajută să distrugă hormonul produs de cele mai periculoase tumori canceroase.