Barajele de protecţie din Deltă au fost reparate de mântuială sau nu au fost reparate deloc, deşi au înghiţit milioane de lei din bani publici.
Cinci localităţi din Delta Dunării au fost măturate de ape după ce digurile care trebuia să le protejeze şi în care s-au investit milioane de lei în ultimii ani au cedat. În localitatea Ceatalchioi, spre exemplu, au fost inundate 130 de case după ce digul de apărare a satului a cedat. Digul era disputat de Administraţia Naţională a Apelor Române (ANAR), Consiliul Judeţean (CJ) Tulcea şi firma Agrodelta Sireasa a fostului senator PSD Traian Rece. În 2007, CJ Tulcea a cheltuit un milion de euro pentru repararea digului, deşi acesta se află, de un deceniu, în stăpânirea lui Traian Rece, care pretinde că l-a cumpărat de la AVAS. Localnicii susţin că reparaţiile efectuate de CJ Tulcea la dig au fost făcute de mântuială şi de aceea a cedat. În aceeaşi zonă au mai fost inundate satele Pătlăgeanca, Tudor Vladimirescu, Sălceni şi Plaur. Şi aici s-au investit zeci de milioane de lei pentru repararea digurilor existente şi pentru realizarea unora noi. La Tudor Vladimirescu, spre exemplu, Ministerul Mediului, prin ANAR, a investit 23 milioane de lei într-un dig, dar apele Dunării au făcut ravagii în localitate. Lucrările la dig au fost adjudecate de firma Deltacons a omului de afaceri Alexandru Stroe (un apropiat al tuturor politicienilor locali – n.r.). Din 2006 şi până acum, firma, care a primit fără licitaţie lucrările, a încasat de la buget cele 23 milioane de lei fără să finalizeze investiţia. Mai mult, an de an, Deltacons a cerut suplimentarea sumelor investite la Tudor Vladimirescu pe motiv că proiectul tehnic nu corespunde cu realitatea. Anul acesta, ANAR a mai alocat 1,5 milioane de lei pentru finalizarea digului, dar firma nu a mai efectuat nici o lucrare.
„Banii pentru diguri s-au furat ca-n codru”
Secretarul de stat pentru Relaţia cu Parlamentul, Valentin Iliescu, a declarat, ieri, la Râmnicu Vâlcea, că va face public un raport al Curţii de Conturi care arată că banii pentru diguri alocaţi după inundaţiile din 2008 „s-au furat ca în codru”. „Nu înţeleg de ce Curtea de Conturi ţine acest document legat de modul în care au fost cheltuiţi, în 2008, banii pentru asemenea intervenţii (…). Este un raport devastator, care evidenţiază, negru pe alb, cu subiect şi predicat, că s-a furat ca în codru şi că s-au alocat bani pentru localităţi prin care nu trece nici un râu”, a susţinut Valentin Iliescu.