Mostviertel, ţinutul mustului, este un amestec de calm şi frenezie, de câmpie şi munte, cu livezi şi cidru.
Dacă există vreo regiune mai ignorată, mai nebăgată în seamă, mai necunoscută pentru turistul român în Austria, aceea e Mostviertel. Ţinutul mustului se întinde mult dincolo de autostrada ce străbate Austria de la est la vest şi nu are nici oraşe celebre încărcate de istorie, nici atracţii turistice care să ţină prima pagină a unui ghid, nici o natură nemaivăzută în alte părţi ale ţării. Şi totuşi, e ceva aici care, odată descoperit, merge direct la suflet. Un amestec de calm şi frenezie, de molcom şi sălbatic, de câmpie şi munte.
Zona molcomă
Partea de nord a Mostviertelului este supranumită şi „mild”, adică molcomă, precum dealurile mici de înălţime şi acoperite de livezi de pomi fructiferi. Bunăstarea şi tradiţia mustului au apărut aici în vremea împărătesei Maria Tereza. Ea a fost cea care i-a sfătuit pe localnici să cultive pomii fructiferi şi mai ales să le transforme rodul în băutură slab alcoolizată şi la fel de apreciată aici ca şi berea. De atunci fiecare gospodărie are o mică fabrică de făcut must, mai mult pentru consum propriu decât pentru a face afaceri.
MostBirn House, muzeul – loc de joacă
Locul unde aflaţi drumul perelor (sau al merelor) din copac până în sticlă. Este un muzeu/magazin/loc de joacă unde display-uri interactive vă invită fie la storsul fructelor, fie la presatul lor, vă povestesc despre procesul de fermentare şi chiar despre cel de îmbuteliere. În Mostviertel există peste 300.000 de pomi fructiferi, majoritatea în livezi particulare, iar un păr poate trăi până la 200 de ani şi dă peste 1.000 de kilograme de fructe în decursul vieţii sale.
Moststrasse, Drumul Mustului
Drumul Mustului este o rută turistică ce se întinde pe nu mai puţin de 200 de kilometri, printre dealuri şi văi pline de livezi cu pomi fructiferi. Recoltarea şi pregătirea mustului (care încep la sfârşitul lunii august şi se termină în noiembrie) constituie un alt prilej bun de a vizita zona. Oricând v-aţi afla aici, faceţi-le o vizită Baronilor Mustului – îi veţi recunoaşte după portul specific şi mai ales după pălăriile cu pană pe care le poartă mândri. Sunt întotdeauna bucuroşi de oaspeţi şi dispuşi la un pahar de most şi de vorbă.
Eisenstrasse, Drumul Fierului
Graniţa dintre partea mild şi cea wild a Mostviertelului este marcată de Drumul Fierului: Eisenstrasse. Aici toate drumurile duc spre Ybbsitz, iar la Ybbsitz modernul se împleteşte cu tradiţia şi, chiar dacă nu eşti fan fierării şi cuptoare încinse, poveştile Conţilor Negri îţi incită curiozitatea. Aici vi se va explica istoria prelucrării fierului în această parte a Austriei, dar vi se vor face şi demonstraţii live de transformare a bucăţilor de metal în unelte folositoare.
Castelul din Waidhofen al familiei Rotschild
Waidhofen e un oraş de poveste despre care se spune că ar avea cel mai mare procent de intelectuali din întreaga Austrie. Oraşul e o bijuterie şi, la asemenea arhitectură, singurul loc demn pentru a-i primi pe oaspeţi este un hotel-castel ce a aparţinut celebrei familii Rotschild. În Waidhofen nu rataţi o plimbare în centrul istoric, construit în stil gotic. Şi dacă vă simţiţi în stare, discutaţi politică şi filosofie cu locuitorii şcoliţi ai urbei, la o cafea sau, de ce nu, la un pahar de must.
Eibl Jet, cel mai abrupt rollercoaster din Europa
Pentru a vă lua doza de adrenalină necesară zonei montane vă recomand rollercoasterul alpin Eibl Jet, aproape de orăşelul Türnitz. Zona este bine marcată, aşa că nu aveţi cum să nu-l găsiţi. Se spune că este cel mai abrupt rollercoaster alpin din cele 80 în funcţiune acum în Europa. Are 11 serpentine şi nenumărate curbe şi intersecţii.
Parcul natural Ötscher-Tormäuer
Parcul natural Ötscher-Tormäuer este oferit drumeţilor aşa cum l-a creat natura. Aici nu se taie nici un copac şi nu se intervine în nici un fel în creaţia pe care natura şi fenomenele meteorologice o afişează la tot pasul. Este cel mai întins parc din Austria Inferioară, şi principala atracţie aici se numeşte Ötscher Gorges, adică cheile din Ötscher, supranumite şi „Marele Canion al Austriei”.
Peisaje alpine din zona sălbatică
Dincolo de livezile cu meri şi peri, de Drumul Mustului şi de cel al Fierului se întinde zona montană a Mostviertelului. Peisajele alpine te duc cu gândul la Tirol, iar arhitectura este şi ea desprinsă din acelaşi film.
Rafting pe râul Salza
În Mostviertel raftingul este rege, iar râul de munte Salza este castelul regelui. Pe o scară de la 1 la 6, gradul de dificultate a raftingului de pe Salza este de 3, alunecând uşor spre 4 în lunile de primăvară, când plouă mai mult şi apele sunt mai învolburate.
Muzeul ţapinarilor
Pădurile şi râurile au fost sursa principală de venit a locuitorilor din Mostviertelul de Sud de sute de ani. În cinstea celor care şi-au dat viaţa la tăiatul copacilor sau la transportul buştenilor s-a amenajat Muzeul ţapinarilor la Erlebniswelt Mendlingtal. Aici sunteţi din nou invitaţi la o drumeţie pe firul istoriei. După ce la intrarea în muzeu puteţi vedea clădirile unde locuiau şi munceau ţapinarii, unele încă în stare perfectă de funcţionare, drumul o ia uşor pe firul apei spre locul de unde se dădea drumul buştenilor să plutească până la vale. Ţapinari experimentaţi recreează şi astăzi pentru turişti traseul lemnului pe apă.
Cum ajungeţi
Mostviertel se află în partea de sud-vest a Austriei Inferioare, iar capitala zonei este oraşul St. Pölten, situat la 64 kilometri de Viena, de unde se poate ajunge uşor, fie cu maşina, fie cu trenul. De la St. Pölten există câteva trenuri pe zi spre Waidhofen an der Ybbs, poate cel mai frumos orăşel din toată regiunea. Reţeaua de drumuri este bine pusă la punct. În partea sălbatică a Mostviertelului, în Alpii Estici, şoselele şerpuiesc până la altitudini mari. Însă orice excursie în Mostviertel începe cu zona molcomă, locul în care coborâţi de pe autostradă şi intraţi direct pe domeniul Baronilor Mustului.