Liberalul Florin Cîţu susţine că ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, ”manipulează la nivel de grădiniţă, iar taxa de solidaritate este ”o găselniţă disperată” pentru a acoperi găurile generate la bugetul de stat de ”o guvernare iresponsabilă” în gestionarea economiei, aflată în impas, scrie News.ro.
”Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, scos la înaintare de Liviu Dragnea pentru a da veştile proaste, este incapabil să realizeze nivelul enormităţilor pe care le enunţă. Presupusa «taxă de solidaritate» despre care vorbeşte ministrul de Finanţe – şi despre care susţine că ar fi impusă de o directivă europeană – este deja reglementată din 2006.
Este fals ceea ce încearcă să inducă în opinia publică Ionuţ Mişa, anume faptul că reglementările europene ar impune nivelul acestei taxe la 2%.
Legislaţia în vigoare prevede această taxă, care se numeşte contribuţie pentru «fondul de creanţe salariale», la nivelul de 0,25%. Creşterea acestei contribuţii este «găselniţa» Guvernului Tudose pentru a acoperi găurile generate la bugetul de stat de o guvernare iresponsabilă în gestionarea economiei, aflată în impas”, afirmă vicepreşedintele PNL, citat într-un comunicat.
Florin Cîţu mai susţine că această taxă garantează că angajatorii nu vor creşte salariul brut pentru a menţine salariul net la nivelul actual, întrucât ar însemna să aibă cheltuieli suplimentare cu salariile faţă de acest moment.
”În plus, măsura ia din banii angajatorilor care ar fi putut fi folosiţi pentru măriri de salarii sau prime în sectorul privat, de la care pot să-şi ia gândul angajaţii. În sectorul bugetar efectul va fi acela de a reduce disponibilităţile pe care le are Guvernul în a mări salarii în viitor, care se adaugă măsurii mutării contribuţiilor menită să topească majorările promise de PSD-ALDE.
Această taxă continuă filosofia aberantă prin care statul creşte salariile angajaţilor de la stat ca să aducă venituri suplimentare la buget. Aceste 10 luni de zile au arătat că este o strategie care duce doar la dezastru şi haos atât în sectorul bugetar, cât şi în restul economiei”, declară Cîţu.
Angajatorii vor fi plăti o ”taxă de solidaritate”, care va fi ”de 2%”, a anunţat miercuri seară la Antena 3 ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, care a precizat că taxa ar urma să fie introdusă de anul viitor. De asemenea, eliminarea impozitului pentru veniturile sub 2.000 de lei brut va fi amânată.
"Va mai fi o taxă de 2% care va reveni angajatorului", a anunţat Mişa.