3.2 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDacă nu au clădiri verzi, măcar încearcă să funcţioneze verde

Dacă nu au clădiri verzi, măcar încearcă să funcţioneze verde

Proprietarii de clădiri de birouri se agită din ce în ce mai mult pentru a face eco­nomii de ordin ­energetic. Pentru a-şi ­scădea costurile cu energia cu până la 25%, tot mai mulţi au ajuns să implementeze sisteme de ultimă generaţie care să îi ajute să atingă acest scop.  

În toată România există doar trei clădiri verzi şi alte 20 de proiecte de certificări pentru clădiri verzi. Clădiri construite de la prima cărămidă cu scopul de a economisi energie. De curând s-a inaugurat la Timişoara o nouă clădire eco de birouri, City Business Centre,  fiind concepută astfel chiar din faza de proiect. „O clădire inteligentă şi eficientă din punct de vedere energetic înseamnă reducerea costurilor cu utilităţile, a timpului de întreţinere, nivel crescut de confort, siguranţă, control, precum şi o valoare mai mare a imobilului”, susţine ­David Nicholl, preşedintele Schneider Electric România, compania care a proiectat City Business Centre.
Şi totuşi, numărul celor care  vor să scape mai ieftin cu aceste costuri este mult mai mare. Utilizând soluţii ca: detectoare pentru închiderea şi deschiderea obloanelor în funcţie de parametrii climaterici, adaptarea iluminatului din clădire în funcţie de condiţiile meteorologice, un sistem de răcire inovativ şi un BMS, consumul de energie se poate reduce cu până la 40%. Aşa că mulţi dintre proprietarii de clădiri de birouri sau spaţii comerciale au început să îşi convertească con­strucţiile astfel încât să ajungă să fie cât se poate de economice. În primul rând, ei se asigură că nu au un contract de furnizare de energie păgubos. Dacă tarifele nu sunt bune, investitorii aleg să schimbe furnizorul de energie electrică. Apoi, ei monitorizează permanent consumul de energie electrică, atât la interior, cât şi la exterior. Următorul pas este montarea de senzori la scările rulante, astfel încât acestea să funcţioneze doar atunci când există trafic. Înlocuirea becurilor normale cu becuri ecologice a devenit obligatorie şi totodată cât se poate de eficientă. La fel de eficienţi sunt şi seonzorii de prezenţă, care aprind lumina doar când trece cineva prin zonă. De asemenea, mulţi investitori aleg să instaleze panouri solare pentru funcţionarea centralei electrice.

„În toate centrele comerciale pe care le administrăm, aplicăm cu prioritate măsuri pentru reducerea consumului utilităţilor, a energiei electrice implicit. Aceste măsuri reduc consumul de energie electrică cu cel puţin 10 – 20% în cazul în care se monitorizeaza atent aplicarea lor”, exemplifică Silviu Ioniţă, directorul departamentului de property management al companiei Cushman&Wakefield. Această creştere a interesului clienţilor faţă de costuri nu este însă neaparat o schimbare de mentalitate, ci ţine şi de implementarea unor politici globale pe plan local. „Avem de-a face din ce în ce mai des cu organizaţii care, datorită politicilor corporatiste şi principiilor legate de dezvoltarea durabilă pe care şi le asumă la nivel internaţional, nu ocupă decât clădiri care au certificare verde sau clasă de eficienţă energetică A. Preţul este de asemenea important pentru ambele părţi, proprietarul şi clientul”, spun oficialii Green Building Council.

Mitul clădirilor verzi
Atâta timp cât o clădire verde te ajută să economiseşti atât de mult, de ce sunt atât de rare aceste construcţii în România? Răspunsul este lipsa de informare a constructorilor. Cei mai mulţi dintre ei nici nu se încumetă să demareze un astfel de proiect de teamă că va fi mult prea scump. În realitate, o clădire verde poate să coste cu maximum 4% mai mult decât o clădire normală, potrivit unei analize realizate de către Consiliul American pentru Cladiri Verzi. Iar costurile adiţionale în momentul funcţionării construcţiei sunt cu 30% mai mici decât în cazul unei clădiri convenţionale. În plus, chiar dacă este o investiţie uşor mai ridicată, aceasta este recuperată mai repede, ca urmare a costurilor de operare mai mici.
„Spre exemplu, într-o clădire de birouri, energia electrică folosită pentru iluminat ajunge în medie la 25% din consumul total de energie electrică. Prin folosirea iluminatului natural şi a a unui sistem inteligent care cuprinde senzori fotometrici se poate ajunge la un consum de 10% din total”, spun reprezentanţii Romania Green Building Council. Ca un argument în plus pentru construcţia unor astfel de clădiri ar fi faptul că pe plan internaţional, segmentul construcţiilor verzi a fost singurul care nu a înregistrat scăderi în această perioadă. Pe plan local, certificarile pentru clădiri verzi sunt căutate mai ales de către dezvoltatorii de proiecte comerciale, spaţii de birouri sau proiecte rezidenţiale mari. Dar interesul în rânsul acestora a început să apară abia în ultimii doi-trei ani. 

Cele mai citite

Tensiuni între Colegiul Medicilor și CNAS: Actele adiționale pentru 2025, sub semnul întrebării

Medicii cer publicarea bugetului pentru anul viitor și asigurarea unor negocieri transparente Colegiul Medicilor din România (CMR) a transmis o solicitare oficială către Casa Națională...

Horoscop 24 decembrie 2024. Reflecție, introspecție și relaxare

Horoscop 24 decembrie 2024. Ziua aceasta oferă momente de reflecție și oportunități de introspecție pentru toate zodiile, fiecare semn având propria cale spre echilibru...

Vladimir Putin s-a întâlnit la Kremlin cu prim-ministrul slovac, Robert Fico

Slovacia este dependentă de gazul care trece prin Ucraina Președintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit duminică cu prim-ministrul slovac, Robert Fico, la Kremlin, a declarat...
Ultima oră
Pe aceeași temă