Alegerea unor soluţii care utilizează energie regenerabilă pentru încalzire şi prepararea apei calde este în permanenţa în centrul atenţiei, mai ales că tendinţa de creştere a preţurilor combustibililor se amplifică, inclusiv cu mărirea cotei TVA. Iată că programul guvernamental Casa Verde, de sprijinire a celor care aleg astfel de soluţii, începe să fie susţinut şi de firme producătoare.
Care este situaţia actuală, ce opţiuni şi facilităţi au cei care doresc să aleagă soluţii
eficiente energetic?
Începând cu 1 iulie 2010, Ministerul Mediului şi Pădurilor a demarat „Programul privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire”, denumit popular „Casa Verde”, prin care statul acordă subvenţii cumpărătorilor de echipamente care folosesc energii regenerabile, nepoluante – panouri solare, centrale termice pe cărbune şi peleţi precum şi pompe de căldură. Bugetul alocat de stat programului pe 2010 este de 110 milioane lei, fiind distribuit pe judeţe în funcţie de numărul de locuitori. În paralel cu acest program, compania noastră (Robert Bosch SRL, n.red.) a lansat o campanie dorind să le arătăm clienţilor Buderus că îi încurajăm să participe la proiectul „Casa Verde”. Aceste investiţii în modernizarea sistemelor de încălzire reduc substanţial atât consumul de energie, cât şi cheltuielile cu prepararea apei calde şi încălzirea locuinţei. Prin sprijinul oferit celor care participă la programul „Casa Verde”, vrem să ajutăm clienţii Buderus să facă economie la factura de întreţinere, dar şi să contribuim la protejarea mediului înconjurător atât direct, prin produsele noastre, cât şi indirect, printr-un aport activ la succesul programului.
Cât se poate economisi?
Încălzirea clădirilor şi a locuinţelor, precum şi prepararea apei calde menajere reprezintă aproximativ o treime din consumul de energie şi din emisiile de CO2 din Uniunea Europeană, iar investiţiile în modernizarea sistemelor de încălzire pot reduce substanţial nu numai consumul de energie, ci şi cheltuielile aferente efectuate de consumatorii casnici sau de întreprinderi
Care sunt avantejele utilizării acestor soluţii prietenoase cu mediul înconjurător?
Avantajele sunt extraordinar de mari, de aceea consider că trebuie menţionate şi explicate în parte. Astfel, panourile solare protejează mediul înconjurător, reducând cu până la 70% din costurile anuale pentru producerea apei calde menajere şi scăzând cu până la 30% cheltuielile aferente încălzirii locuinţei. Aceste echipamente oferă o funcţionare economică, ecologică şi de lungă durată, presupun costuri minime de întreţinere, au o durată lungă de viaţă – peste 20-25 de ani, reduc dependenţa faţă de creşterea continuă a preţurilor la combustibilul convenţional şi cresc valoarea locuinţei. În plus, poziţia geografică a României şi schimbările climatice datorate efectului de seră asigură condiţii deosebit de favorabile utilizării instalaţiilor solare – avem anual în jur de 210 de zile însorite pe an, pe care nu le valorificăm şi a căror energie solară o pierdem. Panourile solare au un randament ridicat chiar şi iarna, iar în cazul radiaţiei solare reduse acumulează o cantitate extrem de mare de energie la o suprafaţă brută redusă a panoului, ceea ce duce la o eficienţă foarte mare. În ceea ce priveşte pompele de căldură, acestea reprezintă cea mai avantajoasă, curată şi sigură tehnologie, întrucât folosesc ca sursă de energie căldura pământului sau a apei freatice. În România se pretează foarte bine condiţiilor solului pompele de tip apă – apă, până la 80% din energia termică fiind obţinută gratuit, din natură. Ca surse de energie, pot fi folosite: sondele de adâncime, colectorii de suprafaţă sau pânza freatică. Mai poate fi adăugat că funcţionarea pompelor de căldură nu generează niciun fel de emisii poluante şi au o eficienţă ridicată, datorită tehnologiei moderne a compresorului.