Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a trimis la Curtea Constituțională sesizarea în dosarul Belina, cerând să se soluționeze conflictul juridic de natură constituțională între Guvernul României, Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Direcția Națională Anticorupție.
Sesizarea, semnată de președintele Senatului, a fost depusă la Curtea Constituțională. În document, Tăriceanu cere judecătorilor CCR să constate existența unui conflict juridic de natură constituțională între Guvern și DNA, ca parte componentă a Ministerului Public.
„Ministerul Public – Direcția Națională Anticorupție și-a arogat competența de anchetare a circumstanțelor, împrejurărilor, oportunității și legalității elaborării celor două hotărâri de Guvern”, se arată în sesizare.
Totodată, președintele Senatului ar dori ca CCR să spună explicit că procurorii nu pot ancheta „circumstanțele, împrejurările, oportunitatea și legalitatea hotarârilor de Guvern”, după modelul deciziei pronunțate de Curtea Constituțională în cazul OUG 13.
Călin Popescu Tăriceanu a anunțat săptămâna trecută, după o ședință a coaliției PSD-ALDE, că depune luni, la Curtea Constituțională, sesizarea privind un presupus conflict juridic între puterea judiciară și puterea executivă, conflict ce ar fi fost creat de deschiderea de către procurorii DNA a dosarului „Belina”.
„V-am spus ieri (marți – n.r.) că aștept punctul de vedere al experților. Între timp mi l-au prezentat astăzi de dimineață, așa încât luni, săptămâna viitoare, voi depune la Curtea Constituțională sesizarea despre care am vorbit”, declara Tăriceanu, miercurea trecută.
Demersul liderului Senatului vine după ce Guvernul Tudose a decis să nu-și asume sesizarea Curții Constituționale, deși ministrul Justiției, Tudorel Toader, spunea că instituția pe care el o conduce a realizat un proiect de sesizare.
La finalul lunii septembrie, tot Tudorel Toader susținea că judecătorii constituţionali vor trebui să precizeze dacă, în condiţiile în care Curtea a stabilit deja că procurorii nu pot face anchete în ceea ce priveşte ordonanţele, se pot face astfel de anchete vizând hotărârile de guvern.
Ca urmare a declaraţiilor lui Toader, DNA a sesizat CSM, apreciind că acestea sunt de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar şi că ministrul a indus în opinia publică ideea că activitatea procurorilor nu se desfăşoară în limitele cadrului legal.
O zi mai târziu, Liviu Dragnea a spus că, atunci când ministrul Justiţiei va veni cu proiectul de sesizare, Guvernul va sesiza CCR, liderul PSD adăugând: „dacă ministrul vine într-adevăr”.
După ce președintele Senatului a anunțat că depune luni sesizarea la CCR pe dosarul „Belina”, reprezentanții PNL au declarat că îi vor cere demisia.
„Dacă Tăriceanu va contesta la CCR ancheta în cazul Belina în calitatea sa de președinte al Senatului, își va bate joc de imaginea și credibilitatea acestui for pe care nu are niciun drept să îl târască în asemenea demersuri scandaloase. PNL îi va cere demisia. Nu mai are nicio legitimitate să conducă Senatul României.
O spun cu mare regret: acest domn a ajuns o rușine a politicii românești. Ce-a mai rămas din liberalismul de care face atâta paradă? Libertatea de a-l servi pe Liviu Dragnea când cei din PSD nu mai răspund la apel”, a reacționat, pe pagina sa de Facebook, prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan.
Pe 22 septembrie, DNA a anunţat că Sevil Shhaideh, la acel moment vicepremier, este suspectă de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, într-un dosar conform căruia, în 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea CJ Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.
În același dosar, DNA a cerut Camerei Deputaților încuviințarea începerii urmăririi penale a Rovanei Plumb, la momentul respectiv ministru al Fondurilor Europene. Cererea DNA a fost respinsă de Camera Deputaților.
Sevil Shhaideh și Rovana Plumb și-au dat demisia din Guvernul Tudose, în urma discuțiilor tensionate dintre premierul Mihai Tudose și președintele PSD, Liviu Dragnea.
Potrivit ordonanţei întocmite de procurori, în anul 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel (cu suprafaţă de 278,78 hectare, respectiv 45 hectare), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.
Pentru realizarea transferului de proprietate au fost adoptate H.G. 943/2013, act cu caracter individual şi HG 858/2013, act cu caracter normativ, acte prin care au fost încălcate prevederi din: Constituţiei României, Legea apelor 107/1996, Legea 213/1998 privind bunurile proprietate publică, O.U.G. 107/2002 privind înfiinţarea Administraţiei Naţionale „Apele Române”, Legea 115/1999 a responsabilităţii ministeriale, Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă.