9.3 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGuvernul a scos din noul Cod Fiscal taxa suplimentară pe a doua...

Guvernul a scos din noul Cod Fiscal taxa suplimentară pe a doua proprietate

Guvernul, reunit luni în şedinţă extraordinară, a eliminat din ordonanţa de urgenţă care modifică Codul Fiscal aşa numita taxă de solidaritate pe clădiri, a declarat ministrul agricuturii, Mihail Dumitru, la Discuţia de Luni, o emisiune HotNews.ro – RFI realizată de Dan Tăpălagă. „Astăzi a fost o modificare la ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codului Fiscal. Am scos din OUG un element care putea să aibă implicaţii asupra şansei modificării Codului Fiscal. Ştiţi că există acea propunere că a doua proprietate, a treia proprietate să fie taxată suplimentar. Acest element a fost scos din modificarea Codului Fiscal şi va fi reglementat printr-un proiect de lege”, a spus Dumitru.

Surse oficiale au precizat că Executivul a decis eliminarea articolului care introducea taxa de solidaritate pentru mai multe clădiri deţinute în proprietate considerând că acesta era „atacabil”.

Surse ministeriale au explicat totodată, pentru Mediafax, că membrii Guvernului au apreciat că taxa de solidaritate nu poate fi introdusă prin modificarea Codului Fiscal, ci trebuie reglementată printr-un act normativ distinct fără legătură cu acest Cod.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, aprobat săptămâna trecută de Guvern, prevedea că persoanele care deţin mai multe locuinţe neînchiriate vor fi obligate să achite, până la 30 septembrie, „o taxă de solidaritate” la bugetul local, suplimentar impozitului pe proprietate.

Conform documentului, persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri cu destinaţie de locuinţă, care nu sunt închiriate unei alte persoane, urmau să datoreze în acest an o taxă de solidaritate reprezentând 50% din impozitul datorat pe acest an pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, 100% din impozitul datorat pentru a doua clădire în afara adresei de domiciliu şi 200% din impozit pentru a treia clădire şi următoarele în afara adresei de domiciliu.

Taxa trebuia plătită până la 30 septembrie 2010 inclusiv, la bugetul local.

Noua taxare era justificată de Guvern prin necesitatea creşterii veniturilor bugetelor locale în contextul economic şi financiar actual, estimându-se că astfel vor fi colectate încă 31 milioane lei în 2010.

În prezent, în baza Codului Fiscal, dacă o persoană fizică are în proprietate două sau mai multe clădiri utilizate ca locuinţă, care nu sunt închiriate unei alte persoane, impozitul pe clădiri este majorat cu 15% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 50% pentru cea de-a doua clădire, cu 75% pentru cea de-a treia clădire şi cu 100% pentru cea de-a patra clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.

Guvernul a anunţat anterior că s-a reunit, luni dimineaţa, „în cadrul unei scurte şedinţe”, pentru nominalizările în consiliile de administraţie ale societăţilor publice de radio şi televiziune.

Şedinţa de Guvern nu a fost anunţată în prealabil pe agenda primului-ministru.

 

Cele mai citite

Ce materiale de construcție sunt necesare pentru un sistem de conducte fiabil

Pentru a construi un sistem de conducte fiabil, alegerea materialelor depinde de aplicație (transport apă, gaze, lichide industriale, canalizare etc.), condițiile de operare (presiune,...

De ce să incluzi nucile braziliene în dieta ta zilnică: beneficii, valori nutritive și rețete delicioase

Nucile braziliene sunt adesea privite ca o gustare premium, însă puțini cunosc adevăratul potențial pe care aceste mici comori naturale îl aduc în alimentația...

Pesimism în creștere: Românii își fac tot mai multe griji pentru economie și costul vieții

Un sondaj realizat de EY arată că pesimismul românilor este în creștere în 2024, comparativ cu anul precedent. Peste două treimi dintre respondenți (67%)...
Ultima oră
Pe aceeași temă