„Am dori, de asemeni, să primim confirmarea interesului Germaniei pentru Strategia UE a Dunării şi pentru a face din Republica Moldova o poveste de succes a parteneriatului estic. De aceea mă bucur că, de la Bucureşti, domnul ministru va merge la Chişinău. Urmează să implicăm mai mult UE în formatul 5+2 referitor la Transnistria. Dacă trupele ruseşti de acolo se retrag şi acest conflict îngheţat îşi va găsi o soluţionare, întreaga Europă de Est şi ţările din parteneriatul estic vor deveni stabile, atractive şi o punte în dialogul dintre UE şi Federaţia Rusă”, a spus Teodor Baconschi într-o declaraţie de presă comună susţinută alături de omologul său german, Guido Westerwell, citat de Mediafax.
El a mai spus că este prima vizită a unui ministru german de externe în România după integrarea ţării noastre în UE din 2007.
„Germania este primul partener comercial cu o creştere de 17% a schimburilor din 2010 în raport cu 2009, în aceeaşi perioadă a anului, însă aşteptăm noi investiţii germane şi poate venirea pe piaţa noastră a unor bănci importante, precum DeutcheBank sau Commerzbank. Am dori să primim mai multe investiţii germane, mai ales în domenii critice ale infrastructurii naţionale, în sectorul energetic, în infrasctructura rutieră, educaţie, cercetare, dar şi în domeniu justiţiei şi al afacerilor interne”, a declarat ministrul român de exeterne, Teodor Baconschi, în timpul unei declaraţii comune de presă cu omologul său german, Guido Westerwelle.
Totodată, el a mai spus că toţi şvabii şi saşii născuţi în România sunt bineveniţi să revină în ţară, „nu numai pentru a reabilita patrimoniul pe care l-au creat în Transilvania, dar şi pentru a contribui la businessul bilateral”.