Filmul european, chiar dacă oficial declarat exclusiv german, este un cocteil (pentru că tot ne aflăm într-un restaurant) cu un regizor turc, Fatih Akin, doi fraţi greci (în scenariu), stabiliţi la Hamburg, şi puţin şi pe continentul asiatic, în China (că doar e anul expoziţiei universale şi deci la modă, aşa cum a fost şi când a găzduit Jocurile Olimpice).
Zinos, eroul principal, pare a fi urmărit de ghinioane. Iubita îi pleacă la Shanghai, taverna sa, „Soul Kitchen” (care se cheamă aşa cu gândul la muzica soul, această artă fiind şi ea o hrană… pentru suflet), are probleme cu bucătarul, localul se transformă în sală de repetiţii pentru o formaţie destul de gălăgioasă, locaţia e pândită de un neamţ get-beget, care vrea să facă o afacere cam necurată cu ea şi, colac peste pupăză, se mai şi înţepeneşte de spate, în condiţiile în care, fireşte, aţi ghicit, n-are asigurare de sănătate. Fratele lui, care este interpretat de Moritz Bleibtreu, pe care îl ştim din „Aleargă, Lola, aleargă”, „München” şi foarte recent din producţia care a şocat Berlinala, „Evreul Suss”, este, de astă dată, un puşcăriaş care poate fi eliberat parţial sub supraveghere, cu condiţia să-şi găsească o slujbă, aşa încât se instalează la tavernă, fără a face mai nimic, în schimb îndrăgostindu-se. Pe ecran apare pentru ultima dată într-un rol şi mama lui, o actriţă austriacă de renume, Monica Bleibtreu, căreia îi este şi dedicată pelicula, apărută după moartea ei, şi pe care am descoperit-o în fantasticul personaj din „4 minute”, prezentat la Festivalul Anonimul. Scenariul extrem de antrenant este semnat nu numai de regizor, ci şi de actorul din rolul principal, Adam Bousdoukos, care s-a născut la 25 ianuarie 1974, la Hamburg, pe vremea când oraşul se afla în Germania de Vest. În SUA exista şi un subtitlu al poveştii:„Cum să iei 40 de euro pe nişte bucăţele de peşte pané congelat”. Interpretul a jucat şi într-o altă comedie culinară „Filiera Kebab”, unde Akin a fost exclusiv scenarist, iar regizor Anno Saul, dar şi în foarte aclamatul aceluiaşi realizator, „Cu capul înainte”. Mai mult ca sigur că, după ce o să-l vedeţi pe acesta, cel mai recent, o să vă gândiţi de două ori înainte de a comanda ceva în oraş. Până la urmă o să vă consolaţi cu gândul că e simplă ficţiune! Intriga este una complexă, ea se ţese pe măsură ce secundele trec şi a cucerit inclusiv Mostra Veneţiană, unde i s-a acordat premiul special al juriului. Precis, nu i-a lăsat indiferenţi nici „Spărgătorul de oase”, un tip foarte pitoresc, care te scoate violent din criză, şi nici comunicarea prin Internet fără de care despărţirile ar fi mult mai dureroase, fie că e vorba de iubiţi ori de părinţi şi copii. Maşina de spălat vase este şi ea o poemă, diversele iubite, foarte diferite, acupunctura la loc de cinste, dar şi o abordare cât se poate de realistă a afacerilor, pe care oricine are impresia că le poate stăpâni şi în momentele de panică ori de criză, declară sus şi tare, că ar putea oricând să deschidă un local. Aventurile patronului îi vor contrazice pe naivi şi probabil că îi va şi speria puţin. În schimb, muzica îi va încânta, ca şi instrumentiştii, ciudaţi, dar bazaţi. Este o poveste dincolo de orice frontiere, care se poate petrece în egală măsură oriunde în lume, inclusiv în România. Ea a fost începută în 2003, prima versiune a fost redactată în cinci zile, aproape simultan cu Ursul de Aur, pe care l-a obţinut Fatih Akin pentru „Cu capul înainte”. I s-a părut, însă, mult mai puţin spectaculos, neincluzându-l în trilogia sa despre iubire, moarte şi diavol. Publicul îl va îndrăgi pe loc. Mai ales că n-a rămas indiferent nici la „De partea cealaltă”, din 2008.
TAVERNA
Germania, 2009, 1h 39min.
SOUL KITCHEN
Regia: Fatih Akin. Cu: Adam Bousdoukos, Moritz Bleibtreu, Birol Unel, Anna Bederke, Lucas Gregorowicz.
Distribuit de Independenţa Film
Hollyood Multiplex, Cinema Studio, Cinema City Cotroceni