18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecial77% dintre români cred că sărăcia a crescut în ultimul an

77% dintre români cred că sărăcia a crescut în ultimul an

Românii spun că au devenit mai săraci în ultimul a şi se tem că nu-şi mai pot plăti facturile, sau că-şi vor pierde locul de muncă,  arată ultimul Eurobarometru publicat marţi de Comisia Europeană şi citat de Agerpres.

Aproximativ 77% dintre români consideră că sărăcia a crescut în ţara lor în ultimul an, în timp ce la nivelul Uniunii Europene un european din şase vorbeşte despre o luptă continuă pentru plata cheltuielilor casnice şi trei sferturi din europeni cred că sărăcia a crescut pîn ultimele 12 luni.

Studiul mai arată că 69% din români cred că unul din trei conaţionali este sărac (faţă de 30% media în UE-27), 17% din cetăţenii români consideră că unul din cinci conaţionali este sărac (31% media indicatorului în UE) şi 6% din români cred că unul din 10 conaţionali (23% media în UE) se încadrează în definiţia sărăciei.

Mai mult de patru din zece români (43%) au răspuns că foarte probabil nu vor avea bani pentru a plăti facturile periodice, în timp ce 48% din români nu sunt încrezători că îşi vor păstra locul de muncă în următoarele 12 luni (faţă de 18% media acestui indicator în UE). Doar 27% dintre cetăţenii români sunt convinşi că vor avea acelaşi loc de muncă până în vara anului viitor.

Eurobarometrul, realizat în luna mai 2010, marchează jumătatea Anului european de luptă împotriva sărăciei 2010 şi urmează deciziei din 17 iunie a liderilor UE de a scoate 20 de milioane de europeni din sărăcie şi excluziune socială pe parcursul următorului deceniu.

‘Noua strategie UE pentru următorul deceniu Europa 2020 şi obiectivul acesteia de scoatere a cel puţin 20 de milioane de europeni din sărăcie până în 2020 emite un mesaj puternic privind angajamentul sincer al tuturor ţărilor la rezultate vizibile pentru o Europă mai dreaptă şi mai incluzivă’, a declarat comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale Laszlo Andor.

Criza şi apelurile la măsuri de austeritate se reflectă în percepţia europenilor cu privire la sărăcie. Grecia se evidenţiază cu 85% dintre respondenţi care cred că sărăcia a crescut în ţara lor. De asemenea, 83% dintre francezi, 82% dintre bulgari şi 75% dintre italieni împărtăşesc acest punct de vedere privind propriile ţări.

Eurobarometrul mai arată că aproximativ 3 europeni din 10 susţin că, în ultimele şase luni, costurile îngrijirii medicale, ale îngrijirii copilului sau ale îngrijirii pe termen lung pentru ei sau pentru cei apropiaţi au devenit mai greu de suportat – 11% au considerat că a devenit ‘mult mai dificil’ şi 18 % că a devenit ‘oarecum mai dificil’.

Pe de altă parte, studiul arată că, în ceea ce priveşte viitoarele venituri, 73% dintre cetăţenii UE fie anticipează explicit prestaţii de pensie reduse sau cred că vor trebui să îşi amâne ieşirea la pensie sau să economisească mai mulţi bani pentru bătrâneţe.

Unul din cinci europeni este foarte îngrijorat că veniturile pe care le vor avea la bătrâneţe vor fi insuficiente pentru o viaţă decentă, iar 34% din europeni sunt destul de îngrijoraţi de o astfel de posibilitate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă