17.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCe capcane ascunde noul Cod Fiscal

Ce capcane ascunde noul Cod Fiscal

Odată cu modificarea Codului Fiscal, noile norme ce vor intra în vigoare la 1 iulie vor obliga atât persoana fizică angajată cu drepturi de autor cât şi angajatorul să plătească solidar contribuţiile datorate statului, însă răspunderea fiecăruia este neclară, spune Mădălina Racoviţan, director KPMG, potrivit Newsin.

„Este greu de spus cum se va aplica în practică răspunderea solidară a angajatului şi angajatorului, în cazul recalificării contractelor de drepturi de autor ca muncă dependentă”, spune directorul departamentului de Asistenţă Fiscală a KMPG. „Este neclar cine şi cât va plăti. În plus, este neclar cum vor fi asimilate aceste contracte muncii dependente”, a adăugat Racoviţan. „În Marea Britanie, ştim un caz în care s-a ajuns în instanţă, într-o speţă similară”.

În cazul calificării veniturilor obţinute prin contracte de drepturi de autor ca muncă dependentă, noile modificări ale Codului Fiscal nu aduc, practic, modificări legislaţiei, întrucât criteriile pentru recalificarea veniturilor se regăsesc deja în normele curente, spune Racoviţan.

„Nu văd de ce Fiscul nu ar putea să re-încadreze veniturile ca dependete şi azi. În plus, în noile norme nu se menţionează dacă noile criterii se aplică toate sau doar unul singur pentru a determina dacă munca respectivă este dependentă, e foarte vagă exprimarea”, a mai spus Racoviţan.

„Eu încă sper să nu treacă în forma actuală, prevederile sunt foarte neclare”, spune Racoviţan.
„Sfatul meu este să analizaţi contractele pe care le aveţi şi vedeţi care sunt riscurile, şi reparaţi ce se mai poate”, a declarat Racoviţan în cadrul unei conferinţe.


KPMG: Firmele vor plăti şi unele contribuţii sociale pe bonurile de masă

Firmele vor plăti unele contribuţii sociale aferente bonurilor de masă şi altor venituri similare, odată cu transformarea acestora în venituri salariale prin modificarea Codului Fiscal, a declarat, marţi, Mădălina Racoviţan, director al departamentului de Asistenţă Fiscală al KMPG.

Modificările Codului Fiscal instituie un caracter salarial asupra bonurilor de masă, cadou, creşă şi altor venituri similare. Odată cu impunerea unei cote de 16% tichetelor de masă şi a altor venituri considerate ca fiind salariale, firmele vor fi nevoite să plătească şi contribuţii sociale aferente acestora, în special la fondul de pensii, spune Racoviţan.

„Sigur se va achita contribuţia socială la fondul de pensii. O discuţie va fi în zona contribuţiilor de sănătate”, spune Racoviţan.

„Este, deocamdată, neclar ce se va întâmpla. Sper ca (Fiscul-n.r) să clarifice aceste aspecte, deşi nu le stă în fire”, a mai spus directorul KPMG, în cadrul unei conferinţe.

„Este greu de spus cum se va aplica în practică răspunderea solidară a angajatului şi angajatorului, în cazul recalificării contractelor de drepturi de autor ca muncă dependentă”, a mai spus directorul departamentului de Asistenţă Fiscală al KMPG. „Este neclar cine şi cât va plăti. În plus, este neclar cum vor fi asimilate aceste contracte muncii dependente”, a adăugat Racoviţan.

„Eu încă sper (ca normele de modificare a Codului Fiscal-n.r.)să nu treacă în forma actuală, prevederile sunt foarte neclare”, spune Racoviţan.
Modificările Codului Fiscal vor fi adoptate săptămâna aceasta în forma publicată pe site-ul Ministerului Finanţelor, conform unor surse, urmând să intre în vigoare la 1 iulie. Una din principalele modificări este reprezentată de asimilarea unor venituri independente, veniturilor salariale, şi impozitarea lor în consecinţă. Astfel, firmele ar fi obligate să plătească solidar cu angajaţii toate contribuţiile salariale pentru contractele de drepturi de autor, pentru contractele de muncă disimulate sub forma microîntreprinderilor sau a persoanei fizice autorizate.

Noua Ordonanţă de Urgenţă, prin intermediul căreia vor fi adoptate modificările, majorează şi taxa „de solidaritate” pe clădiri, la un nivel dublu faţă de propunerile iniţiale, de 50-200% din impozitul datorat în funcţie de numărul clădirilor aflate în proprietate şi neînchiriate, şi introduce impozitul de 16% pe tranzacţii cu acţiuni, pe toate tipurile de bonuri oferite de firme ca beneficiu supimentar angajaţilor (cum ar fi bonurile de masă şi cadou), precum şi pe câştigurile din dobânzi rezultate din conturi curente.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă