-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSportBăsescu vrea ANI, parlamentarii vor vacanţă. Cine va câştiga?

Băsescu vrea ANI, parlamentarii vor vacanţă. Cine va câştiga?

Preşedintele Traian Băsescu ar vrea ca Parlamentul să tranşeze cât mai rapid Legea ANI şi să adopte Codurile de procedură penală şi civilă. Sunt însă şanse minime să se întâmple acest lucru până la toamnă.

Prin două scrisori trimise ieri preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, şeful statului a reiterat solicitarea ca până la terminarea actualei sesiuni, adică până la sfârşitul lunii iunie, să fie adoptate Codurile de procedură civilă şi penală restante şi să fie reexaminată noua Lege a Agenţiei Naţionale de Integritate. „Adoptarea acestor proiecte de lege reprezintă o prioritate pentru România din perspectiva angajamentelor asumate faţă de Uniunea Europeană”, a arătat preşedintele Traian Băsescu, făcând trimitere la apropiatul raport de evaluare a progreselor României în domeniul reformei justiţiei. Scrisori privind necesitatea adoptării Codului de Procedură Penală şi Codului de Procedură Civilă au mai fost trimise de Preşedinţie Parlamentului şi pe 18 aprilie şi 2 iunie, în condiţiile în care documentele ar fi trebuit adoptate încă din iunie 2009, iar de Senat au trecut prin adoptare tacită (nu au fost dezbătute şi votate în termenul prevăzut de Constituţie).

Legea ANI, la a doua dezbatere în Parlament

Noua Lege a Agenţiei Naţionale de Integritate se află în faza reexaminării, la solicitarea preşedintelui, după ce senatorii au limitat la maximum atribuţiile agenţiei şi au eliminat multe din datele pe care demnitarii erau obligaţi să le declare. În privinţa instituirii a două categorii de declaraţii – una publică, incluzând foarte puţine date, şi una confidenţială – preşedintele Traian Băsescu a cerut ca acestea să coincidă, cu excepţia datelor cu caracter personal. Reamintim că, potrivit formei adoptate de Parlament, demnitarii nu ar mai fi fost obligaţi să-şi declare bijuteriile şi obiectele de artă a căror valoare însumată depăşeşte 5.000 de euro, iar în declaraţiile publice nu s-ar mai fi regăsit informaţii legate de modul de dobândire a unor proprietăţi, de suprafaţa acestora şi de valoarea de impozitare. Tot la secret ar fi rămas şi societăţile la care demnitarul deţine acţiuni şi numele persoanelor de la care a împrumutat bani sau pe care le-a împrumutat cu bani.

Cum senatorii au mai decis ca inspectorii de integritate să poată verifica averi şi interese în termen de maxim un an de la încetarea mandatului sau de la pierderea funcţiei, preşedintele a cerut revenirea la un termen de trei ani, aşa cum era în prima lege a ANI, cea declarată neconstituţională în aprilie. O revenire la prevederile iniţiale a solicitat şeful statului şi în privinţa depunerii de declaraţii de avere şi interese de către candidaţi, modificare operată tot de senatori la propunerea democrat-liberalului Petru Filip. Totodată, şeful a statului a cerut să fie reintroduse comisiile de cercetare a averilor de pe lângă curţile de apel, comisii a căror eliminare a fost decisă tot la Senat şi ar fi scurtcircuitat procedura de confiscare a părţii de avere găsită a fi nejustificată.

Deputaţii din Comisia juridică, primii la care a ajuns cererea de reexaminare a preşedintelui, au declarat că şi-au însuşit în proporţie de 99,99% observaţiile şefului statului. Va exista un singur set de declaraţii de avere şi interese fără a fi date publicităţii adresele, semnatura şi codul numeric personal al demnitarului.

PSD nu vrea sesiune extraordinară, PNL se mai gândeşte

La întâlnirea de duminică seara de la Snagov, preşedintele Traian Băsescu le-a cerut parlamentarilor PDL să facă demersuri pentru convocarea unei sesiuni extraordinare în care să fie adoptate, dacă altfel nu se poate, Legea ANI şi Codurile de procedură. Parlamentarii puterii nu deţin însă majoritatea în forurile de conducere ale celor două Camere, iar social-democraţii s-au grăbit să anunţe, prin vocea lui Adrian Năstase, că nu vor susţine o astfel de variantă. „Nu cred că este important să asigurăm un grad ridicat de ocupare în câteva din hotelurile din Bucureşti, prin rămânerea în Bucureşti a parlamentarilor după încheierea sesiunii, doar pentru a rezolva temele de interes imediat ale lui Traian Băsescu”, a arătat ironic Năstase, adăugând că PSD ar accepta convocarea unei sesiuni extraordinare doar dacă s-a discuta relansarea economiei şi problemele sociale.

La rândul lor, liberalii au spus că vor lua o decizie „la momentul potrivit”.

Cele mai citite

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...

România, printre ultimele țări din lume la finanțarea educației: Alocare mai mică decât Uganda și Paraguay

Guvernul României a alocat în 2023 doar 3,3% din PIB pentru educație, conform unui raport UNESCO România se află pe locul 123 din 171 de...

Firmele mici, obligate să implementeze SAF-T de la 1 ianuarie. Fără softuri, nu se poate

Pentru companiile mici, aceste softuri reprezintă un demers care presupune costuri suplimentare Începând cu 1 ianuarie 2025, firmele mici din România vor fi obligate să...
Ultima oră
Pe aceeași temă