2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăInternaționalRetragerea WAZ din Serbia, "un semnal de alarmă"

Retragerea WAZ din Serbia, „un semnal de alarmă”

Retragerea anunţată din Serbia a grupului media WAZ este un motiv de îngrijorare pentru potenţialii investitori, potrivit „Ostausschuss der Deutschen Wirtschaft”- Comisia pentru relaţii economice din Europa de Est. „Sper că retragerea anunţată va fi interpretată ca un semnal de alarmă şi va conduce la o îmbunătăţire a condiţiilor pentru investiţii”, a spus preşedintele comisiei, Klaus Mangold.

 

Acesta a subliniat, într-un comunicat de presă, că trustul german cu sediul în Essen „a contribuit considerabil la dezvoltarea unui peisaj media modern în Serbia şi la aducerea ţării mai aproape de UE”. WAZ Media a fost pregătit să extindă interesele sale de afaceri în Serbia, a adăugat Mangold. „Dar rezistenţa a scăpat de sub control în ultima vreme”.

Mangold a subliniat importanţa Serbiei, unde investitorii germani direcţi şi-au mărit numărul cu mai mult de patru ori în ultimii cinci ani, şi a menţionat că guvernul de la Belgrad a anunţat în ianuarie şi alte îmbunătăţiri ale condiţiilor de afaceri pentru aceştia. „O retragere a grupului WAZ ar pune în umbră aceste declaraţii”, a spus Mangold. Acesta şi-a exprimat speranţa că mai există o soluţie care să permită WAZ să continue să funcţioneze în Serbia. „Mingea este acum în partea sârbă a terenului. Industria germană va urmări îndeaproape cum este tratat acest investitor important”.

La o conferinţă de săptămâna trecută, la Zagreb, cu reprezentanţii germani şi croaţi, Mangold a spus că există diferenţe notabile în ceea ce priveşte un mediu favorabil pentru investiţii în ţările vest-balcanice. Într-un interviu pentru Jutarnji List, un cotidian croat, Mangold a spus: „În ceea ce priveşte corupţia, birocraţia şi deschiderea faţă de investitori, Croaţia se descurcă mult mai bine, în comparaţie cu alte ţări din regiune”.

Grupul media WAZ a făcut o declaraţie la Essen, în care a respins ca fiind „complet nefondate” afirmaţiile din Serbia cum că decizia companiei de a se retrage din Serbia a fost declanşată de dificultăţile economice din Germania. „Zvonurile cum că grupul media WAZ a decis să se retragă şi din alte ţări sunt false şi reprezintă o dezinformare deliberată”. În declaraţie se mai menţionează că WAZ a renunţat recent la planurile sale de a-şi încheia afacerile în Austria. „Afirmaţiile cum că WAZ plănuieşte să se retragă din toate ţările sud-europene sunt doar o încercare de a distrage atenţia de la o problemă exclusiv sârbă”, se mai arată în declaraţie.

Bodo Hombach, CEO WAZ, a spus că afirmaţiile false cu privire la mutarea WAZ şi motivele referitoare la acest lucru au fost transmise şi de media sârbă, în versiuni manipulate şi modificate ale unei scrisori personale trimise către Boris Tadic, preşedintele Serbiei, în care Hombach anunţa retragerea.

Cele mai citite

Volodimir Zelenski: Rusia a lansat atacuri „inumane” în ziua de Crăciun

Loviturile au rănit cel puțin șase persoane în orașul de nord-est Harkov și au ucis unul în regiunea Dnipropetrovsk, au declarat guvernatori ucraineni Rusia a...

România deschide ușa șoferilor non-UE: străini angajați pe Uber sau Bolt, din 2025

Germania a adoptat un model similar în primăvară, permițând susținerea examenului de calificare în 8 limbi, inclusiv română, ca răspuns la criza forței de...

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...
Ultima oră
Pe aceeași temă