-0.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăGDPRPregătirea plantelor pentru iarnă

Pregătirea plantelor pentru iarnă

Sunt multe lucruri de făcut în grădină, acum când temperaturile au scăzut brusc, iar frunzele cad abundent. În primul rând să pregătim plantele şi florile pentru perioada rece, precum şi să avem grijă de curăţenie.

În această perioadă trebuie să începeţi să pregătiţi plantele pentru prima brumă, care poate să cadă în orice dimineaţă, şi deci pentru iarnă. În aceste condiţii, grăbiţi-vă să dezgropaţi tuberculii florilor de vară şi să îi duceţi în magazie sau în pivniţă la uscat. Tulpina trebuie tăiată la aproximativ 15 cm.

Frunzele şi resturile de ramuri care cad acum din abundenţă trebuie strânse aproape zilnic. E foarte posibil ca multe dintre acestea să fie parazitate de diverşi dăunători. De aceea nu este recomandat să lăsaţi frunzele căzute în contact cu iarba. Tăiaţi şi îndepărtaţi plantele ofilite, dezrădăcinaţi şi distrugeţi buruienile. Puteţi folosi o greblă sau, mai bine, un aspirator sau o suflantă.

Compostul adunat din grădină (flori şi frunze uscate) se va distribui pe post de îngrăşământ natural pentru florile şi arbuştii abia plantaţi. Este timpul în care pământul se sapă şi se îngraşă. Dacă toamna este secetoasă, chiar şi în cazul în care termometrele nu mai arată prea multe grade cu plus, este obligatoriu să continuaţi să udaţi plantele, pentru ca primul îngheţ să prindă solul cu suficiente rezerve de apă.

TIPS&TRICKS Cum protejăm plantele de ger

Designer floral Anca Lupu, lupu.anca@yahoo.com, tel.: 0722 933 622

Octombrie trezește în mintea tuturor întrebarea: ce plante de grădină ar trebui protejate pe perioada iernii și cum? Ca și oamenii, plantele au un sistem propriu de apărare. „Repausul vegetativ“ – o stare temporară de inactivitate sau activitate metabolică minimă a plantelor. Practic, este strategia lor de supraviețuire în perioadele cu temperaturi foarte scăzute sau în cele secetoase, oferind totodată beneficii de odihnă și refacere, contribuind astfel la longevitatea plantei.

În perioada de repaus plantele nu mai cresc, nu se mai dezvoltă, ci doar conservă energie. Nevoile de hrănire sunt reduse semnificativ, seva nu mai circulă prin structura plantei, iar substanțele nutritive nu mai sunt absorbite. Primele semne de apropiere a repausului vegetativ sunt: căderea completă a frunzelor la foioase, schimbarea în intensitate a culorii coniferelor, de la verde intens la verde închis spre maroniu.

Tot pe perioada repausului vegetativ, toamna târziu, chiar și la conifer (brad, molid, tisă, ienupăr etc.), are loc procesul de regenerare a foliajului, astfel, anumite crengi devin  maro, iar acele încep să cadă. Dacă sesizați aceste semne, nu vă îngrijorați,  în primăvară noi muguri vor îmbrăca ramurile care acum se scutură.

Și totuşi, cum putem proteja plantele în sezonul rece, având în vedere faptul că schimbările climatice din ultimii ani au dus la modificări în sistemul de adaptare a plantelor. Astăzi, de exemplu, găsim în grădini plante noi, precum dafinii, care în trecut nu se adaptau la sezonul rece, iar acum rezistă cu succes și fără protecție pe parcursul întregii ierni și, paradoxal, am pierdut exemplare vechi de plante, care erau deja aclimatizate, buxus-ul fiind doar unul dintre acestea. 

De aceea, vom pregăti plantele pentru sezonul rece prin tratarea  tuturor bolilor de care suferă. O plantă sănătoasă va depăși, cu siguranță, mai ușor sezonul rece. Iar din speciile pe care le întâlnim la noi în grădini recomandăm protejarea următoarelor plante:

Magnolia. În primii 2-3 ani de viață, dacă aveți curtea într-o zonă de câmp, unde intensitatea vântului este mai mare, recomandăm protejarea acesteia pe perioada iernii prin învelirea ei în vată de sticlă și pânză de sac. După anul 3 de viață, specia devine aclimatizată și nu va mai avea nevoie de protecție.

Smochinii. Contrar părerii generale, smochinii nu sunt pretențioși și nu necesită îngrijire specială. Este important însă să nu îi fertilizăm cu orice fel de îngrășăminte din comerț, mai ales dacă nu știm cantitatea corectă care trebuie administrată. Am întâlnit des cazuri în care smochinii făceau rod foarte târziu în toamnă și astfel îi prindea înghețul. Sunt foarte rezistenți la dăunători, nu necesită udare specială vara, au fructe foarte sănătoase și un aspect deosebit, au nevoie doar să fie înveliți iarna pentru a preveni înghețul lor la temperaturi foarte scăzute. Dacă totuși ați omis să îi înveliți peste iarnă, primăvara trebuie neapărat să îndepărtați crenguțele degerate.

Coniferele. Înainte de sezonul rece, asigurați-vă că nu suferă de dăunători, mană sau alte insecte ce le pot afecta calitatea, iar pe parcursul iernii pot duce la degerarea lor.

O iarnă cu plante sănătoase vă dorim!

 

Cele mai citite

Tensiuni între Colegiul Medicilor și CNAS: Actele adiționale pentru 2025, sub semnul întrebării

Medicii cer publicarea bugetului pentru anul viitor și asigurarea unor negocieri transparente Colegiul Medicilor din România (CMR) a transmis o solicitare oficială către Casa Națională...

Crin Antonescu recunoaște negocierile pentru candidatura la Președinție: Este o discuție complexă

Europarlamentarul PSD, Gabriela Firea, și-a exprimat sprijinul pentru candidatura lui Antonescu, lăudându-i experiența politică Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a confirmat duminică, pentru Europa...

Senatorii și deputații, convocați luni pentru alegerea președinților Camerelor: Pas decisiv înaintea formării noului Guvern

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, imediat după finalizarea alegerilor în Parlament, va face o nominalizare pentru funcția de prim-ministru Parlamentarii României au fost convocați...
Ultima oră
Pe aceeași temă