Noua serie, pentru marele ecran, ar putea fi definită prin celebra butadă „diamantele sunt cele mai bune prietene ale fetelor”, doar că în „episodul” de faţă ele nu sunt nici măcar Swarovsky, ci nişte biete cioburi, de doi bani. Deşi par că s-au străduit celor care au lucrat de zor la această continuare, evident inutilă, nu le-a ieşit şi pace. E vulgară, fără rost, la limita scabrosului. Povestea e pentru debili mintali. Abu Dhabi e, în realitate, Maroc, doamnele se întrec în toalete dintre cele mai caraghioase, de-a dreptul ridicole, lumea arabă este luată peste picior (mult prea) grosolan şi repetând la nesfârşit nişte clişee arhicunoscute, iar actriţele, ajunse femei în toată firea, ce-i drept, ar trebui să-i dea în judecată pe operatori, pentru cât de dezavantajant le-au filmat.
Pe Kim Cattrall abia am văzut-o la Londra, pe scenă, în carne şi oase, într-o comedie bulevardieră adorabilă „Vieţi particulare” a lui Noel Coward, unde era magnifică şi arăta de maximum 30 de ani. Regia piesei îi aparţine lui Sir Richard Eyre, care nu degeaba a ales-o pentru un rol, care presupunea frumuseţe şi graţie. Fireşte că reclama filmului este înşelătoare (ar trebui să se inventeze avocaţii în apărarea dreptului la o informare corectă a cinefilului), iar New York-ul abia de apare în cele peste două ore şi jumătate. Contrar promisiunilor, în cei doi ani care au trecut de la ultima aventură, nu s-a întâmplat mare lucru, doar că, fireşte, copiii au mai crescut. Carrie e tot mai ascuţită, Samantha tot mai ofilită, Charlotte tot mai sâcâită şi Miranda tot mai închipuită. Replicile se învârtesc în jurul menopauzei, al divorţului, al plozilor care le exasperează pe mamele care mai apoi sunt cuprinse de remuşcări, şi al femeilor care vor să facă neapărat carieră. O bonă (Alice Eve, care a jucat într-un „Poirot” din 2005 şi recent, în „Nu-i de nasul meu”) foarte sexy, intră în centrul atenţiei. Rolul unuia dintre arabii cuceritori i-a fost încredinţat indianului Art Malik, pe care-l ştim bine din extraordinarul serial „Perla Coroanei”, iar într-o miniapariţie dăm de Penelope Cruz, care pare propria ei sosie.
La începutul peliculei, la o nuntă a unui cuplu gay, care se vrea şi nu prea a fi un moment de toleranţă din partea tuturor (de unde nu lipsesc lebedele şi un tort la limita kitschului), cântă Liza Minnelli şi îşi expune silueta, încercând să sfideze trecerea timpului (are deja 64 de ani), dar să nu uităm că franţuzoaica Zizi Jeanmaire s-a dat în spectacol, şi la propriu şi la figurat, la vreo 84 de ani. Revenind la vârste mult mai fragede, plângăcioasa Rose (fetiţa biologică a lui Charlotte), care te face să te bucuri că n-ai copii, este interpretată de două rânduri de gemene, în vreme ce copila înfiată are doar două nume pe generic.
Inexplicabil este faptul că, regizorul avea experienţă şi de televiziune, şi de cinema, tocmai pe acest subiect căruia a reuşit să-i distrugă tot misterul şi tot şarmul, ba chiar şicul. Măcar de s-ar opri acum. E de înţeles de ce n-au ieşit cu el la Cannes, unde doar afişul trona pe străzi! Singurul moment repetitiv frumos, care este ironizat, pe nedrept, sunt cele două fragmente de film alb-negru „S-a întâmplat într-o noapte” (1934) cu Clark Gable şi Claudette Colbert, în regia lui Frank Capra, şi „Talk of the Town” cu Cary Grant şi Jean Arthur, realizat în 1942, de George Stevens. Cuceritorul Big vrea să devină soţul ideal care se uită la televizor la filmele infinit mai bune, de altădată şi, spre disperarea nevestei renunţă la mondenităţi. În rest, Maybach-ul e la mare preţ, ţoalele de fiţe, bikinii devin burchinii, într-un joc de cuvinte mai mult decât îndoielnic, la adresa unei alte culturi extrem de severe, o noapte la hotel costă 20.000 de dolari, iar finalul este penibil de previzibil.
TOTUL DESPRE SEX 2
Comedie, SUA, 2010, 2h 26min.
SEX AND THE CITY 2
Regia: Michael Patrick King. Cu: Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall, Cynthia Nixon, Kristin Davis, Chris Noth, Max Ryan, Liza Minnelli. Distribuit de InterComFilm Distribution.