19.1 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăSpecialNuţu Cămătaru a încălecat libertatea

Nuţu Cămătaru a încălecat libertatea

Interlopul Ion Balint, zis Nuţu Cămătaru, a părăsit  ieri puşcăria Jilava călare, înconjurat de porumbei. Recuzita a fost adusă de membrii familiei sale. Plecarea spectaculară poate sugera că Nuţu va fi „tot haiduc”, aşa cum anunţa  în  convorbirile  interceptate de procurori.  Abia ieşit pe porţile închisorii, interlopul a încălcat  normele rutiere urbane, care interzic deplasarea pe cal. El a primit amenda minimă de 120 de lei.

 

Nuţu Cămătaru a ispăşit şase ani şi o lună de închisoare, pedeapsă rezultată prin contopirea condamnărilor din două dosare penale distincte, în care era acuzat de infracţiuni de crimă organizată săvârşite cu violenţă: proxenetism, cămătărie, trafic de persoane. În primul dosar, pentru fapte penale comise în 1994, Nuţu a fost condamnat definitiv la şase ani închisoare abia după 10 ani. CEDO a condamnat România pentru că Nuţu Cămătaru nu a beneficiat de un termen rezonabil de judecată, obligând statul român să-i plătească daune de 3.200 euro. Perioada prelungită a procesului  s-a datorat dispariţiei dosarului  de la instanţa de judecată, iar reconstituirea a durat câţiva ani buni. Nici până astăzi nu s-a aflat cine este vinovat de dispariţia dosarului. În al doilea dosar, Nuţu a fost condamnat,  în 2008, la doi ani de închisoare, pedeapsă contopită cu cei şase ani primiţi în 2004.  În aceleaşi  dosare, fratele său, Sile Cămătaru,  a fost condamnat, prin contopirea pedepselor, la 13 ani închisoare, tot  pentru infracţiuni cu violenţă, proxenetism, cămătărie, trafic de persoane.

 

Achitat pentru că a fost interceptat ilegal

Gruparea interlopă coordonată de fraţii Cămătaru ar avea peste 200 de membri, mulţi dintre ei trimişi în judecată, după 2004, în 11 dosare penale, spun procurorii. La instanţele de judecată aceste dosare au fost conexate.  Nuţu Cămătaru apărea ca inculpat în trei dosare penale ale DIICOT. Pentru multe fapte din aceste dosare Nuţu Cămătaru a fost achitat pe motiv că procurorii ar fi interceptat ilegal convorbiri telefonice, deşi iniţial fusese condamnat la 9 ani de închisoare. Pe rolul instanţelor de judecată a mai rămas un singur dosar penal, în care  Nuţu Cămătaru a fost condamnat  de Tribunalul Bucureşti la 13 ani închisoare pentru infracţiuni cu violenţă, proxenetism, cămătărie, trafic de persoane. Condamnarea nu este definitivă, ci cu drept de apel. Acum, dosarul se află pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, având ca termen de judecată data de 21 iunie 2010. Pe rolul Parchetului ar mai exista un dosar în instrumentare pe numele lui Nuţu, spun surse judiciare.

„Organele”, blânde cu Cămătarii

Până în 1996, fraţii Cămătaru nu au fost deranjaţi prea mult de Poliţie şi Parchet. Era de notorietate apropierea acestora de conducerea Poliţiei Capitalei, reprezentată de generalul Niculae Niţu. De asemenea, de notorietate a fost incidentul în care o instanţă de judecată, deşi nu avea competenţa teritorială, a amânat, contra cost, executarea unui pedepse cu închisoarea  primite de Sile Cămătaru. Atunci, Nuţu Cămătaru  a susţinut într-o plângere penală că ar fi plătit 55.000 de dolari pentru a obţine verdictul favorabil fratelui său. Nici un magistrat nu a fost pedepsit pentru favorizarea lui Sile. Şi după 2005 Nuţu Cămătaru a reuşit să înduioşeze nouă instanţe de judecată diferite, care au acceptat să judece  nouă cereri de eliberare condiţionată, deşi unele dintre instanţe nu aveau competenţa teritorială pentru a judeca. Anul trecut, pentru eliberarea condiţionată  a lui Nuţu obţinută la o judecătorie,  Lidia, soţia interlopului, ar fi plătit unor intermediari 30.000 de euro. La instanţa superioară, verdictul de eliberare condiţionată a fost anulat, iar Lidia Cămătaru a fost  trimisă în judecată de procurorii anticorupţie. Nuţu a beneficiat de aprecieri favorabile şi din partea conducerii Penitenciarului Jilava, care l-a recomandat pentru eliberarea condiţionată, deşi liderul interlop şi-a coordonat afacerile din puşcărie cu un mobil clandestin, interceptat de procurori.

 

 

Nuţu Cămătaru îşi coordona „afacerile” din puşcărie

Deşi era în Penitenciarul Jilava, iar posesia telefonului mobil este interzisa, Nutu a fost sunat pe mobilul sau de catre persoana „D.”, la data de 21 noiembrie 2007, ora 16:46:31 (fragment).

D.: (…) Ai ceva bani acasa, ca am o combinatie pentru tine?

Ion Balint (zis Nutu Camataru): Ce combinatie?


D.: Vrea cineva 30 de mii si intr-o saptamana imi da 3.000 si banii inapoi. E siguranta, e tot, tot. Daca aveai bani.

Nutu: Am bani, da’ cand ii vrea?



D.: Normal, astazi, pana diseara ii vrea, daca e.

Nutu: Am, trebuie sa-mi aduca finu-meu ala de la Timisoara vreo 50-60 de mii. (…)

» D.: (…) si io, banii care ii am acolo, suntem mai multi, suntem vreo patru-cinci la combinatie, stii? Ne-am bagat…

Nutu: Asa!

» D.: si nu-i dam, nu-i dam pe saptamana (…) pe luna si oricum ii avem toti bagati. Asa am vorbit de la inceput, am zis lasam tot, sa nu pierdem smecheria acolo (…) Ce, nu-s buni, mai ciupesti si tu 3.000!

Nutu: Pai, da!

» D.: Mai tii animalele (Nutu are propria gradina zoologica! – n.red.), mai iei mancare.

Nutu: Pai, da! (…)

 

„Mi-au luat telemobilu'”

La aceeasi data, seara la ora 22:04:09, Nutu a fost sunat de N., unul dintre locotenentii sai, care l-a anuntat ca au venit banii, pe care i-a dat mai departe.

» N.: Nutule, sunt aicea, am adus banii la baiat (…) Cu fi-tu sunt. Uite, sunt in curte la tine, i-am dat banii! (…)

Nutu: Ihi! Bravo! Ti-a lasat si tie ce trebuie, acolo?

» N.: Stai, ma, linistit! (…) Ba, nu mai pot de picioare cat am…  Daca vezi vânat, Nutule! N-ai vazut de cand esti!

Nutu: Pai, n-am vanat eu p-acolo, esti nebun la cap?!

» N.: Aha, ai vanat?

Nutu: Am Vanat pe la Coceat, p-acolo, pe la… ce dracu’! Esti nebun!

» N.: Mama, sa vezi cand vii ce vanatori facem, de-nnebunim! Sa moara familia mea, de nu innebunim! Vanatori! (…) A dat fraierii peste tine si ti-a luat ganterele, ih?!

Nutu: Da, ba, si telemobilu’. De, auzi? Eu ii anunt p-astia: ba, vedeti ca vine! Ce crezi? P-al meu il gaseste! (…) S-a luat unu’ cu ei in gura p-aici si, d-ai dracu’, a facut asa!

» N.: Hai, ma, ca mai ai putin. Da-i in p… mea, face martalugii aia cate 4-5 luni in fuga, asa, da’ tu? Le iei pe p…

Nutu: Da, ma, nu e problema de 4-5 luni, ma!


 N.: (…) Tot haiduc vii?

Nutu: Pai, da!

 

ARANJAMENTE CU GARDIENII

Nutu Camataru, din penitenciar, l-a sunat pe G. (aflat si el in arest) la data de 22 noiembrie 2007, ora 00:12:36.

 

Nutu: (…) Sunt sucarit ca a fost Piata peste noi azi…

» G.: si ce ti-a luat?

Nutu: Da, ne-a luat acareturile p-aici.

» G.: Aoleo!

Nutu: Eu am fost pa la cumparaturi!

» G.: … Sa-nnebunesc, daca vrei, io sa mor, daca nu ti-l dau p-al meu.

Nutu: Nu, fratiorul meu, ca maine mi-l aduce. Eu le spun la astia: vedeti ca vine Piata! si tocmai mie mi le ia (neinteligibile)…

» G.: Nu ai si tu o smecherie, undeva, sa il ascunzi, sa ii bagi si tu?

Nutu: Ba da, ma, manca-ti-as, mi l-a tocmai pa, l-a gasit. L-am avut intr-o d-aia de spuma de ras (…)

» G.: sefu’, … am avut si noi Piata aici si l-a gasit la doi baieti in spuma de ras… Nu-ti dau eu tie sfaturi, dar iti spun asa, daca vrei… in tocul la usa!

Nutu: stie fratele tau, lasa ca…! Nu auzi ca m-a scos de la cumparaturi si ii zic la unu na, baga-l repede, bine, vedeti ca la 15.00 intra Piata… si eram cu baietii aia de la Deva, pe la alea si imi spun astia: vezi ca a intrat p-antaia, pe a doua, pe a treia (…) Daca il tineam in bagaje, nici nu m-a deplasat bagajele, nici nu s-a uitat la ele!

» G.: (…) M-am luat de p… ala de Florin, ala cu fotbalul (…) Bai, nea Florine, cand iesim la fotbal nu il scoti si tu, zic, pa Nutu? Ba, G., ai cuvantul meu de onoare daca nu, oricand, ce am eu cu baiatul ala… In momentul in care ne creeaza probleme si are acolo altercatii cu altcineva, atunci poate nu-l mai scot, zice! Uite acum ma duc si il scot! (…) Cand ma uit, nimic! Ce ai facut, ii zic. Dom’le zice, ma da astia afara din serviciu…

Nutu: (rade) Lasa, ca el sta pe langa mine, ai inteles?… Nu se pune problema! El mi-a zis: dom’le, ma cheama asta mereau, se ia de mine, sa cutare! Ai inteles? Lasa-l! si ieri a venit sa ma scoata la ping-pong, dar eram eu prea suparat.

Nutu ordona pedepsirea turnatorilor
Nutu a fost contactat de M. la data de 26 noiembrie 2007, ora 12:19:49.

» M: Ce facem cu Gonzu asta? Uite, l-a bagat pe baiatul asta cu mine aici, care l-a paradit… Pot sa iau legatura, putem sa facem sa ne dea mandat?

Nutu: Pai (…) ala-i un praduitor, ai inteles? (…) ala mai zice ca ameninta Nutu Camatar sau ceva. Circaru trebuie sa-i spuna, bai, vezi-ti dracu’ de treaba ta, ca ne faci de ras, ne asta (…) Trebuie prin invaluire, asa trebuie cu el, ai inteles?

» M.: Am vorbit si cu Bulgaru adineaori, i-am zis sa se duca pe acolo prin spital sa ia legatura si… Ca-i pe Rahova (*…)

Nutu: Ca fraierul e periculos, fraierul, ai inteles?

» M.: Da.

Nutu: stii ce spune? Dom’le, ne ameninta Nutu, ne aia, ne aia, ai inteles? (…) Pe mine, de aia nu ma aducea aici la Jilava, din cauza lui.

» M.: Bai, nasule, o da in mandat, o da in alea, ca…

Nutu: Dar io ti-am spus ca e sifon! (…) Bulgaru zice ca da, da, dar nu face nimic. Lasa, ca vad eu, trimit vorba prin Sile (fratele sau, aflat in alt penitenciar – n.red.) si p’asta, ai inteles?

 

Recuperari de bani cu amenintari si santaj

Nutu a fost sunat de I. la data de 30.11.2007, ora 21:04:52.

» I.: Fii atent, daca e sa castigi si tu 1.000 de euroi! (…) asta, la care i-am facut o vila pe la Snagov, i-am mai facut un apartament (…) are sa-mi dea bani! (…) si ziceam ca tu sa-l atragi de partea noastra si sa-i spui ba, baiatule, vezi cum faci sa-si recupereze oamenii banii! Sa gasiti o solutie.

Nutu: Pai, cand te duci sa te intalnesti cu ei, ti-l dau sa mearga pa nepotu-miu, ala, Bebe si pe fratele meu, Gulu.

» I.: Da, da! Bravo!

Nutu: … la discutii…

» I.: Cea mai buna treaba!

Nutu: Vede ca e ai mei. Ai inteles?

» I.: Da! Da, da!

Nutu: Ai inteles? si sa-i spuna: ” Bai, pai asta e bagat cu unchiu-meu Bebe, ala cu frati-meu, ai inteles?

» I: Da, da, da!

Nutu: Vezi cum se face, sa se faca plata, ca… ai inteles?

» I.: Da, bine, noi oricum vorbim cu el amical. Tot prieteneste vorbim?

Nutu: Putem sa vorbim si altfel, care-i problema? (…) Nu se pleaca de aici pana nu se face plata! (…) Ii bagam buldozerul, ai inteles? (…) si ma sunati cand ajungeti acolo!

Santaj cu casete porno

Santajarea unei persoane, „Gigi” (care vrea sa ajunga „presedinte”), pentru a sprijini deschiderea unui cazinou. Redam cateva fragmente dintr-o convorbire lunga. Nutu sunat de H.

» H: (…) si tot nea Gigi (…) si spuneam ca ma duc sa vorbesc cu el! (…) Eu ziceam ca poate ai tu vreun buton sa vorbesc cu el, si asta-i, ca omu are buton…

Nutu: stiu, da’ omu’ (…) nu mai apare, are consilieri, nu mai vrea sa discute cu nimeni (…) Omu’ aspira ca iese presedinte! (…)

» H.: Da’, ia asculta-ma! stii ca am caseta aia de la DECEBAL, de aici (hotel din Bacau – n.n.)… si m-a sunat si mi-a spus sa n-apara… Ca acolo, stii, is dezbracati Ion cu el, cutare.

Nutu: stiu, ma, nene! Da’ n-am eu o gramada cu el, alea? Da-l in p… da prost!

Cele mai citite

Marcel Ciolacu: În mod categoric voi demisiona, dacă PNL iese de la guvernare

Premierul a declarat că se spun multe "tâmpenii" în campania electorală Marcel Ciolacu a afirmat, înainte de ședința de Guvern, că ”se spun multe tâmpenii...

Bărbat găsit decedat într-un parc din Craiova. Poliția a deschis o anchetă

Un bărbat a fost găsit decedat, marți după-amiază, în Parcul Mureș din municipiul Craiova. Poliția a fost sesizată și la fața locului s-au deplasat...

Cum funcționează Sistemul Garanție-Returnare în alte țări europene comparativ cu România

Sistemul Garanție-Returnare (SGR) câștigă tot mai mult teren în Europa, pe măsură ce statele membre ale Uniunii Europene fac eforturi pentru reducerea impactului asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă