19.1 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăSpecialJudecători turnaţi pentru că au mărit şpaga

Judecători turnaţi pentru că au mărit şpaga

Magistratul Bogdan Diaconescu din Craiova a fost încătuşat după ce colega sa de birou, Amalia Moleanu, a declarat că l-a văzut în timp ce primea un teanc de euro de la un alt judecător arestat pentru corupţie. Banii ar fi reprezentat şpaga pentru eliberarea unui deţinut.

Potrivit interceptărilor procurorilor anticorupţie, judecătorii Bogdan Diaconescu  şi Laurenţiu Anghel ar fi primit data de 5 mai, suma de 45.000 de euro pentru a eliberara trei arestaţi. „Afacerea” s-ar fi perfectat prin intermediul avocaţilor Ion Militaru şi Tiberiu Ciucă. În urma flagrantului, s-au găsit  bani – în total 20.000 de euro inscripţionaţi – doar asupra  judecătorului Anghel şi avocaţilor Militaru şi Ciucă, restul de 25.000 nefiind de găsit. Atunci, cei trei au fost arestaţi preventiv. Judecătorul Diaconescu a scăpat de arest  deoarece nu s-au găsit bani asupra sa. Reţinerea lui Diaconescu a survenit abia luni, după ce mai mulţi martori, printre care şi un membru al instanţei de judecată, ar fi declarat că  în ziua flagrantului l-ar fi văzut pe Diaconescu când primea un teanc de euro de la colegul său Laurenţiu Anghel. În urma confruntărilor cu martorii acuzării,  anchetatorii au dispus reţinerea lui Diaconescu. Ieri, Curtea de Apel Craiova a decis arestarea preventivă pentru 29 de zile a acestuia.

Cei patru au fost denunţaţi la începutul lunii martie 2010, imediat după ce ar fi mărit şpaga cerută pentru eliberarea din arest a trei inculpaţi. Mai precis, avocatul Ion Militaru i-a promis arestatului Sergiu Stănăgoi că va fi eliberat, împreună cu cei  doi complici ai săi, în schimbul a 20.000 de euro. Ulterior, avocatul a mărit şpaga la 45.000 de euro, motiv pentru care Stănăgoi l-a denunţat la DNA. Convorbirile avocaţilor Militaru şi Ciucă au fost înregistrate, depistându-se astfel implicarea judecătorilor Anghel şi Diaconescu.

Lanţul corupţiei şi mercurialul şpăgii

Potrivit interceptărilor, avocatul Ion Militaru l-ar fi convins pe   Sergiu Stănăgoi, arestat preventiv pentru înşelăciune cu cecuri fără acoperire, că e prieten cu avocatul Tiberiu Octavian Ciucă, care e bun prieten cu judecătorul Laurenţiu Anghel. La rândul său, Anghel ar avea influenţă asupra magistratului Bogdan Diaconescu, care  îl judeca pe Stănăgoi la Tribunalul Dolj. Pentru că Stănăgoi i-a spus că nu are suma de 45.000 de euro, avocatul l-ar fi avertizat că „Diaconescu e răzbunător” şi că, dacă nu primeşte şpaga în cuantumul cerut, se poate trezi cu o pedeapsă mai mare de 10 ani închisoare, aşa cum prevede legea pentru înşelăciuni cu cecuri fără acoperire. Cuantumul şpăgii a fost stabilit în funcţie de prejudiciul creat de arestaţi, după cum rezultă din interceptări.

Judecătorii Laurenţiu Anghel şi Bogdan Diaconescu au fost acuzaţi în repetate rânduri că iau şpăgi pentru eliberări din arest, condamnări cu suspendări sau chiar  achitări. Între cei favorizaţi s-ar fi aflat interlopul Leo din Strehaia, membrii clanului Pară,  fiul unui poliţist care a împuşcat o elevă, un doctor care a ucis un om pe trecerea de pietoni şi alţii. 

Cele mai citite

Două cutremure în România în zona seismică Vrancea. Un seism a avut intensitate de 4

Două cutremure s-au produs, în noaptea de marți spre miercuri, în judeţul Buzău, unul dintre ele având magnitudinea 4. La ora 01:48:07, a avut loc un...

Agra Asigurări raportează daune la peste 50% din polițele emise în sezonul agricol 2023-2024

Asigurătorul Agra Asigurări, specializat în domeniul agricol, a anunțat că în sezonul 2023-2024 a înregistrat avizări de daună pentru peste 50% din cele aproape...

Poștașii, mesagerii amnistiei fiscale: 800.000 de notificări ajung la contribuabili

Scrisorile de informare vor fi distribuite de Poșta Română, începând de miercuri Notificările includ detalii despre cuantumul obligaţiilor restante la 31 august 2024, împărţite în...
Ultima oră
Pe aceeași temă