Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) susține că noile modificări legislative din domeniul ordinii publice sunt atât de vagi, încât pot duce la abuzuri din partea polițiștilor. Motiv pentru care cere MAI clarificarea paragrafelor din textul de lege.
Printre exemplele de iniţiative controversate de modificare a legilor poliţiei, APADOR-CH enumeră propunerea de incriminare şi pedepsire cu închisoare de la trei luni la un an pentru fapta de a „întrebuinţa cuvinte, expresii, gesturi jignitoare sau obscene” la adresa organelor de ordine.
Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) spune că propunerea este atât de largă şi de vagă încât orice gest sau cuvânt care nu i-ar plăcea poliţistului ar putea fi calificat drept comportament infracţional, respectiv ultraj.
"Spre exemplu, în cadrul unei adunări publice, nemulţumirea, protestul se exprimă şi sub forma unor huiduieli. Potrivit textului de lege propus, aceste huiduieli pot fi interpretate de poliţist drept "cuvinte, expresii ori gesturi jignitoare", astfel că toate persoanele participante la acea adunare publică pot deveni autori ai infracţiunii de ultraj. În prezent, în art. 257 din Codul penal este incriminată o formă a ultrajului verbal, şi anume ultrajul comis prin ameninţare. Ameninţarea este o faptă mai gravă decât «jignirea» şi de aceea sancţionarea penală a celui care ameninţă un poliţist se justifică prin pericolul unei astfel de fapte. Dar, altul, mai scăzut, este pericolul unor "gesturi, cuvinte sau expresii jignitoare", se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei neguvernamentale.