Situaţia financiară a Ungariei nu oferă „motive speciale de îngrijorare”, a declarat, luni, directorul Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Straus-Kahn, citat de AFP. La mijlocul săptămânii trecute, declaraţiile unor miniştri din noul cabinet de centru-dreapta de la Budapesta au provocat panică pe pieţele internaţionale şi au dus la deprecierea puternică a forintului.
„Nu pare să existe niciun element specific de îngrijorare” în ceea ce priveşte starea sectorului financiar din Ungaria, a spus Straus-Kahn, citat de HotNews. Sâmbătă, Serviciul Investitori al Agenţiei de rating Moody’s a declarat ca Ungaria are „o bună experienţă” în gestionarea crizelor fiscale şi va lua măsurile necesare, chiar dacă mai mulţi oficiali guvernamentali au declarat recent că ţara este în pragul falimentului. „Ungaria nu este următoarea Grecie”, a declarat Kristin Lindow, vicepreşedinte senior al agenţiei de rating.
Un oficial de rang înalt al Guvernului de la Budapesta a spus că declaraţiile unor miniştri din noul cabinet de centru-dreapta, care au provocat panică pe pieţele internaţionale şi au dus la deprecierea puternică a forintului, au fost „exagerate”şi „nefericite”. Pieţele internaţionale au reacţionat violent la declaraţia purtătorului de cuvânt al premierului, Peter Szijjarto, care a spus cu două zile în urmă că Ungaria are o şansă extrem de mică să evite un scenariu similar cu cel al Greciei. Vicepreşedintele partidului de guvernământ Fidesz, Lajos Kosa, a declarat că finanţele publice sunt într-o stare mult mai precară decît aşteptările pieţei.
Întrebat în mod repetat dacă poate afirma că Ungaria nu se află în pericol să nu-şi mai poată achita datoriile, secretarul de stat Mihaly Varga a declarat: „am mai spus că orice comparaţie cu statele cu CDS prea ridicate este nefericită. Acest lucru nu oferă o imagine credibilă a situaţiei Ungariei”. Guvernul condus de Viktor Orban a preluat puterea la 29 mai. În timpul campaniei electorale a promis că va reduce taxele şi va stimula creşterea economiei Ungariei.