Site-urile care organizează licitaţii online au crescut în popularitate în ultimul timp, în mare parte şi datorită nevoii românilor de a achiziţiona produse la preţuri cât mai reduse. Însă aceste site-uri nu îndeplinesc funcţiile unui organizator de licitaţii şi, prin urmare, obligaţiile legale din acest domeniu nu li se aplică.
Licitaţii online este un termen utilizat în mod generic pentru a desemna acele site-uri care permit persoanelor fizice şi juridice vânzarea unui număr variat de bunuri prin utilizarea mai multor mijloace, incluzând licitaţia.
Multe persoane care oferă bunuri pe aceste tipuri de site-uri sunt vânzători privaţi, persoane fizice. „Dacă veţi achiziţiona un produs de la o persoană care nu acţionează în calitate de comerciant, legislaţia de protecţia consumatorilor nu se va aplica. Pe un site este dificil de multe ori de ştiut cine vinde. Chiar dacă achiziţionaţi de la un comerciant, nu veţi fi protejat de legislaţia referitoare la vânzarea la distanţă, întrucât licitaţiile sunt excluse în mod explicit din câmpul de aplicare a acestor dispoziţii legislative”, ne avertizează specialiştii Centrului European al Consumatorilor (ECC) România. Obligaţiile legale pe care un site de licitaţii le are faţă de consumatori sunt destul de limitate. Unele site-uri oferă servicii de soluţionare a sesizărilor sau protecţie împotriva fraudelor, în anumite circumstanţe. Însă acest lucru nu este valabil pentru toate, aşa că citiţi cu atenţie termenii şi condiţiile de utilizare.
Cum să vă protejaţi
Articole de îmbrăcăminte, încălţăminte sau echipamente electronice şi electrocasnice – acestea sunt doar câteva din produsele pe care le găsiţi expuse la vânzare pe site-urile de licitaţii online. Avantajul este că, de foarte multe ori, puteţi achiziţiona aceste produse la preţuri mult mai mici decât dacă le-aţi cumpăra direct din magazin. Dar, înainte de a hotărî să vă faceţi cumpărăturile în acest mod, trebuie să ştiţi câteva trucuri care vă feresc de fraude. Verificaţi reputaţia vânzătorului. Căutaţi părerile celor care au cumpărat anterior de la acelaşi vânzător. Verificaţi anumite lucruri înainte de a licita. Sunt incluse costurile poştale? Aveţi nevoie de o asigurare suplimentară? Unde se află situat geografic vânzătorul? Pe lângă termenii şi condiţiile site-ului, vânzătorul poate avea şi el propriile condiţii. Citiţi-le cu atenţie. Feriţi-vă de descrierile vagi şi ambigue. Verificaţi cum se va face plata şi dacă site-ul respectiv oferă vreo protecţie în acest sens.
Asiguraţi-vă că aveţi toate datele de contact ale vânzătorului, în cazul în care apar anumite probleme şi trebuie să luaţi legătura cu acesta. Numai o adresă de e-mail sau un număr de telefon mobil poate face dificilă localizarea vânzătorului. Verificaţi dacă site-ul oferă protecţie suplimentară pentru cazurile în care ar apărea probleme. Nu ieşiţi niciodată de pe site, lăsând în seama site-ului şi a vânzătorului încheierea tranzacţiei. Nu utilizaţi mijloacele de transfer al banilor, precum Western Union, pentru a face plăţile, întrucât banii nu vor putea fi urmăriţi dacă apar probleme. Utilizaţi cardul de credit sau mecanismele proprii de plată ale site-ului pentru a face plăţi.
Companiile de intermediere
Aceste companii (escrow) acţio-nează ca intermediari pentru tranzacţiile online. Când contractele sunt încheiate, vânzătorul şi cumpărătorul trimit bunurile, respectiv banii către companie, iar când aceasta le primeşte, va trimite bunurile către cumpărător şi banii către vânzător. „Cu toate acestea, atenţie! Au existat cazuri în care asemenea companii au luat atât banii, cât şi bunurile şi le-au păstrat. Verificaţi dacă o anumită companie de intermediere este recomandată sau garantată de site-ul de licitaţii înainte de a folosi serviciile acesteia”, mai recomandă specialiştii ECC.