5.2 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăSpecialLegea cetăţeniei maghiare ar exacerba exodul către Marea Britanie

Legea cetăţeniei maghiare ar exacerba exodul către Marea Britanie

Marea Britanie se aşteaptă la un nou val de imigraţie din Europa de Est, după adoptarea de către parlamentul ungar a noii legi a cetăţeniei maghiare. Astfel, unui număr de aproape o jumătate de milion de ucraineni şi sârbi li se acordă dreptul de a trăi, munci şi pretinde beneficii în Regatul Unit, informează portalul Express.co.uk consultat de Agerpres.

Potrivit publicaţiei menţionate, parlamentul ungar a adoptat norme controversate, care prevăd că oricine poate vorbi limba sau dovedi că are strămoşi maghiari poate deveni cetăţean al ţării şi obţine un paşaport UE cu drepturi depline.

În prezent există temerea că zeci de mii dintre ‘noii cetăţeni’, vor fugi de situaţia dificilă economică din Europa de Est pentru piaţa profitabilă de locuri de muncă şi sistemul de protecţie socială generos din Marea Britanie.

”Este greşit faptul că guvernul ungar poate oferi aproape unei jumătăţi de milion de persoane dreptul de a veni în Marea Britanie”, a afirmat europarlamentarul din Partidul Independenţei Marii Britanii (UKIP), Gerard Batten.

Peste două milioane de etnici unguri locuiesc în afara frontierelor statului, cei mai mulţi în ţările vecine, România şi Slovacia. Peste 150.000 locuiesc în vestul Ucrainei şi aproape 300.000 în nord-estul Serbiei, unde rezidenţii se confruntă cu restricţii drastice de imigrare în Marea Britanie şi alte state din UE. Etnicii maghiari pot alege să lucreze la Budapesta şi în alte oraşe mari din Europa Centrală.

Situaţia economică din Ucraina şi Serbia se află într-o situaţie chiar mai rea, în contextul unor salarii mici şi al unei rate a şomajului de până la 30 la sută. Zeci de mii de unguri au venit in Marea Britanie dintre cei peste un milion de muncitori, după ce opt ţări – Polonia, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Ungaria, Republica Cehă şi Slovenia – au aderat la UE în 2005. Cetăţenii din aceste ţări au dreptul de a lucra în Marea Britanie şi de a solicita beneficii financiare, printre care şi cele pentru copii.

”Noul guvern britanic spune că vrea să controleze imigraţia din afara UE, dar nu poate face acest lucru. Ungaria a acordat doar unui număr de 450.000 de persoane dreptul de a veni în Marea Britanie, a beneficia de serviciile sociale şi a pretinde beneficii dacă doresc, iar guvernul nostru nu poate face nimic legat de aceasta. Ungaria, la fel ca oricare alt stat membru al UE, deţine mai mult control asupra politicii noastre de imigraţie decât noi. Acest lucru arată cât de neputincioşi suntem privind controlul imigraţiei în interiorul UE”, a declarat Batten.

”În prezent, fiecare ţară din UE are dreptul de a decide cine poate fi cetăţean”, a afirmat Andrew Green de la MigrationWatchUK, precizând: ”Din păcate, în cazul celor opt ţări, acest lucru le dă dreptul de a lucra in Marea Britanie. Este o altă consecinţă a deciziei guvernului precedent, aproape singulară în Europa, de a deschide graniţele noastre pentru toţi cetăţenii din UE, indiferent de originea lor”.

Potrivit lui Matthew Elliott, de la TaxPayers’ Alliance, ”posibilitatea ca şi mai multe persoane să vină în Marea Britanie pentru a scăpa de recesiunea din ţările lor este deosebit de îngrijorătoare, iar ţara pur şi simplu nu-şi poate permite acest lucru, având în vedere faptul că finanţele ei se află într-o stare proastă”.

Luni, Ministerul britanic de Interne a declarat că noua lege a cetăţeniei maghiare nu va afecta Marea Britanie. Potrivit unui purtător de cuvânt, ”nu există nicio dovadă care să sugereze că deciziile luate de parlamentul ungar vor avea impact asupra Regatului Unit”.

Cele mai citite

Reținere și apoi control judiciar pentru un bărbat din Giurgiu care și-a agresat fratele

Un bărbat, în vârstă de 37 de ani, din localitatea Novaci, judeţul Giurgiu, a fost reţinut de poliţişti pentru violenţă în familie, după ce...

De la Carpați la Via Transilvanica: România cucerește topurile destinațiilor de vacanță CNN

România a fost inclusă de CNN Travel pe lista celor 25 de destinații care merită explorate în 2025 Alături de România, pe listă se regăsesc...

Ministrul Energiei: Avem o datorie morală să fim alături de fraţii noştri de peste Prut

România sprijină energetic Republica Moldova, în contextul sistării gazului rusesc Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a detaliat, într-o postare, modul în care România ajută Republica Moldova,...
Ultima oră
Pe aceeași temă