2.8 C
București
miercuri, 27 noiembrie 2024
AcasăSpecialVirgil Ardelean a cerut pensionarea din MAI

Virgil Ardelean a cerut pensionarea din MAI

Patru chestori din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), printre care şi şeful Direcţiei Generale Management Operaţional, chestorul general Virgil Ardelean, au ales să se retragă din activitate şi şi-au depus cererea de pensionare, au declarat, pentru NewsIn, surse din cadrul instituţiei.

Alături de chestorul general Virgil Ardelean, a ales să se pensioneze şi chestorul şef Niculae Chesnoiu, şeful Direcţiei Financiare din MAI. Niculae Chesnoiu se va întoarce în minister, tot pe postul de pe care se pensionează, însă în calitate de personal civil, mai afirmă sursele citate.

Chestorul general Virgil Ardelean, poreclit „Vulpea”, a fost adjunct la comanda Poliţiei din Cluj, mandat în care a ordonat controlul la Caritas, jocul piramidal care a păgubit peste 250.000 de persoane.

Ulterior, a fost numit şef al Poliţiei din Capitală, iar în 1998 a devenit şeful Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), serviciul secret al Ministerului Administraţiei şi Internelor. În iulie 2006, a demisionat din această funcţie, în urma scandalului provocat de dispariţia sirianului Omar Hayssam, acuzat de terorism.

În realitate, el a mai ocupat postul timp de aproape un an, după care i l-a predat chestorului Petru Albu. Ulterior, „Vulpea” a ocupat postul pe care îl are şi astăzi, respectiv cel de director al Direcţiei Generale Management Operaţional din MAI, funcţie cu rang de secretar de stat. La începutul anului 2009, ministrul Gabriel Oprea l-a numit din nou la şefia DGIPI, însă mandatul a durat doar o săptămână, pentru că Ardelean a demisionat pentru a doua oară din respectiva funcţie.

Numărul total al ofiţerilor şi subofiţerilor din cadrul MAI care şi-au depus, până în mai, cererea de pensionare şi îndeplinesc cumulativ condiţiile este de 189. Dintre aceste solicitări, 166 au fost soluţionate până în 25 mai, iar alte 23 erau în curs de analizare.

Astfel, din Aparatul Central, până la 25 mai ceruseră pensionarea 32 de persoane, din Inspectoratul General al Poliţiei Române, 84, alte 18 din Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, 17 din Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, iar restul sunt din IGSU – 3, IGAv – 2, DRPCIV – 3, Academia de Poliţie – 3, ORI – 1, DGP – 1, DEPABD – 2.

Într-o situaţie prezentată NewsIn, MAI arată că, dintre cei 189 de ofiţeri şi subofiţeri care au depus astfel de solicitări, 29 ocupau funcţii de conducere.

Oficialii MAI susţin că numărul celor care doresc să se pensioneze este unul normal, cu nimic deosebit faţă de celelalte perioade ale anului.

La nivelul minsiterului, 4.784 de persoane au drept de pensie anticipată – îndeplinesc condiţiile de pensionare după criteriul vârstei, dar nu îndeplinesc celelalte condiţii cerute de lege pentru acordarea pensiei de serviciu pentru limită de vârstă. Din totalul acestora, 2.822 sunt poliţişti, dintre care 784 cu funcţii de conducere, iar 1.962 sunt cadre militare, dintre care 540 cu funcţii de conducere.

Cele mai citite

Marea Britanie a făcut primul pas pentru eliminarea definitivă a fumatului

Legea care vizează transformarea treptată a Regatului Unit într-o ţară fără fumat a depăşit marţi o primă etapă în parlament, unde a fost adoptată...

În SUA a început transferul puterii între Joe Biden și Donald Trump

Joe Biden şi Donald Trump au demarat procesul de transfer al puterii, a anunţat marţi echipa republicanului, care şi-a format fără întârziere guvernul, conform...

Rusia avans record în Ucraina: 235 de kilometri pătrați cuceriți în ultima săptămână și recuperarea a jumătate din teritoriul regiunii Kursk

Armata rusă a ocupat circa 235 de kilometri pătraţi de teritoriu săptămâna trecută în Ucraina, mai ales în regiunea estică Doneţk, un record săptămânal...
Ultima oră
Pe aceeași temă