21.8 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialOlimpiada româno-ucraineană, o aberaţie?

Olimpiada româno-ucraineană, o aberaţie?

Anunţata candidatură a Ucrainei pentru a organiza, împreună cu România, în Bucovina, ediţia Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022 este imposibil de materializat.

Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) habar nu are de posibilitatea ca România şi Ucraina să organizeze, în comun, Olimpiada Albă din 2022 în zona Bucovinei. România se află deja în cursa pentru organizarea importantei competiţii, dar acest proiect vizează staţiunile montane din Valea Prahovei, şi nicidecum judeţele din nordul Moldovei.

Zvonuri asemănătoare au mai existat, primul care a lansat pe piaţă o astfel de idee fiind Cosmin Covaciu, prefectul judeţului Alba. În 2005, Covaciu a propus guvernului un proiect de transformare a localităţii Arieşeni în sat olimpic, în vederea găzduirii JO din 2022. El a făcut chiar o estimare potrivit căreia investiţiile totale s-ar fi ridicat la un miliard de euro, numai că realitatea a demonstrat că planul era utopic, în primul rând din punctul de vedere al costurilor. Faptul că, după cinci ani, guvernatorul regiunii ucraniene Cernăuţi a lansat o nouă  idee pe aceeaşi temă, care, la fel, nu are nici o legătură cu realitatea, demonstrează că autorităţile locale de peste tot apelează la subterfugii pentru a ieşi din anonimat şi a creşte valoarea turistică a zonelor pe care le administrează.

Zâmbete la COSR

Ioan Dobrescu, secretarul general al COSR, a fost cel care a comentat zvonul privind candidatura comună a României şi Ucrainei pentru organizarea JO 2022. „Este pentru a mia oară când îmi ajung la ureche astfel de aberaţii. Să spunem că perioada de criză prin care trec toate ţările din Europa le dă oamenilor tot felul de idei fantastice. Vreau să precizez în primul rând că o ţară nu-şi poate depune candidatura pentru organizarea vreunei ediţii a jocurilor olimpice decât prin intermediul comitetului olimpic naţional. Or, în momentul de faţă nu există nici o astfel de discuţie între comitetele olimpice ale României şi Ucraina.” Oficialul COSR nu exclude însă o candidatură a ţării noastre. „COSR a conceput un proiect amplu, pe diferite stadii de dezvoltare, care are ca punct final intrarea în cursa pentru organizarea Jocurilor din 2022. Ediţia de iarnă a Festivalului Olimpic al Tineretul European 2013, care va fi găzduită de Valea Prahovei şi oraşul Braşov, reprezintă primul pas concret spre competiţia din 2022. Dacă această competiţie va ieşi bine, vom încerca organizarea de mondiale sau europene, şi abia apoi, în caz de reuşită, cu şase ani înainte, ne vom depune candidatura pentru organizarea Jocurilor Olimpice 2022.”

De unde a pornit totul

Guvernatorul regiunii ucrainene Cernăuţi, Mychail Papiev, a declarat, la Suceava, că este posibilă o candidatură comună a Ucrainei, cu regiunea Bucovinei şi Cernăuţi, şi a judeţelor vecine din România pentru organizarea Olimpiadei de iarnă din 2022. Papiev a declarat că cel care a făcut această propunere, la şedinţa Consiliului Regiunilor, a fost preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici.

Papiev a subliniat că după experienţa organizării Campionatului European de fotbal în 2012 împreună cu Polonia este posibil ca şi în acest caz să se discute de o candidatură comună cu judeţele vecine din România. 

Cele mai citite

România obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru refacerea zonelor devastate de inundații

Răspunsul de urgență al Comisiei Europene vine cu alocarea a 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind pentru Polonia Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von...

România obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru refacerea zonelor devastate de inundații

Răspunsul de urgență al Comisiei Europene vine cu alocarea a 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind pentru Polonia Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von...
Ultima oră
Pe aceeași temă