-1.5 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialDiplomatul de Oscar

Diplomatul de Oscar

Diplomat de carieră, Vikas Swarup, autorul cărţii „Q&A”, care a stat la baza premiatului film „Slumdog Millionaire”, şi-a publicat a doua carte, „Şase suspecţi”, un policier în stilul Agatha Christie.

Ca în orice carte poliţistă care se respectă, autorul vrea să îşi ţină cititorii cu respiraţia tăiată până la final, iar ucigaşul este dezvăluit abia în ultimele pagini. Cum misterul trebuia păstrat intact, pentru ca volumul să se vândă, autorul a ţinut în mare secret manuscrisul până să publice cartea. Numai că s-a tre-zit spionat şi şantajat exact de cine nu se aştepta. „Fiul meu cel mic a citit pe furiş manuscrisul şi m-a ameninţat că, dacă nu îi cumpăr un MP3 player, va dezvălui lumii întregi pe Twitter şi pe Facebook numele criminalului”, s-a plâns scriitorul presei. Plasată tot în India zilelor noastre, cartea are însă ceva de roman poliţist clasic. În rolul unui Hercule Poirot modern autorul l-a distribuit pe un jurna-list de investigaţii care urmăreşte firul unor crime prin cartierele sărace ale Bombayului. Vikas Swarup a semnat, imediat după ce a publicat această a doua carte a sa, un contract pentru a transforma „Six Suspects” într-un serial radiofonic ce se difuzează deja la postul BBC4. Cartea va fi, desigur, şi ecranizată, tot de BBC, iar cel angajat să scrie scenariul este John Hodge, scenaristul filmului „Trainspotting”.

„Nu am nevoie de patru pagini să descriu un apus de soare”

Dacă totul a mers ca pe roate cu „Six Suspects”, mult mai greu i-a fost însă lui Vikas Swarup să publice prima sa carte, făcută celebră de ecranizarea lui Danny Boyle, „Slumdog Millionaire”, premiată cu Oscar. Cartea „Q&A” a fost scrisă în doar două luni, în timpul liber dintre mutarea de la un post diplomatic la altul. Dar, cum el era un autor debutant, a fost refuzat de 10 agenţi literari până să se găsească unul, care nu prea avea clienţi, destul de inconştient încât să publice cartea unui necunoscut. „Am scris foarte repede, deoarece nu sunt genul de autor care să aibă nevoie de patru pagini pentru a descrie un apus de soare. Sunt destui din aceştia. Mie-mi place acţiunea.” Deşi atmosfera cărţii şi personajele sunt 100% indiene, autorul s-a inspirat dintr-o întâmplare făcută publică de ziarele englezeşti. Un foarte respectat maior al armatei engleze, Charles Ingram, a fost arestat pe motiv că ar fi trişat la jocul TV „Vreau să fiu miliardar”. „Dacă o figură importantă a armatei britanice a putut fi acuzată că a câştigat pe nedrept acest concurs de cultură generală, cu atât mai puţin un puşti needucat din cel mai sărac cartier al lumii poate fi crezut că a răspuns cinstit la atât de multe întrebări”, şi-a spus Swarup  înainte de a se apuca de treabă.

Filmul, care a luat premii peste premii şi care a avut încasări-record, a dat naştere multor controverse în India şi nu numai. În primul rând, indienii au fost supăraţi pe titlul filmului, cu care scriitorul recunoaşte că nu are nici o legătură. „Danny Boyle a vrut acest titlu pentru film deoa-rece i s-a părut mai de impact. Nu am avut ce face. Când eşti un scriitor debutant căruia i se ecranizează primul roman şi ţi se spune: «Fă schimbarea asta la pagina 72!», o faci imediat. Nu comentezi. Mai rău a fost că romanul «Q&A» a fost reeditat cu titlul filmului, fără ca editorul meu să mă întrebe dacă sunt de acord sau nu cu asta. Dar am înţeles că şi acolo au fost motive legate de marketing”, şi-a etalat scriitorul talentul de diplomat în faţa presei din ţara sa natală.

„O afişare exhibiţionistă a sărăciei”

„Slumdog” ar putea fi tradus prin „câine de mahala”, iar numele filmului, în traducere liberă, ar putea fi „Maidanezul milionar”, lucru care i-a deranjat teribil pe indienii care îşi recunosc sărăcia, dar şi-o poartă cu demnitate. „Filmul este o afişare exhibiţio-nis-tă a sărăciei, un fel de film porno al sărăciei”, a comentat presa indiană. Voci cât se poate de autorizate, precum cea a scriitorului Salman Rushdie, au atacat virulent cartea şi filmul, spunând că acestea exploatează cu ne-ru-şinare sărăcia poporului indian. Vikas Swarup îşi apără însă cartea spunând că aceasta vor-beşte despre speranţă şi despre minunile care se întâmplă sub ochii noştri. 

„Abia acum este interesant să reprezint India”

Deşi a câştigat o grămadă de bani din ecranizarea primei sale cărţi, Vikas Swarup îşi continuă liniştit munca de zi cu zi. În calitate de diplomat, el a reprezentat India, de-a lungul timpului, în Turcia (1987-1990), în Statele Unite (1993-1997), în Etiopia (1997-2000), în Marea Britanie (2000-2003), în Africa de Sud (2006-2009). Din august 2009 este Consul General al Indiei la Osaka, în Japonia. Întrebat de jurnalişti dacă are de gând să-şi părăsească meseria pentru a avea mai mult timp pentru scris, el a răspuns hotărât: „Nici vorbă! Abia acum este interesant să reprezint India. În timp ce economiile tuturor ţărilor se duc pe copcă, India şi China sunt singurele neafectate de criza mondială. Toată lumea ne face curte acum. N-aş rata aceste momente pentru nimic în lume”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă