Bursa a crescut joi cu 2,86%, pentru a doua zi consecutiv, însă într-un ritm mai lent decât miercuri şi a reuşit, astfel, în ultimele două zile să recupereze integral pierderea severă de marţi.
„Creştere moderată de până la 4% a indicilor pe fondul continuării revenirii burselor internaţionale. După o deschidere între 1% şi 2% pe plus, indicii au crescut până aproape de ora 10:30, după care a urmat o uşoară scădere până la ora 12 când iar au intrat pe un trend de creştere”, au explicat brokerii de a Prime Transaction.
Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a urcat cu 3,45%, iar indicele compozit, BET-C, a câştigat 2,86%. Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), a înregistrat o creştere de 3,95%, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a urcat cu 2,13%. Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a crescut cu 3,28%, iar indicele BET-NG, care reflectă evoluţia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursă, a urcat cu 3,65%.
„Piaţa este puternic speculativă, iar speculatorii tranzacţionează în funcţie de cum merg bursele de pe extern, în special piaţa din SUA. După oscilaţiile puternice din ultimele şedinţe este greu de spus cum va evolua piaţa locală în următoarele câteva şedinţe. Totul depinde de cum se va mişca şi piaţă americană. Mă aştept ca preţurile să revină măcar la nivelurile de la începutul săptămânii trecute, când a început prăbuşirea”, a declarat pentru Mediafax directorul general al firmei de brokeraj BT Securities, Rareş Nilaş.
În topul lichidităţii s-au menţinut titlurile SIF Oltenia (SIF5), cu tranzacţii de 10,38 milioane lei, cotaţia acestora urcând cu 4,42%, la 1,18 lei/acţiune. Numai cinci acţiuni au încheiat ziua în scădere cea mai vizibilă corecţie fiind înregistrată de titlurile Erste (EBS), care au coborât cu 0,66%, la 120,2 lei (28,94 euro). Scăderea a fost cauzată de aprecierea leului în raport cu euro, pentru că la bursa de la Viena aceste acţiuni s-au menţinut pe creştere. Operaţiunile cu titlurile băncii au însumat 340.000 de lei.
În domeniul bancar, titlurile BRD SocGen (BRD) au înregistrat tranzacţii de 4,93 milioane lei, iar cotaţia lor a urcat cu 0,78%, până la 13 lei. Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au înregistrat un rulaj de 2,8 milioane lei, în condiţiile în care titlurile s-au scumpit cu 2,05%, până la cursul de 1,49 lei.