DIICOT a destructurat ieri o nouă reţea de falsificatori, din care făcea parte şi fratele judecătorului doljean Marius Tiugan, potrivit unor surse judiciare. Ancheta vine la mai puţin de un an după ce o altă rudă a unui magistrat, Iustin Covei, a fost reţinută sub aceeaşi acuzaţie.
Procurorii DIICOT Craiova cercetează 13 persoane, printre care şi fratele unui judecător doljean, sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic, punere la dispoziţie a unor date informatice, deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată, falsificarea unui instrument de plată electronică şi punerea în circulaţie de instrumente de plată falsificate. Conform DIICOT, grupul specializat în falsificarea de carduri din judeţul Dolj, cu ramificaţii în Olt şi Bucureşti, acţiona în ţări precum Italia, Germania şi Suedia.
Potrivit procurorilor, membrii reţelei confecţionau componente electronice ale aparaturii de skimming în special în Bucureşti, iar componentele mecanice la Craiova, unde erau asamblate părţile electronice cu cele mecanice. Dispozitivele erau ulterior vândute către alte persoane sau folosite de membrii grupării, în special pe teritoriul Italiei. Unul dintre presupuşii membri ai reţelei este Radu Tiugan, în vârstă de 32 de ani, rudă a unui magistrat doljean. Tânărul este fiul doctorului neurolog Alexandru Tiugan de la Spitalul Militar de Urgenţă „Ştefan Odobleja” din Craiova şi fratele judecătorului asistent Marius Tiugan de la Tribunalul Dolj. Radu Tiugan a mai avut şi în trecut probleme cu legea.
Anchetat şi în 2004, fără a fi condamnat
Fratele magistratului doljean a fost reţinut în 2004 de ofiţerii de la Crimă Organizată sub acuzaţia de fabricare a unor dispozitive de citit carduri bancare. Potrivit anchetatorilor, Tiugan împreună cu un anume Alin Antonie au colaborat pentru fabricarea a opt cititoare de carduri, şase dintre ele fiind comercializate. Cei doi au mers şi la „specializare” în Franţa, potrivit anchetatorilor. Procurorii au prezentat atunci ca probe înregistrări telefonice, casete filmate şi echipamente din locuinţa lui Tiugan. Cu toate acestea, justiţia l-a iertat pe fratele magistratului doljean, care şi-a văzut în conti-nuare, nestingherit, de afacerea cu carduri. La data primei arestări, Radu Tiugan era angajat ca inginer la Registrul Auto Român. Ulterior, tânărul a devenit patronul unui bar şi al unui restaurant din Craiova.
„Laboratorul de făcut prăjituri” al lui Covei
Craiova a mai fost scena unui caz similar cu cel al lui Radu Tiugan în luna septembrie a anului trecut. Atunci, Iustin Covei, fiul judecătorului Marin Covei de la Curtea de Apel Craiova, a fost reţinut de procurorii DIICOT sub acuzaţia că a condus o reţea care se ocupa cu clonarea de carduri, ce opera în Australia, Iordania şi Tunisia. Potrivit anchetatorilor, cardurile erau clonate în România, iar ulterior alţi membri ai reţelei scoteau banii din conturi. Prejudiciul a fost estimat la câteva zeci de milioane de euro. Aparatura de clonat carduri găsită în locuinţa lui Covei a fost catalogată de fiul magistratului craiovean drept „laborator de făcut prăjituri”.