19.1 C
Bucureศ™ti
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialExclusiv: Cele 20 de robe din dulapul senatorului Voicu

Exclusiv: Cele 20 de robe din dulapul senatorului Voicu

Înalta Curte de Casaลฃie ลŸi Justiลฃie întârzâie sฤƒ facฤƒ public  rechizitoriul prin care senatorul PSD Cฤƒtฤƒlin Voicu, judecฤƒtorul Florin Costiniu ลŸi oamenii de afaceri Costel CฤƒลŸuneanu ลŸi Marius Locic au fost trimiลŸi în judecatฤƒ în stare de arest pentru fapte de corupลฃie. În acest dosar, doi judecฤƒtori de la Înalta Curte au dat declaraลฃii de învinuit, iar alลฃi ลŸase au fost martori. Din rechizitoriu ลŸi din  declaraลฃiile martorilor ลŸi fฤƒptuitorilor, opinia publicฤƒ  poate reconstitui  lanลฃul traficul de influenลฃa aลŸa cum se practica de unii politicieni ลŸi judecฤƒtori la Înalta Curte de Casaลฃie ลŸi Justiลฃie. Tergiversarea publicฤƒrii rechizitoriului se poate interpreta ca tentativฤƒ  de ascundere a faptelor de corupลฃie a unor înalลฃi judecฤƒtori, cu salarii de peste 150 de milioane de lei lunar. Sumele vehiculate  ca mitฤƒ în acest dosar au fost de 200.000 de euro (în cazul CฤƒลŸuneanu) ลŸi de 119.000 lei ( în cazul Locic).

 

20 de magistraลฃi atinลŸi, tangenลฃial, de Voicu

Dosarul lui Cฤƒtฤƒlin Voicu deลฃine recordul absolut al magistraลฃilor de la Înalta Curte de Casaลฃie ลŸi Justiลฃie implicaลฃi ca învinuiลฃi în fapte de corupลฃie sau ca  martori. Judecฤƒtorii supremi Florin Costiniu ลŸi Cristian Jipa  sunt acuzaลฃi de complicitate la trafic de influenลฃฤƒ, iar colegii  acestora Lidia Bฤƒrbulescu ( preลŸedintele interimar al Înaltei Curลฃi), Nicu Jidovu, Dana Vartirez, Simona Marcu, Carmen FrumuลŸelu ลŸi Joiลฃa Preda au fost audiaลฃi ca martori. În afarฤƒ de aceลŸti magistraลฃi, au mai dat declaraลฃii ca  martori ( ลŸi vor mai da) mai mulลฃi procurori ลŸi judecฤƒtori de la diferite instanลฃe din BucureลŸti ลŸi din ลฃarฤƒ, care au avut în lucru  dosarele pe care Voicu  le-a rezolvat, dupฤƒ cum s-a lฤƒudat în interceptฤƒrile convorbirilor telefonice ลŸi ambientale. Pe deasupra, a fost audiat ลŸi procurorul Dan Chiujdea, membru CSM, apropiat al senatorului Voicu. În total, în scandalul senatorului PSD Voicu apar peste 20 de magistraลฃi la care s-ar fi apelat pentru rezolvarea unor dosare, susลฃin surse judiciare.  Pare a fi o caracatiลฃฤƒ, descoperitฤƒ accidental pe parcursul a doar trei luni de monitorizate pe legea siguranลฃei naลฃionale . Monitorizarea a început la sfârลŸitul lunii august 2009, dupฤƒ ce liderul PSD Marian Vanghelie – apropiatul lui Cฤƒtฤƒlin Voicu –  a declarat cฤƒ a ajuns în posesia arhivei DGIPI, serviciul secret al Internelor.

„S-a sunat de trei ori de la biroul lui Costiniu”

În  declaraลฃiile date la DNA, magistraลฃii  Simona Marcu, Carmen FrumuลŸelu ลŸi Dana Vartirez, care au judecat la Înalta Curte de Casaลฃie ลŸi Justiลฃie litigiul comercial al omului de afaceri Costel CฤƒลŸuneanu, au susลฃinut cฤƒ nu s-au fฤƒcut presiuni asupra lor pentru a da o soluลฃie favorabilฤƒ omului de afaceri. În schimb, Joiลฃa Preda,  judecฤƒtoarea aceluiaลŸi litigiu, a precizat cฤƒ în ziua pronunลฃฤƒrii sentinลฃei, dimineaลฃa,  „s-a sunat de trei ori de la biroului judecฤƒtorului Florin Costiniu, preลŸedintele Secลฃiei Civile”.  În acea zi, ea ลŸi colegele ei din completul de judecatฤƒ au dat o soluลฃie defavorabilฤƒ societฤƒลฃii lui Costel CฤƒลŸuneanu. De asemenea, Joiลฃa Preda  a relatat cฤƒ, anterior celor trei telefoane, a avut o discuลฃie cu preลŸedintele interimar al Înaltei Curลฃi, Lidia Bฤƒrbulescu tot despre litigiul lui CฤƒลŸuneanu. Potrivit Joiลฃei Preda, Lidia Bฤƒrbulescu,  fฤƒrฤƒ a pronunลฃa numele omului de afaceri, i-ar fi  cerut sฤƒ fie foarte atentฤƒ ลŸi „sฤƒ dea o soluลฃie temeinicฤƒ, legalฤƒ ลŸi bine argumentatฤƒ în dosarul numฤƒrul (…)”  deoarece este un dosar „monitorizat de servicii”. În declaraลฃia sa, Lidia Bฤƒrbulescu, preลŸedintele interimar al Înaltei Curลฃi, a recunoscut intervenลฃia, dar a susลฃinut cฤƒ demersul ei a fost doar în interesul respectฤƒrii legii.  Potrivi normelor, însฤƒ, un ลŸef de instanลฃฤƒ nu are voie sฤƒ dea indicaลฃii magistraลฃilor care judecฤƒ  un anumit dosar. Se presupune cฤƒ acel magistrat a ajuns judecฤƒtor la Înalta Curte  tocmai pentru cฤƒ este ireproลŸabil ลŸi respectฤƒ cu stricteลฃe legile.

Voicu are alte douฤƒ dosare penale la DNA

În afarฤƒ de dosarul aflat în stare de judecatฤƒ la Înalta Curte de Casaลฃie ลŸi Justiลฃie, la DNA mai existฤƒ douฤƒ dosare penale care vizeazฤƒ fapte de corupลฃie în care sunt implicaลฃi magistraลฃii lui Voicu. Un dosar priveลŸte implicarea în fapte de corupลฃie a judecฤƒtorului suprem Cristian Jipa, iar  celฤƒlalt (42/P/2010)  vizeazฤƒ cazurile penale ลŸi civile rezolvate de senatorul Cฤƒtฤƒlin Voicu cu ajutorul unor magistraลฃi ลŸi poliลฃiลŸti din BucureลŸti ลŸi din ลฃarฤƒ.

Cum ลŸi-a justificat Cฤƒtฤƒlin Voicu „împrumutul” de 200.000 de euro de la CฤƒลŸuneanu

Potrivit declaraลฃiilor date în timpul urmฤƒririi penale, senatorul Cฤƒtฤƒlin Voicu  a susลฃinut cฤƒ intenลฃiona sฤƒ foloseascฤƒ cele 200.000 de euro cerute de  la CฤƒลŸuneanu pentru a-ลŸi achiziลฃiona o casฤƒ, dar cฤƒ  în final aceastฤƒ sumฤƒ i-a dat-o „finului” sฤƒu, Dan Radu Florea. Potrivit lui Voicu, în cursul anului 2009  ar fi finaลฃat afacerile   „finului sฤƒu” cu suma totalฤƒ de 550.000 de euro. Florea i-ar fi returnat doar  300.000 de euro, restul datoriei de 250.000 de euro fiind „preluatฤƒ”de un anume Ungureanu din PloieลŸti. Voicu a introdus în declaraลฃii personajul „Ungureanu” dupฤƒ ce procurorii au descoperit ( prin interceptฤƒri) cฤƒ Florea nu  a împrumutat niciodatฤƒ 200.000 de euro de la Voicu, ci o sumฤƒ mai micฤƒ, pe care i-a dat-o înapoi. Pe deasupra, în interceptฤƒri Florea a deconspirat tentativa lui Voicu de a preconstitui proba împrumutului de bani de la CฤƒลŸuneanu, susลฃinând cฤƒ dacฤƒ Voicu îl „bagฤƒ în astfel de arhitecturi”, se va autodenunลฃa la DNA.

 

Fragmente din interceptฤƒri

Judecฤƒtorul Florin Costiniu: „a fost rugatฤƒ la cel mai înalt nivel cu putinลฃฤƒ”

Convorbirea telefonicฤƒ  dintre judecฤƒtorul Florin Costiniu ลŸi omul de afaceri Costel CฤƒลŸuneanu, interceptatฤƒ de procurori, face o radiografie a modului în care se practica traficul de influenลฃฤƒ la Înalta Curte de Casaลฃie ลŸi Justiลฃie ลŸi a modului în care era analizat eลŸecul traficului

Costiniu Florin: Domnu’…îmi pare rฤƒu cฤƒ trebuie sฤƒ nu vฤƒ dau o veste bunฤƒ. Dar dupฤƒ ce s-a ….în fond, dupฤƒ casare s-a menลฃinut soluลฃia de la Curtea de Apel. Vreau sฤƒ vฤƒ spun cฤƒ mie-mi, îmi tremurฤƒ nu numai vocea, îmi tremurฤƒ mâinile de…nervi ลŸi de indignare pentru ce s-a întâmplat. Credeลฃi-mฤƒ, cฤƒ fratele dumneavoastrฤƒ ( Cฤƒtฤƒlin Voicu- n.n.) care e langฤƒ mine ลŸi cu mine, am fฤƒcut, nu ce era omeneลŸte posibil, mai mult decât atât. Vorbesc pe un telefon care probabil este ascultat. Mฤƒ jur pe nepoลฃii mei!

CaลŸuneanu Costel: Nu. Staลฃi domne’ liniลŸtit…

Costiniu Florin: Am ลŸi eu nepoลฃi. Domnu’,  deci vreau sฤƒ vฤƒ spun, ลŸi cum sฤƒ spun; am o nepoลฃicฤƒ de patru luni ลŸi unu de doi ani ลŸi nouฤƒ luni. E Dumnezeu deasupra! Nu ce era omeneลŸte posibil, mai mult decât ar fi fost omeneลŸte posibil! Din pฤƒcate, una dintre doamnele cu pricina, doamna din PloieลŸti ( judecฤƒtoarea Joiลฃa Preda – n. n.) a fฤƒcut pactul cu diavolul, probabil pe bani mulลฃi,  iar celelalte douฤƒ, mai temฤƒtoare, mai speriate. Speriate de mediatizare, speriate de aลŸa….au fost forลฃate pur ลŸi simplu sฤƒ….

CaลŸuneanu Costel: Incorect, total incorect.

Costiniu Florin: Total, total. Este o mizerie, o batjocurฤƒ. Vom vedea ce remedii juridice a…mai sunt, ce anume se mai poate face, dar asta aลŸ vrea sฤƒ reลฃineลฃi ลŸi vฤƒ spun, este un Dumnezeu care le ลŸtie pe toate. Nu, nu, ceea ce era îndeobลŸte de fฤƒcut pentru a ajuta un prieten, un frate. Mai mult decat atât. ลži, când o sฤƒ veniลฃi , o sฤƒ am rugฤƒmintea sฤƒ ne întâlnim o jumฤƒtate de orฤƒ, sฤƒ bem un pahar de apฤƒ împreunฤƒ…

CaลŸuneanu Costel: Cu mare plฤƒ…

Costiniu Florin: ลži sฤƒ vฤƒ povestesc cฤƒ, repet, a…dacฤƒ nu fac atac cerebral în urmฤƒtoarea orฤƒ, nu mai fac niciodatฤƒ. Nu fac niciodatฤƒ pentru cฤƒ s-a dat o soluลฃie, nu, eu vฤƒ spun acuma pe telefoanele astea ascultate, superascultate… S-a dat o soluลฃie strâmbฤƒ, cu totul ลŸi cu totul din alte considerente decât dreptatea, decât legea, decât tot.

CaลŸuneanu Costel: Asta e….

Costiniu Florin: Una dintre doamne ( Joiลฃa Preda-n.n.), deลŸi a fost rugatฤƒ la cel mai înalt nivel cu putinลฃฤƒ( de Lidia Bฤƒrbulescu, preลŸedintele interimar al Inaltei Curti, afirmaลฃie negata în timpul audierilor ca martori- n.n.), a preferat arginลฃii, cum se spune. Iar celelalte douฤƒ ( Carmen FrumuลŸelu si Simona Marcu- n.n.), de fricฤƒ ลŸi terorizate de asta ( adicฤƒ de Joiลฃa Preda-n.n.), care-i mai bฤƒtrânฤƒ, care a fost preลŸedintฤƒ de tribunal, care nu ลŸtiu ce, le-a….aลŸa ameninลฃate cu DNA, cu dracu sฤƒ le ia. Deci, vฤƒ spun: am avut inclusiv la opt jumฤƒtate, azi de dimineaลฃฤƒ ( când de la biroul lui Costiniu de la Înalta Curte s-a sunat de trei ori la biroul magistraลฃilor din completul Joiลฃei Preda-n.n.), ultima, ultima discuลฃie, ลŸi am fost încredinลฃat pânฤƒ acum, la ลŸase seara, cฤƒ totul va fi, nu bine, cฤƒ va fi legal, cฤƒ va fi normal, cฤƒ va fi în acord cu omenia ลŸi dreptatea.

 

 

Dan Radu Florea: „La DNA eu spun adevฤƒrul”

Fragmente din convorbirile „finului”  Dan Radu Florea,  care demonteazฤƒ apฤƒrarea lui Voicu, susลฃinând cฤƒ nu a fost împrumutat de acesta cu cele 200.000 de euro primite de la CฤƒลŸuneanu, ci cu sume mai mici pe care i le-a restituit . Pe deasupra, Florea deconspirฤƒ intenลฃia lui Voicu de a preconstitui probe în apฤƒrarea sa

Radu Dan Florea: Eu ce am avut de dat i-am dat bani înapoi, bฤƒi, frate, ce mฤƒ bagฤƒ pe mine?

Laura Drฤƒgotescu: Pฤƒi…eu vฤƒ spusei ce dฤƒdurฤƒ pe Realitatea. Nu vฤƒ acuzฤƒ pe dvs pe Realitatea, dar apฤƒru numele

Radu Dan Florea: Doamne, ia-mฤƒ! Eu ce am avut datorie eu i-am dat-o

Laura Drฤƒgotescu: Da, ei interpreteazฤƒ cฤƒ v-ar fi sunat pe dvs ca sฤƒ justifice declaraลฃia pe care a dat-o el cฤƒ au fost banii luaลฃi împrumut pentru dvs, pentru…

Radu Dan Florea: Mฤƒi, eu ce am avut datorie am dat ลŸi cu aia gata. Poa’ sฤƒ mฤƒ cheme oricine oriunde, eu recunosc într-adevฤƒr când mi-a dat bani, dar eu i-am dat bani înapoi ลŸi cu aia gata. Eu nu intru în c… de genul ฤƒsta, în care vฤƒd cฤƒ e bฤƒgat. Doamne (…) Pฤƒi eu, ce, mฤƒ bag în arhitecturi, la tâmpenii, la (…)

Radu Dan Floarea: Deci, ฤƒsta e faptul cฤƒ m-a chemat la el, cฤƒ mi-a dat, mi-a zis cฤƒ ar fi luat banii de acolo. Eu nu ลŸtiu de unde i-a luat ลŸi când am auzit cฤƒ pur ลŸi simplu îmi cere chestia asta cu avocatul, cu tine, sฤƒ te duci tu acolo, am plecat ลŸi dus am fost. Eu nu mฤƒ bag în jocuri de genul ฤƒsta, mฤƒ!

Laura Drฤƒgotescu: Dar ai? Ce vrusei sฤƒ te întreb..asta -i discuลฃie la telefon,nu?

Radu Dan Florea: Da, telefonicฤƒ, îmi aduc aminte de ea. Da, îmi aduc aminte de ea, de încerca ลŸi eu mฤƒ blocam cฤƒ el are darul de a pune opreliลŸte pe om. Eu ลŸtiam de datorie certฤƒ, care am datoria. ลži eu m-am achitat de datorie. ลži nici nu am..niciodatฤƒ nu am primit asemenea sumฤƒ. Hai, mฤƒ! Sฤƒ fim serioลŸi, ce dracu încearcฤƒ sฤƒ îmi punฤƒ mie în cârcฤƒ? Eu nu mฤƒ bag în jocuri de genul ฤƒsta, mฤƒ!

Laura Drฤƒgotescu: Deci, ลŸi interpretare ฤƒstora de la Realitatea tot asta e. Adicฤƒ cel puลฃin aลŸa susลฃin procurorii. Cฤƒ ฤƒsta a fost un telefon dat aลŸa, ca sฤƒ justifice.

Radu Dan Florea: Du-te, mฤƒ, de aici! La DNA eu spun adevฤƒrul, am ลŸi martori, am martori clar, am dat banii înapoi. Pฤƒi ce, eu sunt tâmpit la cap? Ce treabฤƒ am avut eu cu CฤƒลŸuneanu? Ce bani am luat eu de la CฤƒลŸuneanu? Nu am luat niciun ban. El m-a ajutat o datฤƒ cu nouฤƒzeci, o datฤƒ  cu douฤƒzeci, o datฤƒ cu nu ลŸtiu treizeci sau patruzeci, eu i’am dat banii înapoi. Când am avut probleme, atunci i-am depus garanลฃia. Da? Dar cฤƒ nu… am luat eu bani de la CฤƒลŸuneanu ลŸi de la dracu. Du-te, bฤƒ, de acia. Ia uite, mânca-ลฃi-aลŸ !

Cele mai citite

Sectorul financiar romรขnesc atrage peste 1,7 miliarde de euro รฎn investiศ›ii strฤƒine directe, dar รฎnregistreazฤƒ scฤƒderi la capitalurile proprii

Sectorul financiar din Romรขnia a beneficiat รฎn 2023 de un flux net de investiศ›ii strฤƒine directe (ISD) de peste 1,7 miliarde de euro, รฎn...

Marcel Ciolacu: รŽn mod categoric voi demisiona, dacฤƒ PNL iese de la guvernare

Premierul a declarat cฤƒ se spun multe "tรขmpenii" รฎn campania electoralฤƒ Marcel Ciolacu a afirmat, รฎnainte de ศ™edinศ›a de Guvern, cฤƒ โ€se spun multe tรขmpenii...

S-a stins din viaศ›ฤƒ deputata PSD Simona-Maya Teodoroiu, fostฤƒ judecฤƒtoare la Curtea Constituศ›ionalฤƒ a Romรขniei

Deputata PSD Simona-Maya Teodoroiu, fostฤƒ judecฤƒtoare la Curtea Constituศ›ionalฤƒ a Romรขniei (CCR), a murit, a anunศ›at senatorul PSD Laura Moagher marศ›i searฤƒ. Moagher a...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ