3 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSportFormula 1Metoda KPMG: blitzkrieg împotriva acționarilor și creditorilor firmelor pe care susțin că...

Metoda KPMG: blitzkrieg împotriva acționarilor și creditorilor firmelor pe care susțin că le salvează

„România liberă“ deține dovezi concrete că Euro Insol și KPMG fac -presiuni pentru a-i -împiedica pe -asociații Medien -Holding să își numească un administrator special.

Metoda prin care KPMG încearcă să preia controlul total al grupului care editea-ză „România liberă” este aceeași cu cea folosită și în cazul Astra Asigurări: acționează fără știrea celorlalte părți, imediat după ce publică notificările în Buletinul Procedurilor de Insolvență (BPI). Această tehnică este menită să obțină controlul total și sunt reluate aproape la indigo în ambele cazuri.

Dacă la Astra Asigurări au amânat în repetate rânduri convocarea Adunării Creditorilor pentru ca, mai apoi, să ia această măsură peste noapte, la Medien Holding, administratorul desemnat de KPMG, societatea Euro Insol a convocat adunarea tot pe repede înainte, fără știrea acționarilor și înainte ca termenul prevăzut de lege să expire.

Practic, imediat după ce a publicat în BPI notificarea, Euro Insol a și convocat prima Adunare, cu scopul evident de a-i împiedica pe acționari să își numească un administrator special.  Miza este obținerea controlului total, lucru ușor de realizat în lipsa unui reprezentant al acționarului, având în vedere că principal creditor al Medien Holding este chiar Astra Asigurări, reprezentată astăzi de KPMG, firmă ajunsă în această postură în urma unui abuz al lichidatorului. Cu alte cuvinte, din chiar prima ședință, se vor putea lua deciziile semnificative pentru viitorul procedurii de insolvență.  

KPMG, susținută la Astra de Mișu Negrițoiu

În cazul lichidării Astra Asigurări, graba KPMG a venit, culmea, după mai multe amânări în cadrul procedurii și a fost justificată de dorința lichidatorului de a scoate din joc cel mai mare creditor, adică Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), instituție publică vitală pentru piața asigurărilor.

În ciuda opoziției întregului Consiliu al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și a FGA, KPMG a reușit. Metoda: a convocat prima Adunare a Creditorilor înainte ce FGA să înceapă plățile efective către clienții și păgubiții rezultați din falimentul Astra, motiv pentru care Fondul de Garantare a Asiguraților nu deținea în momentul convocării Adunării o creanță certă și eligibilă care să îi permită să conteze în procedurile de vot.

Fără FGA, KPMG a reușit să organizeze un comitet al creditorilor format aproape exclusiv din foști concurenți ai Astra, avantajați de falimentul companiei, care erau și clienți ai KPMG pe zona de audit.

Allianz Țiriac și Vienna Insurance Group, cei mai importanți concurenți Astra, dar și cei mai vocali susținători ai punerii companiei sub administrare specială și mai apoi în faliment, au ajuns astfel  să controleze procedura de faliment, împreună cu KPMG.

Cele două firme aveau creanțe la Astra  în baza unor regrese pe care tot KPMG a ezitat să le plătească în perioada în care administra compania încă activă. Regresele  reprezintă  datorii pe care Astra le avea către respectivele societăți pentru reparațiile plătite de asigurători pe CASCO în urma unor daune provocate de șoferi cu RCA la Astra. Acest tip de datorii este comun în piața asigurărilor.

Votul ignorat

În mod ciudat, Omniasig VIG fie nu a reușit, fie nu a dorit să recupereze aceste creanțe timp de aproape un an, motiv pentru care a ajuns să fie cel mai mare creditor al Astra Asigurări, intrată între timp în faliment.

Conducerea Fondului de Garantare a contestat și în instanță și în discuțiile cu Autoritatea de Supraveghere Financiară măsura luată peste noapte de KPMG, adică excluderea Fondului din cărțile falimentului Astra. Fără succes, însă.

Mai mult, într-o ședință ASF, opt din nouă membri au decis formularea unei cereri pentru înlocuirea KPMG din exact același motiv, însă cel de-al nouălea membru, Mișu Negrițoiu, a decis să ignore votul -celorlalți.   

Instanță. KPMG era mai informată decât avocații plătiți de ASF

O întâmplare relevantă pentru influența pe care KPMG o avea în Autoritatea de Supraveghere Financiară, dar și pentru felul ascuns în care acționează ne-a fost relatată de un avocat prezent la unul dintre termenele din procesul de faliment.

Era vorba despre decizia KPMG de a continua să plătească ratele pentru reasigurarea portofoliilor Astra, în ciuda faptului că polițele mai aveau doar puțin până să expire în integralitate, deci nu mai avea sens o reasigurare, mai ales că în limita a 100.000 de euro daunele erau plătite de către FGA.

Avocatul ASF, prezent în sală, încerca să convingă instanța de inutilitatea măsurii. S-a dovedit, însă, că avocatul doar avea impresia că ASF se opune deciziei KPMG, deoarece, într-o scenă stânjenitoare pentru apărătorul Autorității, reprezentanții KPMG au scos un document care nu era depus anterior la dosar și care reprezenta avizul dat de ASF pentru plata reasigurării.

Cu alte cuvinte, KPMG era mai informată decât apărătorii ASF și sprijinită în demersurile sale, cel mai probabil direct de către Mișu Negrițoiu.

Eliza Avram
Eliza Avram
Eliza Avram scrie sub pseudonim la *România Liberă* din 2014. Jurnalist de investigații, este cunoscută pentru dezvăluirile despre corupția din România, printre care legăturile dintre Speranța Munteanu (KPMG România) și fostul premier Victor Ponta, implicarea lui Gabriel Predoiu, fratele fostului șef SIE și pe atunci ofițer SRI, într-o rețea de trafic și prostituție, dar și în acțiuni împotriva unor oameni de afaceri. Alte anchete notabile includ rețeaua de corupție de la Unirea Shopping Center și afacerile clanului Stan (Stanbox).
Cele mai citite

Fermierii britanici vor protesta împotriva „taxei pe tractoare” la Londra

Mii de fermieri britanici sunt așteptați în Piața Parlamentului, marți, pentru a protesta și împotriva anulării unei scutiri de impozite pe moștenire Măsura a ajutat...

Înalta Curte: Nivelul de salarizare din spitale publice, finanțate integral din veniturile proprii, nu trebuie să fie la maximum anului 2022

Hotărârea poate genera ajustări salariale în cadrul spitalelor vizate, cu impact direct asupra personalului tehnic, economic și socio-administrativ Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ)...

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă