8.4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăGDPRLista substanţelor cancerigene cu care avem de-a face zilnic

Lista substanţelor cancerigene cu care avem de-a face zilnic

Substanţele cancerigene se găsesc în lucrurile cu care americanii, şi nu doar ei, intră în contact zi de zi, se afirmă într-un raport prezentat în aceste zile. Dacă unele substanţe au fost legate deja de cancer, cum ar fi cele conţinute de ţigări, despre altele, informaţiile sunt controversate (vezi dezbaterile şi studiile contradictorii legate de cancer şi telefoanele mobile). După cum se menţionează într-un blog al American Cancer Society, multe dintre aceste substanţe reprezintă încă miezul nenumăratelor controverse din lumea medicală a ultimilor 30 de ani, relatează Newsweek, ceea ce înseamnă că deciziile nu pot fi luate decât la nivel personal, cel puţin deocamdată.

Alimentele conservate

Acestea conţin bisfenol A, o substanţă care intră în componenţa ambalajului, aprobată în SUA în anii ’60. După cum transmite ziare.com, temerile legate de efectele sale asupra sănătăţii au început să apară în anii ’90. Chiar şi aşa, substanţa a fost declarată sigură în 2008. Anul acesta, autorităţile americane din domeniul siguranţei alimentelor au revenit asupra deciziei, exprimându-şi îngrijorările legate de potenţialele efecte secundare la nivelul creierului, al comportamentului, prostatei fetuşilor şi copiilor.

În ultimii ani, părinţii au început să evite biberoanele care conţin bisfenol, unele state chiar intenţionând să interzică folosirea acestei substanţe în cazul biberoanelor. Din păcate, însă, bisfenolul se găseşte nu doar în acestea, ci şi în mai toate ambalajele folosite, contaminând şi alimentele. Mai toate alimentele conservate, indiferent că e vorba despre ton sau legume, conţin bisfenol. Cantitatea cea mai mare se găseşte în conservele de fasole verde şi supă îmbuteliată.

Apa îmbuteliată

De ceva vreme, s-a împământenit ideea că apa îmbuteliată este mai pură decât cea de la robinet, fapt ce este fals în cazul mai multor ţări. Recent, cercetătorii canadieni au ajuns la concluzia că în ţara lor lucrurile stau exact pe dos, întocmai ca şi în SUA. În cazul apei îmbuteliate în America, s-au găsit 8 produşi contaminanţi, printre care arsenicul, amoniacul şi alte chimicale industriale, periculoase pentru toată lumea, dar mai ales pentru copii şi gravide.

Lacul de unghii

Toluenul se găseşte în multe produse, de la benzină până la lacul de unghii. În concentraţii mari, acesta are ca efect ameţeală, stări de greaţă şi iritaţii la nivelul ochilor şi nasului. Inhalat, toluenul afectează chiar creierul. Însă studiile derulate până acum nu au convins, stabilindu-se că toluenul este suspectat că ar avea legătură cu cancerul creierului, cel al sistemului nervos central, al plămânilor, colonului şi rectului. Chiar dacă o legătură sigură nu este încă certă, mulţi dintre producătorii de lac de unghii l-au scos de pe lista ingredientelor folosite.

Şampon, cosmetice, şuncă

Dacă te întrebi care este legătura dintre şuncă şi şampoane, află că ambele pot cauza cancerul din cauza unor substanţe cunoscute sub numele de nitrosamine. Chiar dacă e puţin probabil să ţi se facă rău de la şampon, un studiu publicat în aprilie a arătat că anumite ingrediente din şampon, detergenţi şi alţi agenţi de curăţare pot forma nitrosamine când vin în contact cu cloramina, dezinfectant ce se poate afla în apa de la robinet.

Cât despre şuncă, un studiu publicat zilele trecute, realizat la Harvard, a arătat că alimentele ce constau în carne procesată, cum ar fi şunca, cârnaţii, salamul etc, măresc cu 42% riscul de boli de inimă şi cu 19% riscul de diabet de tip 2, în comparaţie cu alimentele ce nu conţin carne procesată.

Poluarea din trafic

Dacă despre unele substanţe există încă îndoieli, nu este şi cazul poluării din trafic. Cel mai mare risc pe care îl au emisiile asupra sănătăţii este acela de cancer pulmonar.

Covoare şi mobilă

Ştii despre formaldehidă deoarece nu o dată ai mirosit-o sau te-ai trezit cu ochii sau nasul iritaţi în cazul în care încăperea în care ai dormit nu a fost bine ventilată. Formaldehida este toxică, fiind inclusă de către oamenii de ştiinţă în clasa substanţelor probabil cancerigene.

Ea se găseşte în mai toate casele, fiindcă intră în componenţa dezinfectanţilor, adezivilor pentru tapet, vopselelor, materialelor textile rezistente (covoare), spumelor folosite pentru izolare şi, cel mai important, în mobilierul făcut din semifabricate din lemn: pal, PFL, placaj. Fumul de ţigară conţine, de asemenea, cantităţi mari de formaldehidă. Ce poţi risca de la această substanţă? De obicei nu mai mult decât iritaţii ale pielii, însă când substanţa se multe surse într-o încăpere prost ventilată, iar expunerea este , se poate ajunge chiar la cancer.

Vopsea de păr

Mai bine de 5.000 de substanţe chimice se găsesc vopseaua de păr, multe dintre ele cauzând cancerul în testele realizate în laborator pe animale, conform Instututului pentru Cancer. Din nou însă, rezultatele testelor nu definitive, de aceea vopselele pentru păr intră în categoria produselor suspectate ar fi cancerigene.

Cele mai citite

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...

Belgrad devine prima mare capitală europeană cu transport public gratuit

Capitala Serbiei, Belgrad, va oferi transport public gratuit pentru toți locuitorii și vizitatorii, o inițiativă menită să reducă aglomerația și întârzierile din trafic, potrivit...

Adrian Câciu: „Nu avem downgrade de rating. Orice altă afirmație este fake-news”

Ratingul de țară al României a fost confirmat de Agenția Fitch la nivelul „BBB-”, fără o retrogradare, însă perspectiva a fost schimbată de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă