Guvernul a decis să îşi asume răspunderea asupra măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare care vor intra în vigoare în luna iunie.
„Fără a întrerupe dialogul cu sindicatele şi patronatele, vom trece la decizii. Din acest punct de vedere, propun Guvernului şi coaliţiei să punem în aplicare programul de reducere a cheltuielilor bugetare şi de susţinere a activităţilor economice, să fie angajarea răspunderii”, a afirmat premierul Emil Boc în debutul şedinţei de guvern de miercuri care a urmat protestului-mamut din Piaţa Victoriei. În paralel, premierul a declarat că Guvernul va elabora un proiect de lege privind reducerea deficitului bugetar şi relansarea economiei, care va fi mai întâi discutat în coaliţia de guvernare şi ulterior aprobat de Executiv. Premierul a mai spus că nu doreşte majorarea de taxe pentru a limita deficitul. „Cred că în acest moment soluţia reducerii cheltuielilor bugetare care să ne permită încadrarea într-un deficit de 6,8 pentru 2010 reprezintă soluţia viabilă pentru viitorul acestei ţări”, a adăugat Emil Boc. Primul-ministru le-a cerut totodată secretarilor de stat şi consilierilor din companiile cu capital minoritar de stat şi în instituţii financiare precum CEC şi Eximbank să îşi doneze indemnizaţia de participare la şedinţă, pentru o perioadă de şase luni, într-un fond de solidaritate socială. Cine va refuza să doneze ar trebui să fie demis de miniştrii de resort, a mai spus Boc. UDMR şi UNPR nu au luat încă poziţie faţă de anunţul Guvernului.
Decizia Executivului de asumare a răspunderii vine la aproape două săptămâni după ce preşedintele Traian Băsescu a făcut publice măsurile de austeritate. Ezitarea şi amânarea membrilor Guvernului din toată această perioadă au fost criticate intens de diverse voci din politică şi chiar de membri ai partidului de guvernământ. Europarlamentarul PDL Cristian Preda reproşa ieri Executivului că de două săptămâni nu „face nimic”. „Atunci când e vorba de o criză, trebuie să acţionezi prompt, nu poţi să amâni, nu poţi să laşi să treacă zilele fără rost, fără să se întâmple nimic şi aşa mai departe”, consideră Preda. După ce totuşi Guvernul a decis să treacă la acţiune, opoziţia a reacţionat rapid, ameninţând că va depune moţiune de cenzură. PSD şi PNL speră chiar că vor putea miza la votul din Parlament şi pe formaţiunile care susţin Guvernul, dar care s-au arătat nemulţumite de tăierile de pensii şi salarii.