7.6 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialVaccinarea antigripală, doar pe hârtie

Vaccinarea antigripală, doar pe hârtie

 

Deşi în mod normal ar fi trebuit să înceapă la mijlocul lunii octombrie, cum s-a procedat în anii trecuţi, mai sunt doar şase săptămâni din 2017 şi majoritatea românilor sunt încă nevaccinaţi împotriva gripei din cauza bâlbâielilor administrative ale autorităţilor.

Până în prezent, în cadrul campaniei gratuite de vaccina­re antigripală din acest sezon epidemic, au fost distribuite la nivel naţional doar 19.000 de doze de vaccin, în multe judeţe medicii de familie având la dispoziţie câteva doze. Contra cost, vaccinul se poate cumpăra din farmacii cu aproape 60 de lei.

Cu toate acestea, Minis­terul Sănătăţii anunţă că a reuşit performanţa de a încheia, pe 16 noiembrie, procedura de licitație electronică, cea mai importantă etapă a achiziției pentru vaccinul antigripal. În urma acestei proceduri, vaccinul va putea fi achizi­ționat la un preț mai bun decât cel obținut în contractele anterioare.

Față de anii anteriori, vor fi achiziționate cantități duble de vaccin antigripal, fapt care va permite vaccinarea unui număr mai mare de persoane. După 10 zile de la încheierea procedurii de licitație electro­nică, perioadă prevăzută prin lege pentru formularea contestațiilor, se pot semna acordul-cadru și contractele subsecvente în baza cărora vor fi livrate vaccinurile antigripale. Este pentru prima dată când Ministerul Sănătății va încheia un acord-cadru pentru achiziția vaccinului antigripal pentru o perioadă de doi ani, este anunţul instituţiei într-un comunicat de presă.

“Încheiem acorduri-cadru  pentru toate vaccinurile, în așa fel încât să nu mai ajungem în situația ca, la începutul anului viitor, din cauza faptului că nu a pornit procedura de achi­ziție, să ne confruntăm din nou cu lipsa de vaccinuri. Termenele de livrare vor fi stabilite astfel încât să existe predictibilitate în ceea ce privește necesarul de vaccinuri, iar livrarea să fie făcută în funcție de necesarul stabilit de Institutul Național de Sănătate Publică”, a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătății. 

În campania de vaccina­re gratuită a Ministerului Sănătății vor fi vaccinaţi un milion de români, cu prio­ritate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, mai precis persoane cu vârsta peste 65 de ani, una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli meta­bolice, copii și bătrâni instituționalizați, personal medical, gravide, conform recomandărilor OMS și ECDC.

Potrivit ultimelor date furnizate de către Institutul de Sănătate Publică, pe teritoriul României nu s-au înregistrat până acum cazuri confirmate de gripă, morbiditatea prin infecții respiratorii acute încadrându-se în intervalul aşteptat pentru această perioadă.

Parlamentarii, imunitate dublă

Deşi situaţia este critică în majoritatea judeţelor ţării, care au primit un număr ridicol de doze de vaccin, parlamentarii se numără printre primii ro­mâni care au beneficiat de imunizarea gratuită împotriva gripei. Săptămâna trecută, Comisia pentru sănătate a Camerei Depu­taților, în colaborare cu Asociația Pro Imunizare, a organizat o campanie de vaccinare antigripală adresată atât parlamentarilor, cât și funcționarilor publici de la Palatul Parlamentului. Aleşii au stat la coadă la vaccinare şi primii care ­„şi-au crescut imunitatea” au fost reprezentanţii UDMR, în frunte cu secretarul de la Comisia pentru sănătate și familie, Vass Levente.

Recomandări  generale

Potrivit statisticilor medicale, anual, se pot îmbolnăvi de gripă între 5 şi 15% dintre adulţi şi 15-42% dintre copii, iar cel mai eficient mod de a preveni îmbolnăvirea şi complicaţiile bolii este imunizarea cu vaccinul antigripal. Medicii atrag atenţia că, spre deosebire de celelalte viroze respiratorii, gripa este însoţită de febră ridi­cată chiar de la debutul bolii, împreună cu starea de rău general – frisoane, dureri de cap, dureri musculare, greaţă, ameţeli, strănut, tuse şi/dureri în gât. Transmiterea bolii se face pe cale respiratorie, virusul gripal fiind pre­zent în secreţiile eliminate prin strănut şi tuse. De asemenea, şi saliva conţine virus gripal, boala putând fi transmisă şi prin contact direct cu bolnavul: de la strângerile de mână până la atingerea unor obiecte contaminate. Bolnavii de gripă sunt contagioşi de la 2 la 7 zile de la debutul simptomelor.

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei ca, în această perioadă cu fluctuaţii frecvente de temperatură, să asculte sfatul medicilor, să respecte regu­lile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor. Măsurile de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor,  folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi în special prin gripă. Respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bogată în proteine, legume şi fructe, odihnă şi mişcare (mers pe jos, cu bicicleta, patinaj, sporturi diverse) – este esenţială pentru menţinerea unui corp sănătos. De asemenea, persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cronice cardiace și respiratorii, este bine să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau ale apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.  

Atenție! Reacţiile adverse posibile după vaccinare

 Reacţii locale de scurtă durată la locul injectării: durere, eritem, prurit sau, mai rar, reacţii de tip: febră, frisoane, cefalee, mialgii, vărsături, cu o durată de 1-2 zile.

Vaccinurile antigripale sunt contraindicate în timpul unor boli febrile acute sau în caz de alergie la substanţele componente (în special la ou). Dozele de vaccin se păstrează la frigider (între 2 şi 8 grade Celsius, nu la congelator), ferite de lumină şi nu se utilizează după data de expirare înscrisă pe ambalaj.

Vaccin recomandat

Pentru sezonul de iarnă 2017-2018, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat ţărilor din emisfera nordică utilizarea vaccinului antigripa, VaxigripTetra – un vacin tetravalent, produs de compania farmaceutică Sanofi Pasteur, din Franţa, care protejează împotriva următoarelor tulpini:

   tulpina A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09;

   tulpina A/Hong Kong/4801/2014 (H3N2);

   tulpina B/Brisbane/60/2008.

OMS recomandă, totodată, ca vaccinurile antigripale să conţină şi o tulpină B/Phuket/3073/2013. Ministerul Sănătăţii susţine că acest vaccin corespunde cerințelor Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...

Pariul lui Musk pe realegerea lui Trump, posibil cea mai de succes poziționare politică din istoria pieței de capital a SUA. Evoluția Tesla, un...

Acțiunile Tesla pot fi văzute și ca un simbol accesibil și cuantificabil al pariului îndrăzneț și câștigător al lui Elon Musk în favoarea realegerii...

Avem 40.000 de joburi neocupate și 451.000 de șomeri

Piața muncii va fi afectată de îmbătrânirea populației, ponderea celor activi, de peste 65 de ani, va depăși 30% în 2035 Numărul locurilor de muncă...
Ultima oră
Pe aceeași temă