Manchester United este unul dintre cluburile luate ca exemplu de forul european al fotbalului, UEFA, într-un studiu care priveşte organizarea marilor grupări ale continentului şi modul în care au ajuns ele la „statistici medicale” favorabile. Sir Alex Ferguson, o legendă vie a fotbalului, povesteşte din experienţa sa de la Manchester United. „Acum mi-ar fi imposibil să lucrez la fel ca în 1986. Sunt prea multe de făcut, iar delegarea atribuţiilor este esenţială. Am învăţat că la acest nivel ai nevoie de oameni specializaţi în jurul tău, în care să ai încredere şi pe informaţiile cărora să te bazezi. Acum sunt în jur de 40 de persoane care îmi fac rapoarte despre fiecare jucător în parte”, a spus Ferguson. „Avem un doctor care este tot timpul lângă echipă, cinci fizioterapeuţi, un preparator fizic, o persoană care se ocupă de greutatea fiecărui jucător, un optometrist etc. Antrenorul nu mai poate lucra singur. În funcţie de cum reuşeşte el să-şi aleagă oamenii cu care lucrează, aşa va arăta şi echipa în teren.”
Cum să „legi” 18 naţionalităţi
Şi exemplul Chelsea i-a încântat pe cei de la UEFA, mai ales pentru cazul antrenorului Carlo Ancelotti, cel care a venit în capitrala Angliei însoţit de un întreg staff cu care a lucrat şi la Milan, în frunte cu asistentul Bruno Demichelis. Englezii au fost încântaţi că o dată cu transferul celor doi, la baza sportivă de la Cobham au ajuns şi metodele milaneze de pregătire psihologică. Pentru ca totul să funcţioneze la cel mai înalt nivel, directorul de performanţe al lui Chelsea, Mike Forde, a precizat că e nevoie ca Bruno Demichellis, Ray Wilkins şi Paul Clement, asistenţii lui Ancelotti, să lucreze împreună. „Vorbim aici de date colectate din 20 de subdiscipline din arii fizice, psihice, tehnice şi tactice pentru a-l ajuta pe Carlo să scoată ce-i mai bun din jucători. În acest club regăsim un grup format din 18 naţionalităţi, o mare diversitate culturală şi un program pe 60 de meciuri pe sezon. Obiectivul este de a fi siguri că jucătorii sunt pregătiţi tehnic, tactic, mental şi fizic pentru a face faţă 100%”, a spus Forde.
Medicina în slujba fotbalului
Poate cel mai importanat departament din spatele scenei îl constituie cel medical. UEFA prezintă aici cazul lui AC Milan, care în 2002 a inaugurat MilanLab, un nume care leagă ştiinţa şi fotbalul. Obiectivul clinicii a fost şi este legat de contribuţia la optimizarea rezultatelor echipei cu „instrumente” ce includ elemente chiropractice din tehnologie, cibernetică şi psihologie. Aşa se face că au apărut cercetări efectuate de către cei de la MilanLab, iar cel mai interesant articol este legat de „camera minţii”. Opt jucători intră într-o încăpere unde se pot relaxa timp de 20 de minute pe scaune ergonomice după o şedinţă de antrenament, în timp ce starea lor este analizată prin electrozi ataşaţi la cap, piept şi degete, iar măsurătorile activităţii cerebrale, tensiunii muşchilor şi timpul de transpiraţie sunt transmise unui calculator.
Rezultatele sunt combinate cu date biochimice şi neurostructurale într-un sistem computerizat care dezvăluie apoi condiţia psihică şi fizică, lucru care le permite specialiştilor de la MilanLab să stabiliească un program de pregătire fiecărui jucător în parte, în funcţie de datele rezultate în urma testării. Un alt beneficiu al acestui sistem este atenţionarea automată de către calculator în cazul în care parametrii psihici şi fizici indică risc de accidentări. Iar Milan a raportat o reducere cu 92% a accidentărilor uşoare!
În România, staff-ul aflat în spatele antrenorului principal este format, de regulă, dintr-un secund, un antrenor cu portarii, un medic şi un maselor.